Kesäkuun kokeilu: Iltarutiinit kuntoon

Kokeilen tänä vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Kesäkuussa päätin kokeilla iltarutiinien vakioimista ja aikaista nukkumaanmenoa.

Miksi iltarutiinit? Minulla on hyviä kokemuksia siitä, kun olen ottanut käyttöön aamurutiinit ja etätyöpäivän päätteeksi tapahtuvat siirtymät vapaa-ajalle.

Siirtymärutiinit auttavat jaksamisessa ja keskittymisessä. Näin asiat eivät jää turhaan pyörimään mieleen. Ajattelin, että kesäkuussa olisi sopiva hetki aamurutiinien ja työpäivän päätteeksi tapahtuvan siirtymän ohella kiinnittää huomiota vuorokauden kolmanteen tärkeään hetkeen eli nukkumaanmenoon.

Illan päätteeksi pyöräilemässä. Iltaisin kannattaa välttää raskasta liikuntaa, koska se häiritsee yöunia. Kevyt liikunta sen sijaan auttaa siirtämään ajatukset toisaalle päivän tapahtumista.

Ajatukseni oli vakioida nukkumaanmenoaika ja herätys samalla tavoin kuin tein tammikuussa kokeillessani helvetinviikkoa. Tuolloin onnistuin viikon ajan mennä nukkumaan joka ilta klo 22.00 mennessä ja heräsin joka aamu klo 5.00.

Tavoitteenani oli, että vakioin iltarutiinit ja aloitan ne päivittäin klo 21.45 seuraavasti:

-Päivän arviointi (päiväkirja) ja kiitokset
-Sulje some ja kone
-Hampaiden pesu
-Pohkeiden ja reisien venyttely
-Kirjan lukeminen (10 sivua)

Tällä kertaa epäonnistuin kokeilussa raskaasti. Pesen toki joka ilta hampaat ja teen sen yhteydessä aina pohkeiden ja reisien venytykset sekä suljen jossain vaiheessa koneen ja somen. Tämä ei kuitenkaan ole kesäkuussa todellakaan tapahtunut klo 21.45 alkaen ja noin klo 22.00 mennessä, mikä oli tavoite.

Kesäkuussa nukkumaanmenoaikani häiriytyi itseasiassa enemmän kuin milloinkaan muulloin tämän vuoden aikana.

Miksi iltarutiinit eivät onnistuneet kesäkuussa? Tässä muutamia syitä ja selityksiä.

  • Kuntavaalit 13.6.2021. Kesäkuun aikana illat venyivät koneella kampanjoinnin myötä myöhään.
  • Työtilanne. Kesäkuussa töissä oli monta tärkeää projektia, jotka vaativat huomiota ja töitä piti paikoin tehdä vielä myöhään illalla.
  • Kauniit kesäillat. Muutaman kerran kävi niin, että istuin iltaa joko sukulaisten, ystävien tai puolison kanssa myöhään. Tämä oli kuitenkin kivaa.
  • Helteet. Lämpimät kesäpäivät aiheuttivat sen, että illalla oli usein liian kuuma eikä uni tullut heti. Tämän myötä ajauduin iltaisin sängyssä usein sosiaalisen median tai esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen pariin.
  • Kaupunginvaltuuston kokoukset. Kesäkuulle sattui vielä pari kaupunginvaltuuston kokousta. Nämä venyvät usein myöhään yöhön ja sitä kautta häiritsevät luonnollisesti iltarutiineja ja nukkumaanmenoa.

Aina kokeilut eivät selvästi onnistu. Kesäkuu oli nyt sellainen. Aion kuitenkin jatkossa vielä yrittää vakioida nukkumaanmenoaikaani. Yksi hyvien yöunien salaisuus kun on selkeät iltarutiinit ja vakioitu nukkumaanmeno- ja heräämisaika läpi koko viikon.

Heinäkuussa kuitenkin taas uusien kokeilujen kimppuun. Näistä lisää myöhemmin.

Ohessa kokemukset aikaisempien kuukausien kokeiluista.

Jätä kommentti