Itsenäiselle ympäristöministeriölle tarvitaan oma ympäristöministeri

Pelastetaan ympäristöministeriöJuha Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa (25.5.), että ministeriöiden rakenteeseen ei puututa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa säilyy itsenäinen ympäristöministeriö. Tämä on hieno juttu! Kiitos kaikille hallitusneuvottelijoille!

Kiitos myös kaikille Pelastetaan ympäristöministeriö -verkkoadressin allekirjoittaneille. Teitä on yli 60 000 ihmistä. Uskomatonta!

Seuraavaksi pitää varmistaa, että Suomessa toimii myös itsenäinen ympäristöMINISTERI.

Miksi tarvitaan oma ympäristöministeri? Ohessa on neljä pointtia.

1. Kahden eri ministeriön vetäminen toisi vaikeita intressiristiriitoja, kun samaan aikaan saman ministerin pitäisi hallituksessa puolustaa esimerkiksi metsien talouskäyttöä ja niiden suojelua.

2. Jos maa- ja metsätalousministeriölle ja ympäristöministeriöllä olisi yhteinen luonnonvaraministeri, työmäärä olisi yksinkertaisesti liian iso. Pelkästään EU-ministerivaliokuntia ja kansainvälisiä kokouksia olisi niin paljon, että ministerin aika ei riittäisi.

3. Tulevan syksyn tärkeimpiä kansainvälisiä ympäristökysymyksiä on Pariisin ilmastokokous. Suomi on sitoutunut myös luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä. Haasteet ovat niin suuria, että oma ympäristöministeri on välttämätön.

4. Suomalaiseen yhteiskuntaan on muodostettu järjestelmiä, joilla pyritään turvaamaan tietyt hiljaisemmat äänet. Näitä ovat esimerkiksi perustuslain osalta perustuslakivaliokunta tai lasten oikeuksien osalta lapsiasiainvaltuutettu – ja ympäristön osalta ympäristöministeriö ja ympäristöministeri.

Ympäristöministeriä tarvitaan siis ympäristötavoitteiden saavuttamiseen sekä ympäristön ja luonnon edusta huolehtimiseen. Lisäksi oma ympäristöministeri tai sen puuttuminen olisi tärkeä kansainvälinen signaali Suomelta, jota on pidetty kestävän kehityksen mallimaana monessa eri yhteydessä.

Lue myös tämä: Luonnonsuojeluliitto iloitsee ympäristöministeriön säilyttämisestä

Jätä kommentti