Kestävän tulevaisuuden johtajaksi

Uutisia työtehtävien suhteen. Olen siirtymässä kestävän tulevaisuuden johtajaksi T-Media Relations -nimiseen yritykseen nykyisistä töistäni Kansalaisareenan toiminnanjohtajan paikalta.

Aikaisemmin minua ahdisti se, että kukaan muu ei tee ilmasto- ja ympäristökriisin ratkaisemiseksi tarpeeksi. Nyt ahdistaa se, että vaikka monet tekevät paljon, aika loppuu kesken. Koen, että myös minun on tehtävä kaikkeni.

Tavoitteenani on vauhdittaa yritysten ja eri organisaatioiden siirtymistä sosiaalisesti oikeudenmukaiseen hiilineutraaliin kiertotalouteen, jossa luonnon monimuotoisuus lisääntyy.

Haaste on valtava. Ihmiskunta ei mennyt kuitenkaan kuuhun siksi, että se oli helppoa ja halpaa, vaan siksi, että iso haaste motivoi. Vaikka toivottomuus on moraalitonta, Greta Thunbergiltä olen oppinut, että emme tarvitse toivoa. Tarvitsemme tekoja. Kun alamme toimia, on toivoa kaikkialla. 

Nykymenolla hiilibudjettimme riittää alle yhdeksäksi vuodeksi. Jos pystymme vähentämään globaalisti päästöjä 18 % vuosittain tästä vuodesta alkaen, meillä on vielä 66 % mahdollisuus pitää lämpeneminen 1,5 asteen rajoissa. On arvioitu, että 1,5 asteen ja 2 asteen lämpenemisen ero tarkoittaa noin 150 miljoonan ihmisen lisäkuolemaa. Ei ole sama lämpeneekö ilmasto 1,5 vai 2 vai 3 astetta. Jokainen teko lasketaan. 

Oheinen tiedote on julkaistu tänään 18.9.2019.

Leo Stranius kestävän tulevaisuuden johtajaksi T-Mediaan – Ilmastonmuutoksen ajatusjohtaja auttamaan yrityksiä liiketoiminnan suunnittelussa

18.9.2019 10:00:00 | T-Media Relations Oy

Hallintotieteiden maisteri Leo Stranius on liittynyt T-Media Relations Oy:n osakkaaksi ja aloittaa yrityksen palveluksessa kestävän tulevaisuuden johtajana 1.10.2019. Stranius siirtyy T-Median yrityskokonaisuuteen Kansalaisareenan toiminnanjohtajan paikalta. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana sekä yritysten neuvonantajana.

Stranius rakentaa T-Mediassa liiketoiminnan tulevaisuuden vastuullisuuspalveluja.

”Yritykset ovat heräämässä vauhdilla siihen, että ilmastokriisi ja muut ympäristötekijät määrittävät liiketoimintaa jo nyt. Mutta tämä on vasta alkua siirryttäessä kohti hiilineutraalia 1,5 asteen yhteiskuntaa”, Stranius sanoo. ”Yritysten toiminnassa on valtava potentiaali ympäristökuormituksen hillitsemiseksi. Haluan osaltani auttaa organisaatioita liikkumaan oikeaan suuntaan. T-Median ymmärrys vastuullisuudesta, maineesta ja liiketoiminnan lainalaisuuksista on erinomainen kotipesä tälle työlle.”

Yrityksiltä vaaditaan yhä enemmän. T-Median vuodesta 2013 toteuttamien Luottamus&Maine-tutkimusten yli 200 000 yksittäistä yritysarviota osoittavat, että asiakkaat ja muut sidosryhmät harkitsevat yhä tarkemmin, millaisten yritysten kanssa haluavat olla tekemisissä. Vastuullisiksi koetut yritykset ovat usein markkinoiden voittajia.

”Muuttuvassa maailmassa yritysjohto tarvitsee päätöksenteon tueksi todellisia asiantuntijoita”, sanoo T-Media Relations Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Jirimiko Oranen. ”Leon kanssa pystymme yhä vahvemmin auttamaan asiakkaitamme tulevaisuuskestävän liiketoiminnan suunnittelussa.”

Aiemmin, elokuussa 2018 T-Media Relations Oy:n osakkaaksi ja vastuullisuuspalvelujen johtajaksi liittyi Sari Kuvaja. Liiketoimintakeskeinen, datahavaintoihin pohjaava vastuullisuuden kehittäminen on otettu myönteisesti vastaan T-Median asiakasyritysten johtoryhmissä.

”Nimitykset eivät jää tähän”, sanoo Oranen. ”Olemme kokoamassa liiketoimintalähtöisen vastuullisuuden unelmajoukkuetta. Tehtävämme on auttaa asiakkaitamme menestymään tulemalla yhä paremmin toimeen ympäristönsä ja sidosryhmiensä kanssa.”

