Huhtikuun kokeilu: Etätyöpäivän tarkistuslista

Etätöiden aikakaudella korostuu itsensä johtaminen. Kun työskentelee kotoa käsin, pitää pitää itse huolta siitä, että töitä ja lepoa tulee oikeassa suhteessa eikä työpäivä veny kohtuuttoman pitkäksi. Erityisesti silloin kun tekee asiantuntija- ja intohimotyötä.

Tähän voi auttaa jonkinlainen itselle sopiva siirtymärutiini. Kokeilin omaa työpäivän lopetusrutiinia huhtikuun ajan. Seuraavassa ajatuksia tästä.

Olen huomannut, että itselläni koronapandemian aikana työpäivien lopetukset venyvät helposti iltaan, kun siirtymää toimistolta kotiin ei tapahdu. Tämä taas tarkoittaa sitä, että esimerkiksi liikunta, harrastukset ja vapaaehtoistyö, kotiaskareet tai läheisten kanssa oleminen häiriintyy sekä palautuminen jää vähemmälle.

Olen aiemmin kiinnittänyt paljon huomiota aamurutiineihin, mutta viimeisen kuukauden ajan olen yrittänyt ottaa käyttöön siirtymärutiinit iltapäivään tai alkuiltaan töiden lopettamiseksi.

Seuraavassa tarkemmin omista siirtymärutiineistani.

Huhtikuussa olen kokeillut sitä, että työpäivän päätteeksi käytän suunnilleen 15 minuuttia työpäivän lopettamiseen. Siihen, että puhdistan sähköpostilaatikon ja tietokoneen työpöydän, käyn läpi muistiinpanoni, työlistani ja kalenterini sekä analysoin päivän kulun ja teen seuraavan päivän suunnitelman. Lopuksi katson vielä some-kanavat ja uutiset sekä suljen koneen ja teen jonkin liikuntasuorituksen.

Kaikkeen tähän menee suunnilleen 15 minuuttia plus liikuntasuoritus, joka voi olla tunnin pyöräily tai juoksu tai vain muutaman minuutin lihaskuntotreeni tai venyttely riippuen siitä, miten olen aamulla tai päivän mittaan muuten liikkunut.

Olen myös merkinnyt päivän lopetuksen kalenteriin, mutta usein työpäivän päätteeksi tulee vielä pakollisia kokouksia tai työtehtäviä ja lopetusrutiinien hoitaminen siirtyy esimerkiksi illalle, kun välissä on pitänyt hakea lapsi päivähoidosta, tarjoilla päivällinen ja vasta sen jälkeen on ehtinyt hoitaa päivän lopetuksen.

Päivän siirtymät (aamu, iltapäivä, ilta ja nukkumaanmeno) ovat tärkeitä ja niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ainakaan omalta osaltani kuukauden harjoittelu päivän lopetusrutiinin käyttöönottamiseksi ei ole vielä löytänyt omaa selkeää paikkaansa samalla tavalla kuin aamurutiinit. Pitää siis jatkaa harjoittelua vielä ainakin toinen kuukausi.

Ohessa tarkistuslistani työpäivän viimeiseen 15 minuuttiiin.

-Sähköpostin siivous (Inbox nolla)
-Työpöydän/desktopin siivous (työpöytä täysin tyhjäksi)
-Muistiinpanojen läpikäynti
-Päivän analysointi: onnistumiset, epäonnistumiset, opit
-Työaikakirjanpito
-Työlistan läpikäynti + tulevat työtehtävät
-Kalenterin läpikäynti
-Seuraavan päivän suunnitelman teko
-Somekanavien ja uutisten vilkaisu
-Koneen sulkeminen
-Pyöräily / juoksu / lihaskuntotreeni


Työpäivän lopetusrutiinien ohella vielä tärkeämpi siirtyminen on itselleni aamu. Itselläni aamurutiinit menevät seuraavasti:

Aamulla herättyäni päivittäisiin rutiineihin (mm vessassakäynnin, parranajon ja aamupalan lisäksi) kuuluu seuraavaa:

  • Käyn läpi mielessäni tulevan päivän suunnitelman ja tärkeimmät hommat
  • Kuuntelen äänikirjaa
  • Venyttelen pohkeita ja reisiä
  • Harjoittelen muutaman minuutin (Duolingo) Espanjaa ja/tai Ruotsia
  • Luen 10 sivua paperikirjaa
  • Teen seitsemän minuutin lihaskuntotreenin
  • Laitan syntymäpäiväsankareille syntymäpäiväonnittelut Facebookissa
  • Pyöräilen tai käyn juoksemassa
  • Aloitan työt

Näiden lisäksi katson aamuisin yleensä myös edellisen yön unitilastot ja teen kehoanalyysin, katson tulevan päivän sään, uutiset ja sosiaalisen median kanavat sekä sähköpostit.

Aiemmin olen kirjoittanut työpäivän viimeisistä hetkistä tänne: Miten käyttää työpäivän 15 viimeistä minuuttia


Jätä kommentti