Vapaakauppasopimukset uhkaavat ympäristöä, kansalaisoikeuksia ja demokratiaa

TTIP mielenosoitus HelsingissäKansalaisjärjestöt osoittivat la 11.10.2014 Helsingissä ja 400 eri kaupungissä mieltä Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välisiä vapaakauppaneuvotteluja (TTIP) vastaan.

Luonto-Liitto oli mukana Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa.

“Kauppasopimuksia on perusteltu Euroopan talouskasvun edistämisellä, uusilla työpaikoilla ja investoinneilla, mutta toteutuessaan kauppasopimus palvelisi kuitenkin enemmän monikansallisia suuryrityksiä ja olisi pahimmassa tapauksessa uhka demokratialle ja ympäristölle”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius järjestön tiedotteessa.

Alla Luonto-Liiton tiedote kokonaisuudessaan.

Vapaakauppasopimukset uhkaavat ympäristöä, kansalaisoikeuksia ja demokratiaa

Luonto-Liitto järjestää huomenna yhdessä monien muiden järjestöjen ja tahojen kanssa TTIP-, CETA- ja TISA -vapaakauppaneuvotteluiden vastaisen toimintapäivän.

Vapaakauppasopimukset uhkaavat ympäristöä, kansalaisoikeuksia ja demokratiaa

Heinäkuussa 2013 Yhdysvallat ja Euroopan unioni aloittivat neuvottelut yhteisestä transatlanttisesta investointi- ja vapaakauppasopimuksesta eli TTIP:stä. Sopimuksessa on kyse yhtenäisen vapaakauppalainsäädännön luomisesta, mikä vähentäisi kaupan ja investoinnin esteitä Yhdysvaltojen ja Euroopan väliltä. CETA on samankaltainen sopimus kuin TTIP, mutta Euroopan unionin ja Kanadan välillä. TISA-sopimus vapauttaisi julkisten palveluiden markkinat.

“Kauppasopimuksia on perusteltu Euroopan talouskasvun edistämisellä, uusilla työpaikoilla ja investoinneilla, mutta toteutuessaan kauppasopimus palvelisi kuitenkin enemmän monikansallisia suuryrityksiä ja olisi pahimmassa tapauksessa uhka demokratialle ja ympäristölle”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Euroopan parlamentin äänestää TTIP-sopimuksesta viimeistään vuonna 2016. Mikäli sopimus hyväksytään, tulee se koskemaan koko Euroopan unionin aluetta eikä erillisellä valtiolla ole siihen sanomista äänestyksen jälkeen.

“Neuvotteluja on käyty suljetuin ovin, eikä kansalaisilla ole juuri tietoa sopimusten tarkoista ehdoista. Ongelma on myös siinä, että myös Euroopan parlamentin jäsenet ovat yhtä tietämättömiä tarkoista ehdoista ja juuri heidän pitäisi äänestää asiasta myöhemmin”, Tea Tawast Luonto-Liitosta sanoo.

Luonnonsuojelulaissa määritellään Suomen luonnonsuojelualueet, joihin ei saa kajota ympäristöarvon takia. Toteutuessaan vapaakauppasopimukset voivat kuitenkin uhata niin Suomen kuin monen muun Euroopan maan ympäristölainsäädäntöä. Sopimukset mahdollistavat sen, että yhtiöt nostavat kanteen itsenäisiä valtioita vastaan kansainvälisessä tuomioistuimessa, mikäli yhtiöt katsovat itsenäisen valtion heikentävän niiden mahdollisuuteen tuottaa voittoa.

“Tämä yksinkertaisuudessaan voi tarkoittaa sitä, että yhtiö haastaa Suomen valtion oikeuteen, mikäli Suomen laissa on esteitä tuottaa voittoja yhtiölle. Esimerkiksi kaivosyritys voi haastaa Suomen oikeuteen, koska luonnonsuojelulaki estää yrityksen toiminnan luonnonsuojelualueella. Mikäli yritys voittaa välimiesmenettelyssä, se voi päästä tuhoamaan kallisarvoista luontoa Suomen laista huolimatta”, Stranius kertoo.

Lisäksi sopimukset voivat tuoda kauppojen hyllyille ruoka-aineita, jotka Yhdysvalloissa ovat hyväksyttyjä, mutta jotka ovat Euroopassa kiellettyjä. Suomalainenkin saattaa tietämättään ostaa geenimuunneltua ruokaa, koska siinä ei ole mainintaa geenimuuntelusta sekä antibiooteilla kasvatettua ja kloorilla steriloitua lihaa. Vapaakauppasopimus voi siis olla vakava riski myös ihmisten terveydelle.

Samalla maataloudessa tariffi voidaan poistaa kokonaan, mikä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltojen isot maatalousyritykset voivat syöstä pienemmät yrittäjät kokonaan markkinoilta alas. Uhkana voi olla ruokateollisuuden yksipuolistuminen.

Vapaakauppasopimusten vastainen toimintapäivä järjestetään lauantaina 11. lokakuuta Helsingissä.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/332584280253449/

Lisätietoja:

Leo Stranius
toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
puh. 040 754 7371
leo.stranius(at)luontoliitto.fi

Tea Tawast
Luonto-Liitto
tea.tawast(at)luontoliitto.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Vapaakauppasopimukset uhkaavat ympäristöä, kansalaisoikeuksia ja demokratiaa”

Jätä kommentti