11 vinkkiä vaikuttavampaan puhetapaan

Leo Stranius puhuuMinulla oli etuoikeus saada tuttavaltani näyttelijä Marja Salolta puhevalmennusta.

Marja oli analysoinut haastatteluita ja julkisia esiintymisiäni. Sain itselleni henkilökohtaisesti räätälöityjä vinkkejä vaikuttavampaan puhetapaan. Tässä itse laatimani lista meidän keskustelujen pohjalta.

Uskon, että näistä on iloa muillekin, jotka työkseen puhuvat ja pyrkivät vakuuttamaan muita ihmisiä. Tavoitteet tuppaavat myös toteutumaan paremmin, kun niistä tekee julkisia. Siksi tämä blogikirjoitus.

Seuraavan kerran kun näet minut jossain puhumassa, niin tarkastele kriittisesti ja arvioi olenko onnistunut kehittämään alla olevia ominaisuuksia.

Kiitos valmennuksesta ja huippuhyvistä vinkeistä Marja Salo!

Ohessa 11 vinkkiä, jotta voisin olla vaikuttavampi puhuja

1. Muista, että suomenkielen lauseet loppuvat aina laskevaan intonaatioon. Nouseva intonaatio lauseen lopussa saattaa saada puhujan kuulostamaan siltä, kuin epäilisi tai kyseenalaistaisi omaa sanomistaan.

2. Niinkö. Välisanoista ja maneereista kannattaa harjoitella eroon. Oma välisanani on niinkö.

3. Meidän on tehtävä kannattaa muuttaa muotoon On tehtävä. Ei tietenkään aina, mutta meidän muotoa ei kannata viljellä loputtomasti.

4. Uskalla väittää vastaan, se ei ole henkilökohtaista. Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Esimerkiksi toimittajaa tai kuulijoita ei tarvitse aina yrittää miellyttää. Siitä huolimatta voi olla ystävällinen.

5. Kun annat lausuntoja tai haastatteluja kameralle jossa joudut puhumaan yksin ns. ”puhuva pää”, mieti valmiiksi kohde kenelle haluat puhua ja kuvittele hänet kameran linssiin tai toimittajan paikalle.

6. Ennen esiintymistä hyödynnä kehoa (hymyile, ota voima-asentoja, tallaa yleisö). Hyväksy tilanne semmoisena, kuin se on, älä yritä muuttaa itseäsi, vaan ota oma negatiivinenkin energiasi positiivisena vastaan. Hyväksy se. Hyväksyminen yhdessä voima-asentojen kanssa tuottaa usein parhaan lopputuloksen.

7. Toimittaja ei ole sinua varten, sinä olet toimittajaa varten. Toimittajan kysymykseen voi vastata mitä huvittaa. Tai vaikka todeta. Tuo ei ole se pointti. Olennaista on tämä. ja tämä..

8. Tauot eivät ole pahaksi. On parempi pitää tauko, kuin täyttää tauko täytesanoilla. Mene suoraan asiaan vaikka pitämällä tauko. Esim: ”No käytännössä meidän pitää tehdä” > ”Suomessa pitää tehdä” tai ”Mä uskon, että siihen on” > ”Siihen on hyvät mahdollisuudet”.

9. Käytä superlatiiveja jos siihen on syytä, VALTAVA potentiaali saattaa kuulostaa paremmalta kuin lukujen listaus.

10. Jos jonkun ihmisen katsetta on vaikea kohdata, siirrä katse hänen silmien väliin. Se näyttää samalta kuin katsoisi silmiin. Näin omasta katseestasi tulee pistävä, mutta keskustelukumppanin katse ei kaada sinua.

11. Vastaamalla kyllä tai ei kysymykseen tunnollisesti kyllä tai ei, asettaa itsensä välittömästi alastatukseen. Vastaa suoraan perusteluilla. Ne sisältävät vastauksen. Ydinvoima kyllä/ei > Suomen tulevaisuus on uusiutuvassa. Nato kyllä/ei > Suomen sotilaallista puolueettomuutta ei kannata heikentää.

Mitä mieltä itse olet? Millaisia vinkkejä sinulla olisi vaikuttavaan puhetapaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”11 vinkkiä vaikuttavampaan puhetapaan”

 1. Ja taas sittenkin kirjallista ”lukujen listausta”…yhdestä yhteentoista tällä kertaa! Lienevätkö asiat tärkeysjärjestyksessä vai eivät ? Hyvä Marja kun olet huomannut tämän Leon numeroimisvimman!
  Onko tosiaan tarpeen esittää puheenaiheena olevat ”tärkeät” asiat laskien niiden määrät ja numeroiden ne varsinkin kirjallisessa ilmaisussa? Ovathan nuo asiat näkyvästi tärkeitä numeroimattakin. Eikä numeroiminen ja lukujen listaaminen korosta tai paranna puhujan tai kirjoittajan taitoja, organisaatiokykyjä tai osaamattomuutta.Se antaa ennemminkin kuvan miellyttämisenhalusta ( katsokaa, minä osaan ja tiedän näin valtavan paljon…! ) ja epävarmuudesta, jota peitellään numeroilla.
  Kannattaisi esiintyä kohteliaasti,mutta ponnekkaammin, ja väittäen sujuvasti vastaankin silloin kun katsoo siihen olevan aihetta.Ei välttämättä yrittämällä miellyttää kaikkia kuulijoita, sillä ei kaikkia voi miellyttää kuitenkaan.
  Ei toimittajan kysymyksiin silti voi vastata mitä ja miten tahansa! Toimittaja on kyllä osaltaan sinua varten, sillä hän välittää sanomasi julkisuuteen! Toimittaja kyllä voi olla toimittaja ilman sinua ja puheitasikin! Mutta sinun on saatava sanomasi kuuluville, ja tämän toteuttamisessa toimittaja on hyvänä apuna.Ei pidä aliarvioida kysymysten esittäjän roolia, vaikka ei häntä pidä myötäilläkään silloin, kun on eri mieltä.Ei pidä sallia itsensä johdattamista.On oltava oma itsensä.

  Suosittelen puhetaidon oppimisen ohella myös kirjoittamisen taidon opettelua, sekä lähempää tutustumista toimittajan ammattiin. Tätä kautta voi saada vinkkejä siitä, miten parantaa persoonallista puhe-ja kirjoittamistyyliä, ja miten välttää ”turhia puheita” ( mm.poliitikoille ominaista kapulakieltä).

  Vastaa

Jätä kommentti