Lisätietoja

-Leo Stranius, 040 754 7371, leo.stranius@t-media.fi

– Jirimiko Oranen , 040 756 6655, jirimiko.oranen@t-media.fi

16 kommenttia artikkeliin ”Kestävän tulevaisuuden johtajaksi”

 1. Hyvä Leo! Hieno juttu! Sinusta on siihen, mitä tässä tarvitaan – loistava näkemys johtamisesta ja johtamiskulttuurista. Sinulla on upea ja kattava sisältöosaaminen myös kokemusasiantuntijana, sekä ennen kaikkea tarvittava nöyryys asioihin.. Pidä jalat tiukasta maassa, ja ajatukset kirkkaana huomisessa. Sydämellisesti Onnea, Menestystä ja Tsemppiä matkaan, Leo!

  Vastaa
 2. Olen hyvin epäileväinen.tarkoitusperien ja tehokkuuden suhteen.
  Tämän vihreämmältä näyttävän johtoaseman muutoksen ymmärtää hyvin ” Ekoistin ” nykyisen äkkipikaisen ja pinnallisen yhteiskunta-ajattelun pohjalta. Ilmastonmuutoksen motivoima, siitä hyötyvä ja entisissä raameissa toimiva ” viheröitetty ” yritysmaailma ( = green business as usual ) vetää ympäristöaktivisteja puoleensa. Meno ja eteneminen näyttääkin olevan enenevässä määrin bisneshenkistä.
  Kunhan ei tulisi vastaan taas ahdistus ja suuri pettymys, ainakin ympäristön-ja ilmastonsuojelun näkökulmasta katsottuna …? Ainakin meille sivustaseuraajille …
  .
  Mitä on ” kestävä tulevaisuus ” ? Pelkkää tyhjää täynnä olevaa kaunista puhettako ? Millainen näyttää tällä yritysmaailman konstilla olevan planeettamme ja sen asukkaiden pysyvä elinmahdollisuus ja kohtalo ?Millaisista yritysten ja johtamisen keinoista on lopulta kyse ?
  Nimittäin jollei yritysmaailma pyri viherpesusta todelliseen ekologiseen vastuullisuuteen ja sen mukaiseen käytännön toimintaan, niin on turha kuvitella ( nopean ) muutoksen olevan mahdollista. Tällainen johtajuus ja yrittäjyys ei nähtävästi häiritse nykyisen yritysten pohjana perustana olevan nykyisenlaisen poliittis-taloudellisen systeemin paikallaanpysymistä, vaan pyrkii lähinnä sen tuottamien ympäristön kannalta harmillisten kysymysten höyläämiseen eli pinnalta raapaisuun. Pyritäänkö näin turvaamaan entiset raamit säilyttäen ne ” ympäristöasiantuntijoiden ” avustuksella konservatiivisen itsepintaisesti ja itsekkäästi ? Aika näyttää onko kysymyksessä taas yritysmaailmalle ja poliitikoille tavanomainen kommunikaatio-ja marketingtemppu.

  Sitä vastoin pitäisi pitää yllä keskustelua ja toimintaa nykyistä tuhoavaa järjestelmää vastaan ( kuten Greta Thunberg ja mm.Earth Strike Suomi tekevät ) ja esittää eläviä konkreettisia vaihtoehtoja kapitalismin rajattomalle ruokahalulle ja ahneudelle. Oletkohan Leo tosissasi oppinut Greta Thunbergin aktiivisuudesta jotakin ? Joka tapauksessa tulevaisuus näyttää kestääkö johdettavien ja itse ” johtajan” kantti…
  Huomautuksena vain : tuollainen ” johtajan ” palustraadille nostaminen ja hänen kaikkitietävä ja dominoiva asennoituminen muuten kuuluu populistiseen ääriajatteluun …

  Vastaa
 3. PS.
  Jos oikein ymmärrän, niin kysymys on puhtaasti kapitalististen ” lainalaisuuksien ” mukaan toimivan yrityksen johtamisesta ja viheröittamisestä. Jo tuo ” T-Media Relations Osakeyhtiö ” – nimi kertoo suurinpiirtein kaiken ko. yrityksen suhteesta kommunikaatioon joukkoviestinnän keinoin.

