Jatkuuko koulujen kasviruokapäivä Helsingissä?

Veganissimo brunssiHelsingin Kaupunginhallitus käsitteli tiistaina 22.4.2014 valtuutettu Terhi Koulumiehen (kok) aloitetta koulujen kasvisruokapäivästä luopumista.

Koulumiehen mukaan kasvisruokapäivinä kouluissa kuluu vähemmän ruokaa ja palaute kasvisruokapäivästä on ollut kielteistä.

Kaupunginhallitus totesi asiasta kuitenkin seuraavaa:

“nykykäytännön muuttamiselle ei ole olemassa riittäviä perusteita. Kasvisruokapäivä on vakiinnuttanut paikkansa koulujen arjessa. Kasvisruokapäiviä ja kouluruokailua seurataan lukuvuoden aikana ja tarvittaessa opetusvirasto tekee muutoksia kulloinkin voimassa olevien ruokalistojen tuotevalikoimiin.”

Kaupunginhallituksen päätöksen perusteluista käy ilmi, että “Palmian opetusvirastolle antaman tiedon mukaan oppilaat tai huoltajat eivät nykyisin kiinnitä erityistä huomiota kasvisruokapäivään eivätkä oppilaat tai huoltajat anna siitä muita ruokapäiviä enempää kielteistä palautetta.”

“Opetusvirastoon ei myöskään ole enää tullut kielteistä palautetta kasvisruokapäivästä. Mikäli palautetta on saatu, se on koskenut yleisesti ottaen kouluruokaa. Opetusviraston näkemyksen mukaan viikoittainen kasvisruokapäivä on hyväksytty alun vastustuksen jälkeen vähitellen osaksi koulujen arkea.”

Ja edelleen:

“Ruoan menekki vaihtelee kouluissa päivittäin, ja siihen vaikuttaa enemmän ruoan mieluisuus kuin se, onko kyseessä kasvis-, kala- vai liharuoka. Jotkut kasvisruoat ovat jo nyt suositumpia kuin vastaavat liha- tai kalaruoat. Kasvisruoan menekki on lisääntynyt vähitellen myös niinä päivinä, kun liha- tai kalaruoan rinnalla on vapaasti otettavissa kasvisruokaa.”

Näyttää siis vahvasti siltä, että kasvisruokapäivä on ollut juuri niin tarpeellinen kun sen on ajateltu alunperinkin olevan. Kasvisruokapäivän myötä oppilaat  syövät terveellisemmin, ympäristöystävällisemmin ja eläinten hyvinvointia edistäen.

Seuraavaksi olisi varmasti perusteltua harkita kasvisruokapäivän laajentamista Helsingissä esimerkiksi päiväkoteihin. Myös muissa kunnissa kannattaa seurata Helsingin esimerkkiä kasvisruuan edistämiseksi. Yhden kasvisruokapäivän sijaan voitaisiin ottaa käyttöön useampia kasvisruokapäiviä. Myös uudet ravitsemussuositukset tukevat kasvisruuan lisäämistä.

Terhi Koulumiehen aloite kasvisruokapäivästä luopumisesta tulee kuitenkin vielä valtuuston käsiteltäväksi. Saa nähdä, saadaanko silloin vielä yhtä intohimoinen keskustelu kuin vuonna 2010, kun asiasta alunperin päätettiin.

2 kommenttia artikkeliin ”Jatkuuko koulujen kasviruokapäivä Helsingissä?”

  1. Kiitos Leo ja muut kasvisruokapäivän puolustajat valtuustossa. Kasvisruokapäivän tulee ehdottomasti jatkua, luopumisen takana olevat perustelut ovat täysin riittämättömiä. Koulun tulee tarjota ja opettaa lapsille ihanteita, myös sellaisia asioita, joita lapset eivät vielä osaa, joita he sisäistävät pikku hiljaa. Aikuiset saavat tarjota myös viisautta, tämä on jopa suotavaa eikö? Ei koulussa luovuta kauniisiin tapoihin pyrkimisestä tai kiusaamisen nollatoleranssistakaan sen takia, että jotkut eivät vielä käyttäydy hyvin. Harjoitellaan, totutellaan, tarjotaan parempaa vaihtoehtoa.

    Monelle lapselle tulee kasvisruokapäivästä hyvä mieli, kun he yhdistävät asioita. Muistavat, että ilmastonmuutoksen pysäyttämisen yhteydessä on puhuttu kasvisruuan lisäämisen olevan keino hillitä tilanteen riistäytymistä ja apuna ruuan riittämisessä kasvavalle väestölle. Moni myös iloitsee, kun ”söpöjä eläimiä” ei joka päivä tarvitse syödä.

    Mitä päiväkoteihin tulee, niissä on myös jo kasvisruokapäivät. Toivottavasti nekin säilyvät!

    Tsemppiä tärkeiden asioiden ajamiseen, puolustamiseen, vaalimiseen.

    Vastaa

Jätä kommentti