Syyskuun kokeilu: 10 tunnin dieetti

Kokeilen tänä vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Syyskuussa kokeilin 10 tunnin dieettiä.

Kuuntelin elokuussa Jeannette Hyden kirjan 10 tunnin dieetti. Kyseessä on kiinnostava teos ravitsemuksesta. Hyden mukaan pitämällä vuorokaudessa 14 tuntia taukoa syömisestä (päivittäinen pätkäpaasto), elimistö saa levätä, polttaa rasvaa ja voi paremmin. Samalla tulee ehkäistyksi monia sairauksia ja elimistön lievää tulehdusta.

Itselläni ei ole painon kanssa ongelmia tai tarvetta laihduttaa. Enemmänkin näin kokeilun mahdollisuutena syödä terveellisemmin ja voida paremmin.

Pätkäpaastossa kaikki syöminen ajoitetaan vuorokaudessa 10 tunnin sisälle ja vastaavasti paastotaan 14 tuntia. Itselläni tämä tarkoitti käytännössä sitä, että noin klo 16-18 välillä syömäni päivällisen jälkeen jätin iltapalan väliin ja söin seuraavan kerran aamupalan noin klo 6-8 välissä riippuen edellisen päivän päivällisen ajankohdasta. Paaston aikana voi juoda vettä ja teetä.

Kun aloitin, näytti kotona oleva kehonkoostumusmittari (Garmin älyvaaka) seuraavia lukemia:

  • Paino: 71,8 kg 
  • Rasva: 11,2 %
  • Luustolihasmassa: 30,4 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 64,8 %
  • Luumassa 4,7 kg

Hyden mukaan paaston vaikutus pitäisi näkyä jo heti ensimmäisen viikon aikana. Näin todellakin tapahtui. Dieetin vaikutus näkyi muutamassa päivässä niin, että paino tippui heti noin kilon verran.

Viikon jälkeen kehonkoostumusmittari näytti seuraavia lukemia:

  • Paino: 70,4 kg 
  • Rasva: 9,5 %
  • Luustolihasmassa: 30,0 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 66,1 %
  • Luumassa 4,7 kg

Painoa tippui viikossa siis 1,4 kg, josta lihaksia oli 0,4 kg. Tämän jälkeen lukemat jäivät suunnilleen tuolle tasolle vaihdellen toki päivästä toiseen. Kokeilukuukauden aikana tein lähes päivittäin kehonkoostumismittauksen.

Alimmillaan paino kävi kokeilujakson aikana 68,5 kilossa, jolloin rasvaprosentti oli 7,3 % ja lihasmassa 29,5 kg. Ylimmillään käytiin ensimmäisen viikon jälkeen 70,9 kilossa rasvaprosentin ollessa 10,0 % ja lihasmassan 30,1 kg.

Käytännössä painoni tippui heti muutaman ensimmäisen päivän jälkeen tuon kilon verran ja jäi siihen. Huomasin myös, että ruokaa tuli syötyä ensimmäisen viikon jälkeen selvästi enemmän aamulla ja päivän mittaan, kun iltapala jäi väliin. Selvästi elimistö viesti lievästä energiavajeesta.

Miten kokeilu sitten vaikutti hyvinvointiini? Seuraavassa muutamia havaintoja.

Kokeilukuukauden aikana iltaisin tuli tyypillisesti hiukan nälkä, mutta se ei noussut ylittämättömän kovaksi. Oli yllättävän helppoa olla syömättä iltaisin. En olisi uskonut, että iltapalasta luopuminen on niin helppoa. Siitä huolimatta, että lapsille pitää kuitenkin iltapala aina laittaa pöytään. Yleensä olen juuri iltaisin saattanut itse syödä myös paljon rasvaista tai suolaista ruokaa, joten uskon, että dieetti on selvästi muuttanut ravitsemustani terveellisempään suuntaan.

En ole myöskään kokenut, että syömättömyys illalla aiheuttaisi kiukkua tai verensokerin kohtuutonta laskua. Testikuukauden aikana kävin ottamassa Nightingalen verenkuvan. Siinä verensokeriarvoni olivat erinomaiset. Lisäksi huomasin, että sain iltaisin selvästi paremmin unta ja todennäköisesti myös nukuin paremmin tyhjällä kuin täydellä vatsalla. Toki unenlaatuun vaikuttaa monet tekijät, mutta varsin hyvin tiedetään, että unen laatu kärsii myöhäisestä syömisestä, jota tyypillisesti harrastan, kun energiankulutus on päivän mittaan ollut usein liikunnan myötä suurta.

Muutamana päivänä dieetti ei pitänyt. Yhtenä iltana olin HSY:n uuden hallituksen kanssa illallisella Haikon kartanossa, jolloin söin myöhäisen illallisen ja seuraavana aamuna taas aamupalan. Toisena iltana taas katsoimme puolison ja 10 vuotiaan lapsemme kanssa dokumenttia nuorista ilmastoaktivisteista (Planeettamme on tulessa, suosittelen). Tuolloin en malttanut olla syömättä maissilastuja enkä seuraavana aamuna halunnut jättää aamupalaa väliin.

Joinakin iltoina tai aamuina taas pidin dieetistä kiinni, vaikka ei olisi ehkä kannattanut. Yhtenä lauantaina olin Porvoossa kummilapseni syntymäpäivillä, jossa söin härkispasteijoita ja salaattia klo 17.00 aikoihin. Synttäreiden jälkeen pyöräilin 50 km matkan kotiin, olin illan kotona syömättä ja yön jälkeen kävin vielä aamulla ennen aamupalaa juoksemassa 10 km lenkin. Toki kuntoilu onnistuu vähäiselläkin ravinnolla, mutta ei meno kovin irtonaista ollut ja palautumisessa kesti selvästi normaalia pidempään. 

Bonuksena todettakoon vielä, että kokeilujakson alussa myös hyvin vakiintunut aamuinen vessarytmini meni hiukan sekaisin tai haki paikkaansa. Tämä kuitenkin palautui normaaliksi muutaman viikon kuluessa. Ilmeisesti meni hetki, että elimistöni tottui uuteen tasapainoon.  

Ja tässä vielä kehonkoostumusmittarin lukemat kuukauden viimeisen päivän osalta:

  • Paino: 69,4 kg 
  • Rasva: 8,2 %
  • Luustolihasmassa: 29,8 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 67 %
  • Luumassa 4,7 kg

Käytännössä kuukauden kokeilun aikana paino tippui siis 2,4 kg ja rasvaprosentti 11,2 prosentista 8,2 prosenttiin. Lihasmassaa katosi 0,6 kg ja vesipitoisuus nousi 64,8 prosentista 67 prosenttiin.

En tiedä onko 10 tunnin dieetistä itselleni hyötyä vai haittaa. Tutkimuksen valossa siitä on merkittävää hyötyä elimistölle ja oman kokeilunikin perusteella vaaka kallistuu lievästi myönteiseen suuntaan. Tämän kokeilun pohjalta yritän ainakin itse tehdä pysyvän tavan siitä, että en syö enää mitään päivällisen jälkeen. Kannattaa kokeilla!

Ohessa kokemukset aikaisempien kuukausien kokeiluista.

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/