  Vastaa
 4. PS 2,
  Eikö tällainen liiketoiminta, sen osakkaana oleminen ja sen julkinen johtaminen ole ristiriidassa poliitikolta vaadittavan etiikan ja moraalikäsitysten kanssa ? Ja miten se sopii tässä tapauksessa yhteen valitsijoiden ( poliitikkoa äänestäneiden ) luottamuksen kanssa ?
  Aikooko Leo Stranius luopua kuntapoliitikon vastuusta hyödyttääkseen ” asiantuntemuksellaan ” lähinnä liiketoimintaa ( business first ) ?
  Noita kahta asiaa, liiketoimintaa ja vaikutusvaltaisena poliitikkona toimimista kun ei mielestäni oikein hyvin voi sovittaa keskenään, ei edes planeetan pelastamiseksi. Tarkoitus ei aina pyhitä keinoja!

  Vastaa
 5. Hyvä E.Stranius-Herrewyn,

  En halua mitenkään häiritä, mutta luettuani mielenkiintoista analyysiasi ja siitä heränneitä monia kysymyksiäsi koskien blogistin uutta työtehtävää, heräsi erityisesti viimeisestä PS 2 osiosta mieleeni seuraavanlainen, mielestäni ihan validi kysymys koskien vallitsevaa ilmastokriisiä/hätätilaa:

  Miten Sinun mielestäsi yhteiskunnassa tulisi ylipäätään sovittaa keskenään yhteen liiketoiminta ja (ilmasto)politiikka? Kun tarvitaan muutosta nykyiseen politiikkaan ja liiketoimintaan, mitenköhän se muutos käytännössä toteutetaan? Arvostaisin myös kovasti ihan käytännön esimerkkejä aiheesta.

  Mukavaa päivänjatkoa!

  Vastaa
 6. Hyvä Pieni Ihminen,

  Kiitos mielenkiinnosta Leon uutta tehtävää ja ” pakinointiani” kohtaan.
  Mitenkä yhteiskunnassa tulisi sovittaa keskenään liiketoiminta ja ( ilmasto)politiikka ?

  Riippuu siitä millaisesta liiketoiminnasta on kyse ja millainen asema poliitikolla siinä on .Mielestäni poliitikon itsensä harjoittama yritystoiminta samanaikaisesti julkisen politiikateon kanssa ei ole hyvä asia , koska tällöin voidaan joutua tilanteeseen, jossa ilmenee eturistiriita poliitikon oman edun asettuessa yleisen edun edelle. Poliitikon ei pitäisi käyttää poliittista asemaansa hyväkseen edistääkseen omanedun tavoittelua, olkpptâ se etu millaista tahansa. Kysymys ” jääviydestä ” päätöksenteossa on tärkeä varsinkin valtion johtoasemassa olevalle poliitikolle. Eturistiriita voi olla hyvin piilotettu , ei aina helposti näkyvissä ja todettavissa. Siksi on parempi, ettei sen ilmenemiselle anneta mahdollisuutta. Tässä tulee eteen kysymys luottamustehtävän luonteesta.
  Nykyisin politiikanteon ja yritystoiminnan meno on Suomessa(kin) häikäilemätöntä, vaikka puhutaankin kohtuullisuuden tarpeesta. Enää ei aina noudateta pelisääntöjä , vaan menestyksen saavuttaminen on tärkeintä.
  Ehkä Leolla ja ko.yrityksellä on tarkoitus muuttaa tätä kohtuutonta menoa.

  Tästä blogista ilmenee kuitenkin se seikka, että ko. yrityksen toiminta on nykyisen systeemin puitteissa tapahtuvaa ja sen lainalaisuuksia noudattavaa liiketoimintakeskeistä , asiakkaiden menestyksen ollessa taustalla . Ja Leon tehtävänä näkyy olevan ” rakentaa tulevaisuuden liiketoiminnan vastuupalveluja ”
  Mitä on tulevaisuuden vastuullisuus silloin, kun se pysyttelee entisajan ja nykyisen yhteiskunta-ja talousjärjestelmän sääntöjen puitteissa ? Vai onko aikomus ylittää sen rajat jollain uudella tavalla ? On huomioitava se, että nykyistä talousjärjestelmää ja sen hulluiksi tulleita ” lainalaisuuksia ” ei voida mitenkâän ” järkiperäistää” ja ” vastuullistaa ”. Niin pitkälle ahneus, röyhkeys, itsekkyys ja vallanhimo ovat menneet. Tämän vallalla olevan järjestelmän järkiperäistäminen ja vastuullistaminen , ja ennenkaikkea sen inhimillistäminen on mahdotonta sen omissa puitteissa. Ne vaativat systeemin perinpohjaisen muutoksen Sitä ei kannata yrittää paikkailla, koska se ei juuri moista lainalaisuuksistaan johtuen muutu paremmaksi. ja ” kestävämmäksi ”, eikä varsinkaan tulevaisuudessa ilmastokriisin kiihtyessä. .

