Elokapinan syyskapina ja ilmastohätätila

Elokapinan syyskapina kerää ennätysmäärän osallistujia

Elokapina järjestää 29.9.-8.10. välisenä aikana Syyskapina -nimellä kulkevaa toimintaa ympäri Suomea.

Syyskapinassa vaaditaan hallitusta julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätila. Tämä ei ole kohtuuton vaatimus. Globaalista ilmastohätätilasta puhui tällä viikolla myös presidentti Sauli Niinistö YK:n yleiskokouksessa. Myös Helsinki on julistanut ilmastohätätilan aloitteestani tasan vuosi sitten.

Osallistujia Elokapinan syyskapinaan on ilmoittautunut mukaan yli 500. Toteutuessaan kyseessä taitaa olla Suomen suurin avoin kansalaistottelemattomuus.

En ole lainkaan yllättynyt, että yhä useampi on valmis suoraan toimintaan ilmaston puolesta. Esimerkiksi syyskuun aikana saimme lukea YK:n raportista, että lmasto on lämpenemässä 2,7 astetta. 1,5 asteen raja saatetaan ylittää jo 2025 mennessä. Eikä yksikään G20 maa ei ole linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Mielipidetutkimuksen mukaan 84 prosenttia 16-25 vuotiaista nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Nykyisellä päästötasolla 1,5 asteen hiilibudjetti ei riitä enää kuin muutamiksi vuosiksi.

Ilmastokriisiä pitäisi käsitellä kriisinä. Monet toimivat ilmaston puolesta, mutta haasteena on, että päästövähennykset etenevät liian hitaasti ja hiilibudjetti hupenee liian nopeasti. Näyttää siltä, että normaalin politiikan puitteissa ilmastokriisiä ei pystytä ratkaisemaan. Tarvitaan poikkeusaikojen toimia, kriisitietoisuutta. Ilmastohätätilaa.

Varsinkin kun meillä on edelleen päättävässä asemassa olevia yksittäisiä toimijoita, jotka eivät pysty ottamaan edes ensimmäistä askelta asettamalla päästövähennystavoitetta. 

Vauhtia ja hyvän syyn Elokapinan kampanjointiin tarjoili tähän liittyen esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteamalla Helsingin Sanomien haastattelussa, että maataloudelle ei pitäisi päästövähennystavoitteita asettaa.

Tämä siis Suomessa, jossa maatalouden päästöt ovat noin 16 milj tonnia eivätkä ole laskeneet 20 vuoteen. Suomi aikoo olla hiilineutraali 2035, mutta maataloudelle tavoitteita ei pitäisi ministerin mukaan asettaa. Ministerin puhe aiheuttaa merkittävää mainehaittaa alan toimijoille, joilla lähes kaikilla on jo ilmastotavoitteet ja jotka tekevät töitä sen eteen, että päästöjä vähennetään ja nieluja kasvatetaan. Mitä jos elinkeinoministeri kertoisi, että energiantuotannolle ei tule asettaa päästövähennystavoitteita tai liikenneministeri kommentoisi, että liikenteen päästöjä ei tule rajoittaa?

Erikoiseiseksi ministerin kommentin tekee myös se, että suuri osa ruokaketjun  toimijoista ja yrityksistä on jo asettanut päästövähennystavoitteet. Esimerkiksi alan etujärjestön MTK:n tavoitteena on hiilineutraali ruoka vuonna 2030.

Tämän päivän ilmastoaktivistit ovat tulevaisuuden sankareita. Kannattaa katsoa esimerkiksi Ylen Planeetta on tulessa dokumentti Atte Ahokkaasta, Ellen Ojalasta ja Elina Arpalasta.

Parasta lääkettä ilmastoahditukseen on toiminta. Tätä toimintaa tarjoaa ihmisille Elokapina ja tekee näin tärkeää työtä hyvinvointimme puolesta. ”Siis kaikki ihmiset eivät tiedä, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa” huudahti 10 vuotias lapsi hämmästyneenä, kun katsoimme dokumenttia nuorista ilmastoaktivisteista, jotka saavat osakseen kohtuutonta vihapuhetta.

Viime viikkojen aikana monet ovat onneksi ilmaisseet tukensa Elokapinan toiminnalle. Tällä viikolla esimerkiksi ”huomaavaiseksi idealistiksi” nimetty Jussi Herlin. Isot yritykset ja liike-elämän toimijat ovat havahtuneet ilmastokriisiin monin paikoin terävämmin kuin osa poliittisista päättäjistä.

Kuluneen viikon aikana esimerkiksi Pricewaterhousecoopersin (Pwc) hallituksen puheenjohtajan Robert Moritzin mukaan ilmastonmuutoksessa on kyse suurimmasta ongelmasta, sitten toisen maailmansodan.

”Maailman täytyy viisinkertaistaa toimet maapallon fossiilisten energianlähteiden käytön lopettamiseksi, sanoi Moritz. Hänen mukaansa tarvitaan yhteistoimintaa ja -työtä eri teollisuuden alojen, sektoreiden, sidosryhmien ja johtajien välillä.”

Erityisesti haluan kuitenkin muistuttaa siitä, että ympäristökriisin keskellä tarvitaan lisää empaattisuutta ja kiltteyttä. Tästä kirjoitti hyvin Annukka Berg. Kiltteyttä toivon niin Elokapinalle kuin autoilijoille.

Vaikka kadulla mielenosoittaminen haittaa joidenkin liikkumista hetkellisesti, ei siellä kadulla olla siitä syystä, että halutaan aiheuttaa yksilöille harmia. Siellä kadulla ollaan myös niiden autoilijoiden tulevaisuuden puolesta. Suurin osa kadulla olevista mielenosoittajista olisi varmasti mieluusti jossain aivan muualla, mikäli päättäjät ottaisivat ilmastokriisin tosissaan.

Uskon, että suomalainen demokratia kyllä kestää hyvin Elokapinan. Eri asia on kestääkö demokratiamme ilmastokriisin riistäytymisen käsistä.

Jätä kommentti