Syyskuun kokeilu: 10 tunnin dieetti

Kokeilen tänä vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Syyskuussa kokeilin 10 tunnin dieettiä.

Kuuntelin elokuussa Jeannette Hyden kirjan 10 tunnin dieetti. Kyseessä on kiinnostava teos ravitsemuksesta. Hyden mukaan pitämällä vuorokaudessa 14 tuntia taukoa syömisestä (päivittäinen pätkäpaasto), elimistö saa levätä, polttaa rasvaa ja voi paremmin. Samalla tulee ehkäistyksi monia sairauksia ja elimistön lievää tulehdusta.

Itselläni ei ole painon kanssa ongelmia tai tarvetta laihduttaa. Enemmänkin näin kokeilun mahdollisuutena syödä terveellisemmin ja voida paremmin.

Pätkäpaastossa kaikki syöminen ajoitetaan vuorokaudessa 10 tunnin sisälle ja vastaavasti paastotaan 14 tuntia. Itselläni tämä tarkoitti käytännössä sitä, että noin klo 16-18 välillä syömäni päivällisen jälkeen jätin iltapalan väliin ja söin seuraavan kerran aamupalan noin klo 6-8 välissä riippuen edellisen päivän päivällisen ajankohdasta. Paaston aikana voi juoda vettä ja teetä.

Kun aloitin, näytti kotona oleva kehonkoostumusmittari (Garmin älyvaaka) seuraavia lukemia:

  • Paino: 71,8 kg 
  • Rasva: 11,2 %
  • Luustolihasmassa: 30,4 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 64,8 %
  • Luumassa 4,7 kg

Hyden mukaan paaston vaikutus pitäisi näkyä jo heti ensimmäisen viikon aikana. Näin todellakin tapahtui. Dieetin vaikutus näkyi muutamassa päivässä niin, että paino tippui heti noin kilon verran.

Viikon jälkeen kehonkoostumusmittari näytti seuraavia lukemia:

  • Paino: 70,4 kg 
  • Rasva: 9,5 %
  • Luustolihasmassa: 30,0 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 66,1 %
  • Luumassa 4,7 kg

Painoa tippui viikossa siis 1,4 kg, josta lihaksia oli 0,4 kg. Tämän jälkeen lukemat jäivät suunnilleen tuolle tasolle vaihdellen toki päivästä toiseen. Kokeilukuukauden aikana tein lähes päivittäin kehonkoostumismittauksen.

Alimmillaan paino kävi kokeilujakson aikana 68,5 kilossa, jolloin rasvaprosentti oli 7,3 % ja lihasmassa 29,5 kg. Ylimmillään käytiin ensimmäisen viikon jälkeen 70,9 kilossa rasvaprosentin ollessa 10,0 % ja lihasmassan 30,1 kg.

Käytännössä painoni tippui heti muutaman ensimmäisen päivän jälkeen tuon kilon verran ja jäi siihen. Huomasin myös, että ruokaa tuli syötyä ensimmäisen viikon jälkeen selvästi enemmän aamulla ja päivän mittaan, kun iltapala jäi väliin. Selvästi elimistö viesti lievästä energiavajeesta.

Miten kokeilu sitten vaikutti hyvinvointiini? Seuraavassa muutamia havaintoja.

Kokeilukuukauden aikana iltaisin tuli tyypillisesti hiukan nälkä, mutta se ei noussut ylittämättömän kovaksi. Oli yllättävän helppoa olla syömättä iltaisin. En olisi uskonut, että iltapalasta luopuminen on niin helppoa. Siitä huolimatta, että lapsille pitää kuitenkin iltapala aina laittaa pöytään. Yleensä olen juuri iltaisin saattanut itse syödä myös paljon rasvaista tai suolaista ruokaa, joten uskon, että dieetti on selvästi muuttanut ravitsemustani terveellisempään suuntaan.

En ole myöskään kokenut, että syömättömyys illalla aiheuttaisi kiukkua tai verensokerin kohtuutonta laskua. Testikuukauden aikana kävin ottamassa Nightingalen verenkuvan. Siinä verensokeriarvoni olivat erinomaiset. Lisäksi huomasin, että sain iltaisin selvästi paremmin unta ja todennäköisesti myös nukuin paremmin tyhjällä kuin täydellä vatsalla. Toki unenlaatuun vaikuttaa monet tekijät, mutta varsin hyvin tiedetään, että unen laatu kärsii myöhäisestä syömisestä, jota tyypillisesti harrastan, kun energiankulutus on päivän mittaan ollut usein liikunnan myötä suurta.

Muutamana päivänä dieetti ei pitänyt. Yhtenä iltana olin HSY:n uuden hallituksen kanssa illallisella Haikon kartanossa, jolloin söin myöhäisen illallisen ja seuraavana aamuna taas aamupalan. Toisena iltana taas katsoimme puolison ja 10 vuotiaan lapsemme kanssa dokumenttia nuorista ilmastoaktivisteista (Planeettamme on tulessa, suosittelen). Tuolloin en malttanut olla syömättä maissilastuja enkä seuraavana aamuna halunnut jättää aamupalaa väliin.

Joinakin iltoina tai aamuina taas pidin dieetistä kiinni, vaikka ei olisi ehkä kannattanut. Yhtenä lauantaina olin Porvoossa kummilapseni syntymäpäivillä, jossa söin härkispasteijoita ja salaattia klo 17.00 aikoihin. Synttäreiden jälkeen pyöräilin 50 km matkan kotiin, olin illan kotona syömättä ja yön jälkeen kävin vielä aamulla ennen aamupalaa juoksemassa 10 km lenkin. Toki kuntoilu onnistuu vähäiselläkin ravinnolla, mutta ei meno kovin irtonaista ollut ja palautumisessa kesti selvästi normaalia pidempään. 

Bonuksena todettakoon vielä, että kokeilujakson alussa myös hyvin vakiintunut aamuinen vessarytmini meni hiukan sekaisin tai haki paikkaansa. Tämä kuitenkin palautui normaaliksi muutaman viikon kuluessa. Ilmeisesti meni hetki, että elimistöni tottui uuteen tasapainoon.  

Ja tässä vielä kehonkoostumusmittarin lukemat kuukauden viimeisen päivän osalta:

  • Paino: 69,4 kg 
  • Rasva: 8,2 %
  • Luustolihasmassa: 29,8 kg
  • Kehon vesipitoisuus: 67 %
  • Luumassa 4,7 kg

Käytännössä kuukauden kokeilun aikana paino tippui siis 2,4 kg ja rasvaprosentti 11,2 prosentista 8,2 prosenttiin. Lihasmassaa katosi 0,6 kg ja vesipitoisuus nousi 64,8 prosentista 67 prosenttiin.

En tiedä onko 10 tunnin dieetistä itselleni hyötyä vai haittaa. Tutkimuksen valossa siitä on merkittävää hyötyä elimistölle ja oman kokeilunikin perusteella vaaka kallistuu lievästi myönteiseen suuntaan. Tämän kokeilun pohjalta yritän ainakin itse tehdä pysyvän tavan siitä, että en syö enää mitään päivällisen jälkeen. Kannattaa kokeilla!

Ohessa kokemukset aikaisempien kuukausien kokeiluista.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli