Maaliskuun kokeilu: Takareisien venyttely

Vuoden 2021 aikana kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa. Tammikuussa testissä oli päivätorkut ja helmikuussa säännöllinen nukkumaanmenoaika.

Liikkuvuuteni ei ole koskaan ollut kovin hyvä. Erityisesti takareidet ovat lenkkeilyn myötä kireät eikä minulla ole ollut mitään mahdollisuutta saada sormia lattiaan suorilla jaloilla. Maaliskuussa päätin ottaa kokeiluun takareisien venytykset.

Tavoitteeksi asetin, että saisin kuukauden päätteeksi sormet lattiaan suorilla jaloilla.

Toisinaan olen aiemminkin yrittänyt venytellä takareisiä, mutta merkittävää kehitystä ei ole tapahtunut suuntaan tai toiseen.

Tavoitteena oli aluksi venytellä päivittäin vähintään kerran noin 30 sekunnin ajan. Käytännössä tämä tarkoitti sormien kurottelua kohti lattiaa.

Lasten huoneen seinässä oli kätevä mitta, jossa olemme mitanneet lasten pituutta. Koska mitta alkaa lattiasta, soveltuu se myös sen arvioon, miten kaukana lattiasta sormeni olivat.

Ensimmäisen kerran kokeillessani, saavuttivat sormenpääni noin 30 sentin etäisyyden lattiasta. Kauhistelin, miten jäykkä olen. Eli ei muuta kuin harjoittelemaan. Viikon lyhyiden päivittäisten venytysten jälkeen kehitys oli huima ja etäisyys oli kaventunut jo 20 senttiin, tästä edelleen viikko ja etäisyys oli 15 senttiä. Parhaimmillaan saan sormeni tällä hetkellä noin 10 sentin päähän lattiasta ilman, että yritän väkisin.

Olen merkinnyt takareisien venytyksen päivittäiselle työlistalleni. Aluksi tein venytyksiä satunnaisesti jossain kohtaa päivää. Rutiini ei kuitenkaan oikein tarttunut arkeen. Ajattelin, että kiinnitän venyttelyn johonkin muuhun tekemiseen. Näin aloin tehdä noin 10-30 sekunnin veytystä joka kerta kun kävin vessassa. Toisinaan olen muistanut tämän, mutta en aina. Lisäksi olen huomannut, että eri aikoihin päivästä venyttely sujuu paljon paremmin kuin esimerkiksi aamuisin.

Venyttely ja sen ajankohta hakee vielä paikkaansa. Saa nähdä muodostuuko tästä pysyvä tapa vai ei. En ole huomannut, että jäykät takareidet sinällään haittaisivat millään tavalla arkeani. Olisi kuitenkin varmasti hyvä näiltäkin osin kuitenkin mielummin parantaa liikkuvuutta kuin antaa sen rapistua.

Kehitystä on tapahtunut lyhyessä ajassa paljon. Matkaa lattiaan on kuitenkin vielä ainakin tuo 10 senttiä. Vinkkejä hyvistä venytyksistä otetaan ilolla vastaan!

Jätä kommentti