  Lisäksi : monien etenkin suurten yritysten tiedetään ” ostavan ” omaan käyttöönsä tunnettuja ympäristö- ja ilmastoaktivisteja saadakseen nämä hiljaisiksi ja ” pois häiritsemästä ” niiden omia tarkoitusperiä. ( ihan samoin kuin muutamat niistä ostavat tutkijoita ja laboratorioita omia päämääriään edistämään ) On siis monta syytä olla epäileväinen. Aika näyttää miten tässä käy.

  Tässä nyt muutamia pohja-ajatuksia .Puhun tuosta muutoksen käytännön toteuttamisesta erikseen. .

  Vastaa
 7. jatkoa edelliseen kommenttiini.
  Katsotaanpa asiaa taloudellis- poliittisesta näkökulmasta. Nykyinen vallitseva todellisuus on se, että pankit, mm.eri maiden keskuspankit ja muut sijoittajat rahoittavat 60 prosenttisesti fossiiliperäistä tai fossiilienergiasta riippuvaa tuotantoa. Ne siis rahoittavat laajakantoisesti ilmaston lämpenemisprosessia. Esimerkiksi nykyinen EU:n avustama ja rahoittama maatalousmalli on lähes kokonaan riippuvainen fossiiliperäisestä öljystä. ” Business as usual ”-ajattelun sijasta pankkien tulisi ”viheröittää ” rahoituskohteitaan vaatimalla niiltä vastuullista asennetta ympäristönsuojelua ja tuotteiden kuluttajia kohtaan.
  ” Green business ” eli viheröitetty liiketoiminta ja kiertotalous eivät ole silti ainut kaiken muuttava ratkaisu. Näidenkään ei tulisi aiheuttaa ja kannustaa turhan kulutuksen kasvua oman menestyksensä turvaamiseksi. Niiden ohella tarvitaan muita toimenpiteitä ja selviä poliittisia muutoksia niissä yhteiskuntarakenteissa, joiden alaisia yritykset ja kaikki liiketoiminta on. Valtion ja kuntien tulisi mahdollistaa ja helpottaa tuotannon siirtymistä ekologiseen suuntaan. Valtion ja kuntien on tuettava ja edistettävä työpaikkoja luovaa yrittäjyyttä, joka todenteolla noudattaa ympäristösuojelun periaatteita ja hyödyttää koko yhteiskuntaa. Hallituksen pitää nyt osoittaa lujaa johtajuutta ja luoda samalla vastuullisten yritysten toimintaedellytyksiä säätelyllä.. Se onkin jo luvannut 100 miljoonaa euroa luonnonsuojeluun, päästöjen vähentämiseen ja kiertotalouteen sekä veromuutoksia.
  Nykyaikana pitäisi olla suuri riski rahoittaa saastuttavaa ja vastuutonta yritystoimintaa! Liiketoiminnan tulee olla ympäristölle hyödyllistä , ja sen pitää tuottaa yhteiskunnallista hyvinvointia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden periaatteita noudattaen. Ongelmana on kuitenkin se, että kaikesta edistymisestä huolimatta esimerkiksi EU:n puitteissa ei ole olemassa pitäviä yhteisiä standardeja siitä, mikä on sitä oikeasti ympäristöystävällistä nk. vihreää liiketoimintaa
  Vapaassa kaupankäynnissä tulisi noudattaa lojaaleja reiluja kilpailusääntöjä. Menestys mihin hintaan hyvänsä ei saa olla liiketoiminnan perusvisiona.

  Muistan lapsuudestani osuuskauppa- periaatteisen liiketoiminnan. Osuuskunnan jäsenenä ollen vähävaraiset vanhempani hyötyivät sen suomista palveluista ja etuuksista. Yksi hieman nykyisen systeemin ohi menevä mahdollisuus oliskini ehkä luoda entistä enemmän vastuullista osuus(kunta)toimintaa.Sitä voitaisiin kehittää nykyisiin olosuhteisiin ja vaatimuksiin sopivaksi kollektiiviseksi liiketoiminnaksikin
  Tästä osuuskuntatoiminnasta tuon esille seuraavassa kommentissani sitä konkretiaa lähiympäristöstäni ..

  Vastaa
 8. Hei,

  Kiitokset vastauksestasi. Hienoja periaatteita tuli siinä ja ihan samoilla linjoilla ollaan. Mielestäni tässä muutoksessa yrityksiä voidaan auttaa muutoksessa tuomalla sinne ihmisiä , joilla on samanlainen näkemys muutostarpeesta ja sen toteutuksesta kuin edellä toitkin esiin. Omalta osaltani iloitsen tämäntyyppisestä yhteiskunnallisesta kehityksestä ja onnittelen ihmisiä, jotka lähtevät ennakkoluulottomasti tekemään sitä muutosta firmoissakin. Ilman muutostahan mikään ei muutu ja tilanne senkun pahenee.

