Toukokuun kokeilu: Päiväkirja

Kokeilen tänä vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Toukokuussa päätin kokeilla päiväkirjan kirjoittamista.

Miksi halusin kirjoittaa päiväkirjaa? Olen aikaisempina vuosina kirjoittanut paljon enemmän kuin nykyään. Sosiaalisen median myötä esimerkiksi blogitekstien kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. En myöskään seuraa enää kovin aktiivisesti lehtien mielipidepalstoja, koska uutiset tulee luettua verkosta. Aiemmin luin lehtiä enemmän ja kirjoitin niihin myös aktiivisemmin.

Kuukausi alkaa olla takana. Seuraavassa kokemuksia päiväkirjan pitämisestä.

Aluksi ajattelin, että kirjoitan joka ilta päiväkirjan päivän tapahtumista ja julkaisen tekstin blogissani. Heti alkuun sain kuitenkin palautetta, että päiväkirja on jotain henkilökohtaisempaa kuin vain omien julkisten tekemisten raportointia. Tämän huomasin itsekin jo ensimmäisten kirjoitusten jälkeen.

Valitettavasti en myöskään onnistunut varaamaan aikaa läheskään joka ilta kunnolliselle päiväkirjatekstille. Usein lasten nukutus venyi liian myöhään ja olin itse liian väsynyt palaamaan koneen ääreen. Tai jos illalla olin koneen ääressä, oli siellä jotain akuutteja työtehtäviä tai kuntavaalikampanjaan liittyviä hommia. Näin kirjoittaminen jäi paljon vähemmälle kuin olisin toivonut.

Kun en ehtinyt kirjoittaa kunnon tekstejä, päätin, että hätätapauksessa riittää muutamakin lause tai listaus päivän ajatuksista. Tässäkään kun kunnianhimon tasoa ei kannata asettaa liian korkealle. Näitä listauksia sain tehtyä lähes päivittäin illalla, aamulla tai iltapäivällä työpäivän päätteeksi.

Itselläni haasteena päiväkirjan pitämiselle muodostui se, että en oikein tiennyt missä muodossa sitä pitäisin. Kuukauden aikana kehittyi kolme eri päiväkirjamuotoa:

Päiväkirjan kolme eri muotoa:

  1. Julkinen blogikirjoitus tai esimerkiksi Facebook-postaus
  2. Henkilökohtainen pöytälaatikkoon kirjoitettu pidempi teksti päivän tapahtumista ja ajatuksista
  3. Lyhyt muutamasta lauseesta koostuva listaus päivän aikana heränneistä ajatuksista tai merkittävistä tapahtumista.

Kaikki tekstin kirjoitin sähköisesti Evernote-muistiinpanoihini.

Näistä aion jatkaa tuota kolmatta. On hyvä purkaa ja analysoida päivän tapahtumia edes hiukan. Sen sijaan pidemmille pöytälaatikkoteksteille tai julkisille blogiteksteille voi olla vaikeaa löytää sopivaa hetkeä nykyisen arkeni keskellä jatkossakaan.

Kirjoitatko itse päiväkirjaa ja missä muodossa?


Ohessa kokemukset aikaisempien kuukausien kokeiluista.

Jätä kommentti