Valtuustoaloite työsuhdepyörien käyttöön ottamiseksi

Valtuustoaloite työsuhdepyörien käyttöön ottamiseksiTein Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa (7.5.2014) ympäristökeskuksen työntekijöiden vinkistä aloitteen työsuhdepyörien käyttöönottamiseksi kaupungin virastoissa ja liikelaitoksissa.

Nyt mahdollisuus on käytössä ilmeisesti vain Helsingin Sataman työntekijöillä.

Työsuhdepolkupyörä olisi erinomainen keino edistää terveellistä ja ympäristömyötäistä työmatkaliikkumista.

Aloitteen allekirjoitti 70 kaupunginvaltuutettua kaikista valtuustoryhmistä. Yhteensä valtuutettuja on Helsingissä 85.

Alla aloite kokonaisuudessaan. Toivotaan, että viranhaltijat ottavat aloitteen valmistelussa 70 valtuutetun tahdon huomioon.

Valtuustoaloite työsuhdepyörien käyttöön ottamiseksi

Helsingin Sataman työntekijöillä on ollut usean vuoden ajan mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Kokemukset pyörien hankinnasta ovat olleet myönteiset.

Työsuhdepolkupyörä vastaa periaatteessa autoetua. Kuukausikustannukset lisätään palkkaan ja kokonaissummasta maksetaan vero. Koska pyörän hinta ei ole korkea, ei myöskään kuukausikustannus ole kovin suuri sen enempää työnantajalle kuin työntekijälle. Sopimus tehdään määräajaksi. Polkupyörän lisäksi pakettiin kuuluvat määräaikaishuollot ja varkausvakuutus. Nastoitetut talvirenkaatkin vaihdetaan alle liukkaiden kelien myötä. Sopimuskauden päättyessä, työntekijä voi päättää, haluaako uuden pyörän. Yksi vaihtoehto on myös lunastaa työsuhdepyörä edullisesti itselle.

Työsuhdepolkupyörä olisi erinomainen keino edistää terveellistä ja ympäristömyötäistä työmatkaliikkumista. Polkupyörällä liikkumisen edistäminen vähentäisi työnantajalle koituvia kokonaiskustannuksia pidemmällä aikavälillä, sillä tutkimusten mukaan sairauspoissaolot vähenevät liikuntaa aktiivisesti harrastavilla. Esimerkiksi kaupunkisuunnitteluvirasto on tehnyt aiheeseen liittyen selvityksen. Sen mukaan yhden euron pyöräilyinvestoinneilla voidaan saavuttaa kahdeksan euron hyödyt.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että Helsingin Sataman käytäntö laajennetaan koskemaan koko kaupunkikonsernia siten, että virastoille ja liikelaitoksille myönnetään jatkossa mahdollisuus tarjota työntekijöidensä käyttöön työsuhdepolkupyörä tai sähköavusteinen polkupyörä budjettiensa puitteissa.

Helsingissä 7.5.2014

Leo Stranius

4 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoaloite työsuhdepyörien käyttöön ottamiseksi”

 1. Hyvä aloite.Kunhan vain Helsingin talvet olisivat leutoja ja kadut harvoin liukkaita.Pyörien varustuksiin voisi lisätä kypärät ja nastarenkaat sekä pyöräilevien sade-ja talvivarusteet…jotta vältyttäisiin terveyttä uhkaavilta kaatumisilta ja kylmettymisiltä! Onneksi Helsingissä ei olen ilman saastuminen ihan vakavaa luokkaa ,ja sen ympäristössä ei ole kovin raskaita nousuja.Matalassa Suomessa on helpompi kuvitella työsuhdepyöräilyä ( ym.muuta työmatkapyöräilyä)kuin muualla esim.vuoristoisessa ja mäkisessä maassa.

  Vastaa
 2. Muutamat Helsingissä oleskelevat tuttavani ovat valittaneet siellä liikkuvien pyöräilijöiden epäkohteliaisuudesta jalankulkijoita kohtaan.Monet eivät tunnu noudattavan liikennesääntöjä.Jalkakäytävällä ja suojatielläkin kuulemma saattaa joutua pyöräilijän töytäisemäksi.Antaisiko kaupunki tai työnantajat etenkin ajokortin omaamattomille työsuhdepyöräilijöille liikenneopetusta ?

  Vastaa
 3. Kuulostaa aivan mahtavalta! Juuri tällaisia aloitteita tarvitaan. Tavallaan ihan yksinkertaisia ja sellaisia ”kas kun ei tätä ole jo aikaisemmin tehty” – juttuja, mutta toisaalta, kaivattua rohkeaa uutta muutoslinjaa.

  Kunpa aloite ottaisi nopeasti tuulta siipien alle. Tai saisi useammat polkimet pian pyörimään…

  Vastaa

Jätä kommentti