  Kiitokset jo etukäteen osuuskuntatoimintaa käsittelevistä mielipiteistäsi.

  Vastaa
 9. Erillinen huomio:

  Olisi toivottavaa, että Suomessa toimivat yritykset olisivat nimeltään selkeästi suomen-tai saamenkielisiä ( tai ruotsinkielisiä ), eikä englanninkielisiä. Suomenkieli on harvinainen ja arvokas osa maailman kielten monimuotoisuutta. Samoin saamenkieli .Niiden köyhtyminen, unohtaminen ja katoaminen tuhoaa osaltaan kielten ja kulttuurien moninaisuutta ja sen arvoa.
  Kun puhutaan monimuotoisuuden lisäämisestä , niin on tunnistettava mitä kaikkea monimuotoisuus pitää sisällään. Monimuotoisuus on myös ihmiskunnan kulttuurien ominaisuus ja rikkaus. Sekin on vaarassa hävitä muutoinkin kaikinpuolin supistuvassa ja köyhtyvässä ympäristössä, jossa puhutaan vain ” markkinoista ” ja ” voittajista ” !
  Markkinoiden ja voittajien sijasta kannattaisi puhua ensisijaisesti ihmisistä ja ihmisyydestä taistelussa ilmastonlämpenemistä vastaan Taloudellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ei voi toteutua ilman ihmisten ja heidän kulttuuriensa huomioonottamista.
  Ihmiskunnan monimuotoisuuden säilymisen puolesta on toimittava, sillä eri kulttuureilla on oma roolinsa planeettamme luonnon monimuotoisuuden kohentamisessa….Tästä voimme ottaa yhdeksi todisteeksi esimerkiksi juuri nyt ajankohtaisen alkuperäiskansojen taistelun Amazonian metsien ja luontoa kunnioittavien intiaanikulttuurien säilyttämiseksi.

  Vastaa
 10. Hei Pieni Ihminen !
  Katsoin netistä Leon uuden työnantajan selvityksen itsestään ja toiminnastaan. Mitä on ja tekee T-media Relations oy ? Kuten arvelinkin , kyseessä näyttääkin olevan yrityksille neuvontaa myyvä ” Evidence Based Reputation Advisory ” eli konsulttiyritys. Kyse on lähinnä markkinoinnin ja yritysten johtamisen neuvominen ja ohjaaminen. Kuten arvelinkin, kyse on ensisijaisesti nykyisen tuhoisan talousjärjestelmän puitteissa ja sen ” lainalaisuuksien ” mukaan toimivista ” markkinoista ” ja ” voittajista ”, Kummallista, että suomalaiset yritykset eivät osaa itse hoitaa oman ” maineensa ” kohentamista, eivätkä itse ymmärrä ilmastokriisin ratkaisun kiireellisyyttä vaan siihen tarvitaan avuksi erillisiä konsulttiyrityksiä !? Asioiden edistämistä ja etenemistä vain hidastetaan näin välikäsien kautta ja vaikutuksesta ! Jos oikein ymmârrän, niin kyse näkyy olevan kommunikaatiosta ja yritysten ” viherpestyn ” imagon makkinoinnista, siis viherpesusta, ja Leo on lähtenyt tällaiseen mukaan !

  En usko ollenkaan ilmaston ja ympäristön hätätilanteen ja osaltaan sen aiheuttaneiden yritysten toiminnan ” viheröittämiseen ” voitavan vaikuttaa tehokkaasti konsultoimalla. Nyt tarvitaan ennenkaikkea kansallisia ja kansainvälisiä poliittisiä päätöksiä ja toimia. Ja niistähän arvovaltainen kansainvälinen yhteistyöelin keskustelee parhaillaan New Yorkissa …ja Greta Thunberg on paikan päällä vaatimassa valtioilta konkreettisia toimia ilmaston lämpenemisen jarruttamiseksi. YK:n arvovaltaa on kasvatettava tämän vakavan hätätilan pikaiseksi korjaamiseksi. Ilmaston liiallista lämpenemistä ei pystytä estämään aikaavievällä konsultoimisella. Sitä on tehty jo kauan, eikä olla päästy yhtään eteenpäin muussa kuin neuvonantajien kukkaron kasvattamisessa! Business as usual…
  Pieni Ihminen, kiitos sinulle keskustelukumppanuudesta !

