Ilmasto lämpenemässä katastrofaaliset 2,7 astetta

Tällä viikolla ilmastouutiset eivät ole valitettavasti olleet kovin kohottavia.

Ilmasto on lämmennyt esiteolliseen aikaan verrattuna noin 1,1 asteta. 1,5 asteen lämpenemistä pidetään kriittisenä rajana sille, jonka jälkeen vaikutukset ovat niin hallitsemattomia, että yhteiskunnat eivät enää selviä muutoksesta. Tämä raja saatetaan ylittää jo seuraavan viiden vuoden aikana.

Maailman maat ovat Pariisin ilmastosopimuksessa sitoutuneet pitämään ilmakehän lämpenemisen 1,5 asteen tuntumassa. Tämä tarkoittaa sitä, että päästöjä pitäisi globaalisti vähentää 45 % vuoteen 2030 mennessä ja päästöt pitäisi tiputtaa nollaan vuoteen 2050 mennessä.

Nykyisellä päästötasolla 1,5 asteen hiilibudjetti ei riitä enää kuin muutamiksi vuosiksi.

Tuoreen YK-raportin mukaan eri maiden tämän hetkiset toimenpiteet ja lupaukset vähentää päästöjä johtavat vuosisadan loppuun mennessä katastrofaaliseen 2,7 asteen lämpenemiseen. Vuoteen 2030 mennessä päästöt uhkaavat kasvaa 16 prosenttia vuoden 2010 tasoon verrattuna.

Kuva: UNFCCC Full NDC Synthesis Report: Some Progress, but Still a Big Concern

Tällä hetkellä noin 70 maata on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuosisadan puoliväliin mennessä. Surullista on, että tuoreessa Climate Action Trackerin 37 maan vertailussa ainoastaan Gambian ilmastotavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen kanssa.

Yksikään G20 maa ei ole kestävällä polulla, eikä edes EU.

Aikaisemmin viime viikolla julkaistiin laaja kansainvälinen kyselytutkimus nuorten 16-25 vuotiaiden ilmastoahdistuksesta. Kymmenestätuhasta vastaajasta 84 % on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja 75 % sanoi, että tulevaisuus on pelottava. Ylipäätään 83 % ajatteli ihmiskunnan jo epäonnistuneen planeetan suojelussa. Myös Suomi oli mukana tutkimuksessa. Suomalaisnuorista 42 % kertoi epäröivänsä lasten hankkimista ilmastokriisin vuoksi.

Mitä pidempään vitkutellaan, sen kalliimmaksi seuraukset käyvät. Sitä paitsi menetettyjä lajeja ja elinympäristöjä tai ihmishenkiä ei voi rahalla korvata.

Toivottavasti ensi viikolla olisi parempia ilmastouutisia. Parasta lääkettä ilmastoahditukseen ovat ilmastotieteen mukaiset toimet.

3 kommenttia artikkeliin ”Ilmasto lämpenemässä katastrofaaliset 2,7 astetta”

 1. Sellainen sukupolvi – sellainen tarina. Onpa hirveää olla osa tätä aikaa ja sukupolvea, joka vaarantaa koko planeetan tulevaisuuden omalla idiotismillaan. Olen hyvin pettynyt ihmiskuntaan, lähinnä länsimaalaisiin, itseni tietysti mukaanlukien.
  Nyt loppui lihansyönti ja alkaa loppuelämän lentolakko. Afrikkaan pitäisi päästä, ja liikakilojakin on. Ratkaisu, pieni ihminen: kävele sinne ja kuvittele olevasi vaikka vedenhakureissulla.
  Greta, tee jotain!

  Jotain positiivista todistin kauppareissullani, kun huomasin isän lapsineen keräävän roskia maasta ja vievän niitä roskikseen töiden ja tarhojensa jälkeen. Itse en ole roskannut vuosikymmeniin, mutta enpä ole roskia kerännytkään maasta. Toisten esimerkki näyttää, että ehkä jotain toivoa kuitenkin on. Kohti raikkaampia aikoja.

  Vastaa
 2. Jep. Aika kamalalta tämä tilanne näyttää. Voimme kuitenkin olla ensimmäinen sukupolvi, joka ottaa ilmastokriisin tosissaan. Se vaatii kuitenkin ilmastohätätilan ottamista tosissaan. Nykyisellä vauhdilla ja toimenpiteillä ilmastokriisiä ei pysäytetä.

  Hienoa, että jaksat yrittää! Ja positiivisia esimerkkejähän näkyy myös kaikkialla päivittäin.

  Vastaa
  • ” Voimme kuitenkin olla ensimmäinen sukupolvi, joka ottaa ilmastokriisin tosissaan. ”

   Kiitos Leo kauniista sanoistasi! Ja tämä on se asenne, millä asioita vain ja ainoastaan voidaan ratkaista. Jaksetaan yrittää itse kukin parhaamme luonnon ja ihmisten puolesta. Asenteen ei tarvitse olla ” luonnon puolesta ihmistä vastaan ” vaan ” luonnon puolesta – ihmisen(kin) avulla ”.
   🙂

   Vastaa

Jätä kommentti