Kasper Strömman ja mökkeily

Kasper Strömman ja HuiliHuili-lehdessä Kasper Strömman kommentoi kaupunkikotia ja mökkeilyä seuraavasti:

”En harrasta mökkeilyä. Kahden kodin ylläpito on turhaa, mökit kuormitavat luontoa ja niihin täytyy usein autoilla satoja kilometreja. Olemme sata vuotta rakentaneet hienoja systeemejä ja sitten pitäisi haluta takaisin vanhaan? En ymmärrä, mitä hienoa on saada käyttää rumia vaatteita ja olla yksin. Kesämökki ei ole minulle tarpeeksi eksoottinen paikka Saman s-marketin kautta sinnekin mennään.”

Itsekin olen aika ajoin haaveillut omasta mökistä.

Olenhan kotoisin maalta pieneltä paikkakunnalta Kannuksesta. Siellä vietin lapsuuden ja nuoruuden kesät pienessä mökissä, jossa oli oma piha ja kasvimaa. Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva.

Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa. Summat kohoavat moninkertaiseksi, jos haluaa kunnon mökin järven tai meren rannalta sellaisten yhteyksien päästä, että mökille pääsee pyörällä, bussilla tai junalla.

Hienon mökin hyvien yhteyksien päästä taas saa vuokrattua viikoksi helposti 500 eurolla. Kun vuoden aikana tulee käytännössä oltua mökillä ehkä viikon tai kaksi, riittää vaikka tuo 50 000 euroa helposti 50-100 vuoden mökkivuokriin. Kaupan päälle saa sen, ettei tarvitsi itse huolehtia mökin ja pihan kunnostuksesta. Mökin vuokraaminen mahdollistaa myös sen, että paikkaa voi vaihdella mieltymysten ja elämäntilanteen mukaan.

Puhumattakaan niistä mökkeilyn ympäristövaikutuksista, joihin Kasper Strömmankin viittaa. 

Mitä mieltä itse olet mökkeilystä?

4 kommenttia artikkeliin ”Kasper Strömman ja mökkeily”

 1. Eihän mökkeily sinänsä mitään ekoelämää ole, mutta:
  * Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus viettää kesä mökillä tarkoittaa, etten käytä lomaa esim. ulkomaanmatkailuun, mikä kuormittaisi ympäristö todennäköisesti enemmän.
  * Vanhempieni ja heidän sisarustensa mökeillä vierailemalla sain jo lapsena kokemusta erilaisista luontotyypeistä. Ihastuin saaristoon ja järvi-Suomeen, ällistelin pahkoja, söin mustikoita, keräsin käpyjä, snorklasin etsimässä simpukoita ja pyydystin sammakoita. Uskon mökkeilyn vaikuttaneen luontosuhteeni kehittymiseen merkittävästi. Vesistöjen puhtaus kiinnostaa aivan eri tavalla, kun on saanut uida luonnonvesissä ja ihmetellä kaiken maailman järvisätkimiä ja ahdinpartoja. En voi puhua muiden puolesta, mutta toistuvat eripituiset jaksot mökillä lähellä luontoa ovat tehneet minusta ympäristötietoisemman kuin muuten olisin.

  Vuokramökkeilyä voisi kyllä mainostaa enemmän. En muista koska olisin nähnyt vuokramökkejä markkinoivan mainoksen. Tuttuni haluaisi käydä kesäisin vuokramökillä, mutta vuosien takaiseen suosikkipaikkaan ei pääse enää julkisilla, kun bussi jättää nykyään 10 km päähän. Toivon, että muihin vuokrapaikkoihin on edelleen mahdollista mennä julkisilla.

  Vieroksun hieman tuota asetteluasi: ”Kumpulassa ja Käpylässä kävellessä tulee usein mieleen, että ainakin tuollainen pieni siirtolapuutarhamökki olisi kiva. Vai olisiko sittenkään, jos asiaa ajattelee rationaalisesti järjellä? Esimerkiksi pieni siirtolapuutarhamökki Helsingissä maksaa helposti 50 000 euroa.” Asioiden ”kivuus” ja ”rationaalisuus” eivät suinkaan mene aina yksi yhteen. Mökki on kallis ja sen huolto syö aikaa lomapäivistä, mutta kaipa se jotain kertoo, että joku sen rahan ja ajan on valmis uhraamaan mökkeilyn vuoksi. En lähde mökille järkeiltyäni asian ensin kotona valmiiksi. Lähden, koska semmoinen käytössä on ja koska siellä on aina hauskaa. 🙂

  Vastaa
 2. Meillä on mökki / kesämaja Kivinokassa Helsingissä – siis urbaania mökkeilyä. Se on hyvin ekologista kesänviettoa myös. Ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä, monet tulevat mökille metrolla tai fillarilla. Ei ole sähköä, ei lämmintä vettä. Mutta mukavaa on! Molemmat ovat lähellä, kaupunki ja luonto. Fiiliksiä voi tsekata kivinokkailua.blogspot.fi

  Vastaa
 3. Kesämökkejä on niin monenlaisia, nykytyyliin tehdyt ovat ökyhuviloita kaikilla mukavuuksilla ja ylikin.Hyi.
  Oma mökkini on vanha pieni hirsimökki ja kaupunkiasuntoamme paljon ekologisempi: aurinkosähkö. kompostoiva käymälä (joka muuttaa kakat ja talousjätteet mullaksi), ei juoksevaa vettä. Autolla sinne on mentävä, sen verran on matkaa, mutta kesäaikana paikalla ollaan useita viikkoja yhteen pötköön.
  Virkistyspaikka, hyötyliikuntaa, luonnonantimia (kasvimaa ja metsämarjoja, sieniä)
  ja mikä parasta mökillä voi käyttää vanhat rumat vaatteet loppuun ja ostaa kirpparilta halvalla ”mökkivaatteita”. Ja mökkiympäristö antaa meille & lapsille ja lapsenlapsille ylittämättömiä luonnoläheisiä elämyksiä,

  Vastaa

Jätä kommentti