  En anna enää yhtään vinkkiä mistään aiheesta. En pidä lainkaan ” pintaliitoilusta ” ympärist¨¨on ja ilmastonsuojelua koskevoissa kysymyksissä ! Siksi valitettavasti minun on nyt lopullisesti katkaistava kaikki suhteeni Leo Straniuksen kanssa.
  Leolle vielä viimeinen huomautus : ennenkuin pystyy puhumaan luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä ” asiantuntijan ” suulla, niin on tunnettava tarkasti oman maansa kasvillisuus, eläimistö ja luonto ja monimuotoisuuden lisäämisen todelliset menetelmät konaisuudessaan sekä monimuotoisuuteen vaikuttavat lainmukaisuudet…!

  Vastaa
 11. Hyvä E-Stranius-Herrewyn,

  Kiitos paljon myös Sinulle keskusteluista, jotka ovat olleet itselle avartavia ja ajatuksia herättäviä.

  Lämpöistä syksyn jatkoa.

  Vastaa
  • Kiitos hyvistä kommenteista ja huomioista!

   Yrityksiin ja yritystoimintaan liittyy tietysti monia ongelmia ja sieltä ovat monet ympäristöongelmat nimen omaan saaneet alkunsa. Näitä kommenteissa esille nostettuja huomioita minäkin tässä siirrossa tietenkin mietin. Ei ole yksinkertaista. Mä ajattelen, että ilmastohätätilan (ja muiden kestävyyskriisien) kanssa on nyt niin kova aikapaine, että kaikkien pitää toimia ja kaikkien pitää liikkua oikeaan suuntaan. Ja eniten liikuttavaa on juuri nyt siellä yrityspuolella. Siksi kannattaa olla siellä vauhdittamassa tätä kehityskulkua. Homma ei onnistu pelkällä poliittisella vaikuttamisella tai ulkopuolelle jättäytymisellä. Mutta ehkä tämä on vain tämmöistä selittelyä, jolla haluaa uskotella itselleen olevan oikealla polulla. Tulevat vuodet näyttävät.

   Olen myös sitä mieltä, että vaikka ehkä vain biologi tai vastaava voi olla luonnon monimuotoisuuden asiantuntija, ei kuitenkaan tarvitse olla biologi tai vastaava, jottei pystyisi toimimaan ja puhumaan luonnon monimuotoisuuden puolesta.

   Toivottavasti E.Stranius-Herrewyn löytää omat ja itselle sopivat tehokkaat tavat vaikuttaa yhteisten asioiden puolesta.

   Erityiskiitos Pienelle ihmiselle aina rohkaisevista ja rakentavista kommenteista! Ne auttavat jaksamaan kaiken tämän keskellä.

   Hyvää syksyn jatkoa!

   Vastaa
 12. Pienelle Ihmiselle ( olisi mukava tietää kuka kätkeytyy tämän nimimerkin taakse ? ) ja samalla vielä Leolle vihonviimeinen aihetta koskeva huomiointi
  :
  Valaiseva esimerkki firmoissa tapahtuvasta ” asennemuutoksesta ” ja niiden ” vastuullisuudesta ” :
  V. 2015 Pariisin Ilmastokonferenssin jälkeen 20 suurta ranskalaista yritystä sitoutuivat julkisuudessa ilmoitusluontoisella sopimuksella vähentämään ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksiidi( CO2 )päästöjään ilmaston liiallisen lämpenemisen hillitsemiseksi.
  Mitä onkaan tapahtunut siitä lähtien käytännössä vv. 2016 – 2018 aikana ? France 2 televisiokanavan tänään antaman informaation mukaan tutkimustulokset osoittavat, että vain hyvin harva näistä yrityksistä on todellisuudessa vähentänyt päästöjään. Ja suurin osa tämän sitoumuksen allekirjoittaneista yrityksistä on päinvastoin kasvattanut päästöjään !

  Ihan samalla tavalla Ranskan nykyisen valtionjohdon ilmastopolitiikka perustuu pelkälle kommunikaatiolle , toisin sanoen julkisuuteen heitettyihin todellisuutta peittäviin katteettomiin lupauksiin. Se on ilmoitusluontoista , uutta teknologiaa käyttävän kommunikaation avulla tapahtuvaa kansalaisten hämäämistä.

  Tänään YK:n kokouksessa itsensä henkilökohtaisesti likoon asettanut ja selvästi ärtynyt Greta Thunberg syytti valtioiden johtajia toimettomuudesta ilmastokriisin ratkaisemisessa. Hän totesi, että heille .vain RAHA on tärkeintä .Hän kysyi näiltä itku kurkussa : ” Miten te kehtaatte ? ” ( tuhota lasten tulevaisuuden )..
  Ihan saman kysymyksen voi osoittaa ” markkinoilla ” voittamista ja menestymistä eli rahan ja maineen kartuttamista tavoitteleville vastuuttomille yrityksille ja näiden viherpesijöille.

