Katu ei ole koti! – Tee lahjoitus kodittomille nuorille

Katu ei ole koti! Suomessa on yli 800 koditonta nuorta, joista noin puolet pääkaupunkiseudulla.

Minäkin olin aikoinaan koditon, ja asia koskettaa syvästi. Omista kokemuksistani ja lapsuudesta olen kertonut hiljattain esimerkiksi Apu-lehden haastattelussa sekä sitä ennen omaelämäkerrassani Ekoistin muistelmat ja kirjassa Elämäni Vegaanina.

Siksi käytin tämän päivän keräämällä rahaa Sininauhasäätiön Katu ei ole koti -kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on kerätä 50 000 euroa 55 tunnin aikana. Oma lupaukseni tuosta oli 1000 euroa.

Arvostan kovasti, jos käyt lahjoittamassa edes pienen summan tiistaihin 5.10. klo 17.00 mennessä osoitteessa https://katueiolekoti.com/sininauha/Leo

Ensimmäisen kuuden tunnin aikana saatiin saatiin kasaan yhteensä jo 18 500 euroa kodittomille nuorille eli 37 % 50 000 euron kokonaistavoitteesta!

Kampanjassa jokainen yksityislahjoitus tuplataan yrityssponsoreiden kautta.

Samalla on pakko kehua miten hienosti Sininauhasäätiö osaa vapaaehtoisten osallistamisen ja varainhankinnan elintärkeään asiaan.

Kaikille vapaaehtoisille pidettiin noin pari viikkoa ennen kampanjan alkua tunnin kampanja-esittely. Tämän myötä meidän piti asettaa oma tavoite ja saimme henkilökohtaisen lahjoituslinkin.

Vapaaehtoisille on lisäksi varattu varsinaisen kampanjapäivien ajaksi tukikohta, jossa lahjoituksia saattoi kerätä soittelemalla ja/tai viestimällä. Jos ei halunnut vaivata omia ystäviä ja verkostoja, oli mahdollisuus saada myös Sininauhasäätiön kautta vanhojen lahjoittajien yhteystietoja, joille pystyi soittelemaan.

Oma 1000 euron tavoitteeni meni rikki moninkertaisesti heti ensimmäisen päivän aikana! Tämä tuntuu todella huikealta, kun tietää, että rahat menevät nuorten kodittomien auttamiseen, esimerkiksi vaatehankintoihin.

Oli myös mahtavaa päästä juttelemaan lyhyesti kampanjan työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa tukikohdassa. Mukana varoja oli keräämässä eläkeläisiä, työttömiä ja työssäkäyviä. Kaikkia meitä yhdistävä asia oli se, että vapaaehtoistyöstä ja rahan keräämisestä hyvään tarkoitukseen tuli todella hyvä mieli. Hyvä mieli tuli myös useimmille lahjoittajille. Toki on hiukan kuumottavaa pyytää rahaa ystäviltä, kavereilta, tuttavilta ja tuntemattomilta. Siitä huolimatta palaute oli todella hyvää ja kiittävää.

Toki kritiikkiäkin tuli. Miksi en lahjoita itse? No sitä teen. Itse lahjoitin tähän kampanjaan 100 euroa ja sen myötä lapsetkin intoutuivat mukaan pienillä summilla omista vähäisistä rahoistaan.

Lisäksi perheellämme on ollut noin 15 vuotta käytössä tapa, jossa pyrimme lahjoittamaan noin 5-10 prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna olemme ehtineet lahjoittaa yhdessä omia rahojamme hyväntekeväisyyteen eli ympäristötyöhön sekä eläin- ja ihmisoikeustyöhön noin 8000 euroa.

Vielä ehtii lahjoittamaan tiistaihin 5.10. klo 17.00 osoitteessa: https://katueiolekoti.com/leo

Lopuksi vastaus siihen tärkeimpään kysymykseen. Mihin rahat oikein menevät?

Nuoret tarvitsevat päivittäin hygieniatuotteita ja alusvaatteita, sekä talveksi kenkiä ja takkeja. Rahoilla tuetaan myös viime vuoden kampanjalla hankitun harjoitteluasunnon toimintaa, esimerkiksi mahdollistamalla päihteettömyyteen kannustavaa toimintaa tukihenkilön avulla.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.