Kirkko & Kaupunki -kolumni: Rennompi ekoisi

Leo Stranius Kuva KirkkojakaupunkiOheinen kolumnini julkaistiin Kirkko & Kaupunki -lehdessä 7.5.2014.

Rennompi ekoisi

Tänä keväänä olen päässyt ihastelemaan uuden elämän ihmettä, kun perheeseemme syntyi toinen lapsi.

Kun saimme ensimmäisen lapsen, kirjoitin Ekoisi-blogia, jossa käsittelin vauva-arkea ympäristönäkökulmasta. Halusin kirjoittaa, koska mistään ei löytynyt kootusti tietoa siitä, miten ympäristöasiat tulisi ottaa huomioon vauva-arjessa.

Neuvolassa kerrottiin kyllä miten vauvaa tulee hoitaa, mutta ei sitä, miten hänen kanssa voi elää mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen. Olimme omien tietojemme, koulutuksemme, tuntemustemme ja ympäristöasioista kiinnostuneiden ystäviemme varassa. Kirjoittamalla halusin tasoittaa tietä tuleville ekovanhemmille.

Aika nopeasti huomasin, että vanhemmuus on herkkä juttu. Varsinkin isä, joka kirjoittaa vauva-arjesta ympäristönäkökulmasta, oli jotain, mikä herätti voimakkaita tuntoja: Mikä minä olin kertomaan, miten asiat pitää hoitaa? Eikö minua kiinnostanut lainkaan lapsen hyvinvointi? Olinko valmis uhraamaan perheen hyvinvoinnin vain pienentääkseni hiilijalanjälkeä?

Ymmärrän hyvin, että lapsen ja vanhempien etu pitää monessa kysymyksessä asettaa etusijalle. Siitä huolimatta nykyisen ilmastokriisin, kiihtyvän sukupuuttoaallon ja luonnonvarojen ylikulutuksen aikakautena on mielestäni hyvä pohtia asiaa myös ympäristön näkökulmasta.

Lapsen saaminen on elämän käännekohtia. Arjen rutiinit vaihtuvat. Kaupalliset toimijat pyrkivät tarttumaan usein juuri tähän herkkään hetkeen ja tyrkyttävät lapsiperheille turhakkeita lapsen parhaaseen vedoten. Ja kukapa ei lapsen parasta haluaisi. Ainakin minä haluan.

Juuri siksi ympäristöasiat ja ekovalinnat ovat omassa vauva-arjessani kaikkein tärkeimmät tekijät vauvan terveyden ja oman jaksamisen rinnalla. Toivon, että lapsellani ja myös sinun lapsillasi olisi elinkelpoinen planeetta tulevaisuudessakin.

Nyt toisen lapsen kanssa olo on kuitenkin huomattavasti rennompi. Kaikkea ei tarvitse selvittää enää juurta jaksain. Vauva on ihana. Seuraavaksi pitää vain toivoa, että uusista ihmisyksilöistä kasvaa tulevina vuosikymmeninä ympäristötietoisia kansalaisia.

Leo Stranius
leo.stranius@iki.fi
Kirjoittaja on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ympäristöbloggaaja.

Jätä kommentti