UniCafessa mitataan biojätteet – milloin muualla?

Biojäte UniCafeJokainen suomalainen heittää keskimäärin noin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa.

Ylioppilasaukiolla (Kaivopiha) sijaitseva UnicCafe on punninnut viime syksystä lähtien kaiken biojätteensä.

Esimeriksi tänä vuonna viikolla 3 asiakasbiojäte on ollut 24 grammaa lautasta kohden. Maanantaina 19.1. biojätettä kerättiin yhteensä 54,41 kiloa. Homma on toteutettu yksinkertaisella puntarilla.

Idea on mielestäni mainio. Usein ihmiset kiinnittävät huomiota juuri siihen, mitä mitataan. Mittaaminen motivoi ja suuntaa toimintaa automaattisesti mitattaviin asioihin. Sitä mitä et voi mitata, et voi hallita. Ilman mittaamista joudutaan usein menemään pelkällä mututuntumalla.

Ruokahävikkiä ei tietysti pelkällä mittaamisella vähene. Sitä varten tarvitaan erilaisia toimenpiteitä. Mittaaminen ja seuranta sekä tulosten näkyväsi tekeminen ovat kuitenkin omiaan kiinnittämään asiaan huomiota.

Olisi toivottavaa, että muissakin joukkoruokailupaikoissa mitattaisiin biojätteet. Voisiko esimerkiksi koulut ryhtyä mittaamaan ruokailusta syntyvät biojätteensä ja tehdä määrät näkyväksi?

Kannattaa lukea myös nämä:
Kotitalouksien ja kaupunkien ruokahävikki pienemmäksi
Maailman tila 2011 – Kuinka maailma ruokitaan

3 kommenttia artikkeliin ”UniCafessa mitataan biojätteet – milloin muualla?”

 1. Hei Leo! Itse asiassa biojätteen määrää on seurattu aika monissa henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa useita vuosia, samoin esim. eri hotelliketjut seuraavat aamiaisbiojätettä. Etenkin isommat ketjut tekevät paljon työtä hävikin vähentämiseksi. Syy on lähinnä taloudellinen. Kun volyymit on isoja, rahaakin palaa paljon. Toki seurannan näkyviin saamiseen voisi panostaa enemmän. Olen reilun 10 vuotta työskennellyt ravintola-alalla, joten aihe on tuttu eri puolilta Suomea.

  Vastaa
  • Kiitos Siina! Varmasti juuri näin. Monet paikat seuraavatkin varmasti kertyvän biojätteen määrää. Missään en ole kuitenkaan itse nähnyt aiemmin vastaavaa reaaliaikaista mittausta kuin tässä mainitussa UniCafessa. Itse olen tosiaan vain ravintoloiden asiakas. 🙂

   Vastaa
 2. Myös joissakin Turun yliopiston opiskelijaruokaloissa mitattiin jätteet aiemmin. Nyt se on tosin lopetettu, ilmeisesti koska työntekijät eivät kokeneet sitä mieluisaksi. Mittarit pitäisi saada takaisin!

  Vastaa

Jätä kommentti