Koralleista kuollut 10 vuoden aikana 14 prosenttia

Vuosien 2008-2019 välillä maailman koralleista kuoli 14 prosenttia. Näin tietää kertoa IUCN:n tuore raportti.

Luvassa ei ole koralleille yhtään helpompaa aikaa. IPCC:n vuoden 2018 raportissa arvioitiin että maailman koralleista menetetään 70-90 prosenttia, mikäli ilmakehä lämpenee 1,5 astetta. Kahden asteen lämpeneminen tarkoittaa korallien häviämistä 99 prosenttisesti.

Tällä hetkellä ilmasto on lämpenemässä 2,7 astetta.

Miksi koralleista pitäisi olla huolissaan?

  • Korallit ylläpitävät huomattavaa osaa merien lajikirjosta. Vaikka korallit kattavat vain 0,2 % merten pohjasta, ylläpitävät ne 25 % merten lajikirjosta.
  • Tämän myötä korallien tarjoamien ekosysteemipalveluiden arvo esimerkiksi kalastuksen ja toki myös turismin muodossa on korvaamaton. IUCN arvioi, että tämä taloudellinen arvo on 2,7 biljoonaa dollaria vuodessa.

Tällä hetkellä noin 75% maailman koralleista on uhattuna. Ilmastokriisin ohella liikakalastus on suurin uhka korallien hyvinvoinnille. Vuoteen 2030 mennessä 90 % koralleista on uhattuna ja vuoteen 2050 mennessä 100 %.

Kuva: IUCN Coral Reefs: https://www.iucn.org/theme/marine-and-polar/get-involved/coral-reefs

Yksi kommentti artikkeliin ”Koralleista kuollut 10 vuoden aikana 14 prosenttia”

  1. Tämä on sen verran ahdistavaa luettavaa, että oli pakko googlata ” korallien elpyminen ” ja Seura-lehti raportoikin 4/21 ( Jani Kaaro ) siitä ansiokkaasti otsikolla ” Tutkimus yllätti: lämpöaallon nitistämät korallit elpyivät nopeasti Tyynenmeren saarella ”.
    Tietenkin tässä maailmantilanteessa siihen ei kannata liikaa tuudittautua, sillä se asenne, että korallit elpyvät kyllä ei edesauta asiaa luonnonsuojelun kannalta mitenkään vaan luultavasti vain pahentaa tilannetta. Korallien elpymisprosessi lienee pitkä ja tuskallinen, ja vallitseva kato pahentaa merten ekosysteemiä kuitenkin jollain tasolla ja se on valitettavaa.

    Voisi ajatella, että aivan kuten ihmisen keuhkot puhtaana ovat vaaleanpunaiset väriltään, ovat kauniit korallit merten keuhkot ja elintärkeä osa valtameriä. Tupakan on jo todettu sairastuttavan ihmisen keuhkot. Koska sama aidosti ja vastuullisesti todetaan fossiilisten polttoaineiden tupruttelusta ekosysteemille? Niinku vaikka järkivihreidenkin toimesta? Toivottavasti hyvinkin pian.

    Vastaa

Jätä kommentti