  Kiitos piikistä Leo. Piikitän takaisin muistuttamalla , että Suomessakin on jo ennen Leo Straniuksen syntymää ollut ihmisiä ja toimintaa ympäristön suojelemiseksi ja yhteisten asioiden hoitamiseksi myönteisellä tavalla ( mitenkäpä sen hyvinvointivaltio olisi muuten päässyt syntymään ). Etkä sinä Leo ole koskaan edes alkujaan ollut ainoa Suomessa, joka on tehnyt jotakin ympäristön suojelemiseksi ja ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Monet muut ihmiset ovat tehneet jotakin jo ennen sinua ja samanaikaisesti kanssasi. Olin muuten siinä poliittisessa toiminnassa aktiivisesti mukana minäkin varsinkin 1970-luvulla Suomessa asuessani, enkä ole unohtanut näiden yhteisten asioiden hoitoa Suomen ulkopuolellakaan asuessani.
  Ja olen kyllä jo aikoja sitten löytänyt omat tavat ja keinot vaikuttaa yhteisten asioiden puolesta ! Minun ei tarvitse juuri kokemuksellani ja avarakatseisuudestani johtuen enää paljonkaan etsiä noita tapoja ja keinoja.Ja nuori sukupolvi auttaa nyt lisäksi niiden täytäntöönpanossa ! En ole siis yhtäkkiä saanut ” kutsumusta ” yhteisten asioiden eteenpäinviemiseksi. Olen lisäksi ollut suurinpiirtein metsässä ” luonnonolosuhteissa ” syntymisestäni asti ( siis lähes 72 vuotta !) ekologisesti ajatteleva ja nimenomaan ympäristönsuojelun puolestapuhuja ja sen periaatteita käytännön elämässäni noudattava, etenkin maaseudulla asuessani. Tâssä suhteessa et opeta minulle mitään viisastelullasi. Enkä ole koskaan kehitellyt kaupungin toimiston nurkassa istuen yksin pelkkiä ” asiantuntijan ” teorioita näistä ympäristö-ja ilmastokysymyksistäkään ja niiden ratkaisukeinoista. Nâitä sioita on katseltava syvällisesti, laajakatseisesti ja kauaskantoisesti. Käytäntö toimii paremmin kuin kaikki teoriat yhteensä.
  Jotta,… tuo työpaikkasi valinta ei kuulu minulle . Ihmettelen vain miten ympäristöaktivisti voi ryhtyä tällaisen ilmeisen viherpesukampanjan toteuttamiseen. Kaikenkaikkiaan nykyinen business-asenteesi näyttää huolestuttavalta, mutta omapa on asiasi. En enää välitä miten onnistut ja missä. Liikemaailma ei ole minun ihanteeni, vaikka minulla onkin nuoruudessani Suomessa hankittu kaupallinen koulutus sekä mainonnan/ marketingin diplomi..Sittemmin tapahtunut alan vaihto on ollut paljon kehittävämpää ja luovampaa.
  ” Save our planet, we only have one ! ” Olen pitänyt ylläni tällaista tekstiä kantavaa T-paitaa jo vuosikymmenien ajan ja yrittänyt toimia sen kehoituksen mukaan hallinnassani olevin keinoin käytännössä .Entä sinä ?

  PS Ei tarvitakaan biologia luonnon monimuotoisuuden ymmärtämiseen teoriassa. Pelkkä monimuotoisuuden puolesta puhuminen on tyhjää kommunikaatiopuhetta ilman sisältöä, jollei siihen liity mitään todellista käytännön tuntemusta ja toimintaa.Tuon T-Median palveluksessa ollessasi joudut nähtävästi tekemisiin vain Suomen vaan usean maan luonnon monimuotoisuuden lisäämisen kanssa…mitenkä luulet asiantuntemuksellasi sen onnistuvan noin laajassa skaalassa ( yrityksellä on sen ilmoituksen mukaan asiakkaita 49 maassa ? ) ? Taitaa olla aikamoinen urakka.

  Vastaa
 13. Hei vaan,

  Kiitos Leo paljon kauniista sanoistasi! Koska arvostan toimintaasi aika paljon, niin nepäs tuntuu tosi kivalta!

  E. S-H, tämä Pieni ihminen on ihan tavallinen keski-ikäinen suomalainen nainen, mielestään liian suurta hiilijalanjälkeä tarpova yksityisajattelija, joka kantaa maailman tuskaa harteillaan ja yrittää silti elää hyvää elämää ja nauttiakin siitä.

  Ympäristoasiat merkitsevät mulle paljon, ja niistä on välillä hyvä jutella asiallisesti toisten kanssa tai ainakin pyrkiä siihen.

  Vastaa
 14. Edellä mainitsemaani Greta Thunbergib puheeseen liittyen :

  Minäkin olen ärtynyt ja suuttunut… Ranskan valtion toimettomuudesta ! Eivätkö päättäjämme häpeä ?!
  Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi New Yorkissa, että Greta Thunbergin valitsema tie ei ole kaikkein tehokkain.
  Greta Thunbergin valitsema tie on pohjimmiltaan poliittista vaikuttamista. Kansalaisten yhteiskuntatottelemattomuus ei silti ole ihan uusi menetelmä.Sitä on ollut ihmiskunnan historian kulussa aikaisemminkin, ja sillä on saavutettu joitakin hyviä päämääriä. Hänen menetelmänsä ei tietystikään yksin riitä muutoksen aikaansaamiseksi. Politiikalla on oma tärkeä osuutensa yhteisen hyvän suunnittelussa ja rakentamisessa, koska politiikka on mukana kaikessa , ja sillä suunnataan ja ja säädellään kaikkea yhteiskunnallista toimintaa ja ihmisten elämää , yritysmaailmaakin. Kuitenkin . liikemaailma, suuret vaikutusvaltaiset yritykset pyrkivät saamaan yliotteen valtioiden politiikassa muuttaen sitä yritysten toivomusten ja päämäärien toteuttamisen suuntaan. Näin tapahtui Suomessa edellisen Sipilän hallituksen aikana. Valtiota on johdettu yritysmaailman keinoin ja sen tavoitteisiin pyrkien. Päätösvaltaa liikemaailma onkin jo saanut, koska nykyään finanssipiirit johtavat maailman taloutta ja poliitiikkaa. Näin ei pitäisi antaa tapahtua, sillä se ei ole myönteisen ja ” kestävän ” tulevaisuuden tae kaikille kansalaisille, eikä se tule tällä menolla olemaan eriarvoisuutta poistavaa ja oikeudenmukaisuutta luovaa.
  Politiikalla voi olla valta-asema kun näin periaatteessa halutaan, ja kun toimitaan käytännössä sen mukaan. Aktiivisella kansalaisten toiminnalla voimme pakottaa politiikantekijät ” tahtomaan ” muutoksen toteuttamista. Siihen on jaksettava uskoa.
  Tämä ilmastokriisin ratkaiseminen myönteisellä tavalla voi olla Greta Thunbergin aloittaman liikkeen ja poliitikoiden yhteistyön summana. Homma voi onnistua poliittisella vaikuttamisella ja säätelyllä kunhan valtioiden ympäristö-ja ilmastopolitiikasta vastuussa olevilla päättäjillä on siihen todellista tahtoa. Tätä ei ole aianakaan Ranskan päättäjillä ollut ennen Gretan aloittamaa kampanjaa, presidenttimmekin voisi tämän tunnustaa. Kun tietää presidentti Macronin johtaman tähänastisen ilmastopolitiikan sisällön, niin pakosta on oltava epäilevä ja kriittinen. Jotakin edistystä on jo saatu aikaan kansalaistoiminnan ansiosta. Ranskan senaatissa tulee nyt käsittelyyn lakiesitys hävikin vastustamisen ja kiertotalouden säätelystä valtiovallan toimesta. Näin ollen demokratialla ja sen suomilla vaikutuskeinoilla on vielä mahdollisuuksia muuttaa suuntaa. Suunnan valitsemista ei saa antaa yritysmaailman käsiin

  Vastaa
 15. Vihon viimeisin lukuvinkkini:

  Kyösti Salokorven ” Loppuhirviö ”-blogi , KU verkkolehti 23.09.2019,
  ” Ilmastolakko avaa mahdollisuuksia muutokseen ”.

  Kirjoitus tiivistää hyvin tämänhetkisiä tuntemuksiani. Blogissa mainitaan mm. oikeistolaisesti ajattelevien Vihreiden harjoittama viherpesu. En ole siis lähestulkoonkaan ainut,joka on tämän huomannut…

  Sivumennen sanoen : yritysten ” vastuullisuudesta ” puhuminen on meilläkin päin muodissa oleva modernin kommunikaation avulla tapahtuva yritysten imagon kaunistelemistemppu. Ei se ole muuta kuin tietynlaista viherpesua yritettäköönpä sitä kieputella ja puolustella miten tahansa !

  Toivotan suurta menestystä Suomen ilmastolakolle 27.09 ! Nyt kaikki rohkeasti mukaan puolustamaan oikeasti ” kestäviä ” tulevaisuuden elinmahdollisuuksia planeetallamme.

  Vastaa

Jätä kommentti