Vapauttakaa Sini Saarela!

Sini Saarela, 29 syyskuuta 2013Maailmassa on virhe.

Murmanskilainen tuomioistuin määräsi (29.9.2013) suomalaisen Greenpeace-aktivistin Sini Saarelan kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvoudesta.

Sini Saarela pidätettiin, koska hän osoitti rauhanomaisesti mieltään Gazpromin öljylautalla Petšoranmerellä Siperiassa.

Ei sankareita kuulu laittaa vankilaan. Merirosvoja ovat ne, jotka haluavat tuhota Arktisen alueen ja kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Greenpeacen aktivisteja tulisi kiittää ja palkita, ei tuomita. On sankarillista ja ihailtavaa toimia haavoittuvan arktisen alueen puolesta öljynporausta vastaan!

Olen itse tuntenut Sini Saarelan vuosia. Hän on toiminut pitkään mm. Luonto-Liiton metsäryhmässä ja työskenteli Luonto-Liitossa piirivastaavana. Työssään hän pärjäsi erinomaisesti ja suosittelen häntä lämpimästi vastaaviin tehtäviin.

Greenpeacen tiedotteessa Sini Saarela esitellään seuraavasti:

”Sini Saarela on 31-vuotias ympäristöaktivisti Helsingistä, kylmän sodan ja Tšernobylin ajan lapsi. Hän on luontoihminen, ja viettää kesäisin paljon aikaa metsässä. Omien sanojensa mukaan ihan tavallinen tyyppi, mutta hänelle ei riitä vaikuttamiseksi äänestäminen kotimaassa kerran neljässä vuodessa.

Sini on ottanut osaa useisiin mielenosoituksiin niin Suomen metsien puolesta kuin ydinvoimaa vastaan. Sini on kokenut kiipeilijä, ja hänet muistetaan muun muassa osoittamassa mieltä usean päivän ajan Olkiluoto 3:n työmaan nosturissa vuonna 2007. Sinin ja muiden aktivistien mielenosoituksen jälkeen työmaalta paljastui useita turvallisuuspuutteita.

Siniä eivät Jäämeren karut olosuhteet ole pelottaneet. Hän on toistamiseen torjumassa öljynporausta Prirazlomnajalla. Viime vuonna hän nousi lautalle yhdessä Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoon kanssa. Viime vuonna hän myös joutui kylmään kylpyyn, kun venäläisen huoltoaluksen miehistö kaatoi kumiveneen, jossa Sini oli.

“Meitä voi yrittää pysäyttää jääkylmällä vedellä, mutta se ei lannista, sillä tiedämme, kuinka tärkeää tälle herkälle ympäristölle on estää öljynporaus. Ympärilläni oleva arktinen luonto ei selviä öljyvuodoista”, Sini totesi jo tuolloin.”

FreetheArctic30Kiitos Sini Saarela! Itse lahjoitan jatkossa rahaa Greenpeacelle entistä enemmän.

Lähetä kirje Venäjän suurlähetystöön ja vaadi aktivistien vapauttamista sekä loppua arktiselle öljynporaukselle täältä.

Toivottavasti Suomen viranomaiset ja ulkoministeriö tekevät kaikkensa, jotta Sini saadaan vapaaksi.

9 kommenttia artikkeliin ”Vapauttakaa Sini Saarela!”

 1. Tämä kulttuuri tekee kaikille saman, jos oikeasti lähtee vaatimaan asioita. Kun parlamenteissa on enemmistönä henkilöt, jotka haluavat että luonnosta kannetaan suojelijat pois, eikä tuhoajia, niin mikään ei tule oikeasti muuttumaan. Ja vain sen takia, että nämä demokratian edustajat saavat itse taloudellista hyötyä. Herra presidenttikin on silloin tällöin huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta on nyt sitten hymyissä suin avaamassa kaasuvoimalaa öljyn ja kaasun tuottamista varten. Kohta huomataan myös, että kansallispuisto-status ei paljoa paina, kun seuraavat hallitukset avaavat portit kaivosfirmoille. Tai levälläänhän ne portit jo ovatkin.

  Mitä voi sitten kansalainen tehdä, kun tuhokulttuuria suojelee valtiot väkivaltakoneistoilla ja mikään muu ei riitä kuin tuon kulttuurin haastaminen? Kuitenkin on selvää, että kun poliisi ottaa kantoon, niin yksittäisen kansalaisen mielipiteet ei paljoa paina, kun jalatkaan eivät ota maahan. On aikamoinen vaatimus, että valtio pakottaa katsomaan vuosivuodelta huononevaa tilannetta, ja jakaa sitten taloudellista hyötyä tuhoajille ja sitten toki vielä kunniamerkit perään suurimmille nilkeille. Ainakaan voikukka napinlävessä mielenosoituksissa pyöriminen ei riitä, kun ketään ei kiinnosta, jos fyrkkaa ei ole mukana.

  Vastaa
 2. Greenpeace tarvitsee marttyyreita julkisuuden saamiseksi, toiminnan tueksi ja uusien rekrytoitavien houkuttelemiseksi, ja Greenpeacelle olisi siksi hyödyksi, että Sini ja muut aktivistit saisivat mahdollisimman kovat tuomiot. On hienoa, että Sini on uhrannut oman elämänsä itseään suuremman asian puolesta, ja globaalin luonnonsuojelun nimissä hänelle voi toivoa vain, ikävä kyllä, mahdollisimman kovaa tuomiota. Kaikkea hyvää Sinille.

  Vastaa
 3. Niinpa niin. mitens sinne gaspromin lautalle oli taa paasty? kutsulla?

  ”Sini Saarela pidätettiin, koska hän osoitti rauhanomaisesti mieltään Gazpromin öljylautalla Petšoranmerellä Siperiassa.”

  kylla on aika vaikeeta nahda etta tota vois sanoo rauhanomaisena, jos murtautuu paikkaan minne ei ole kutsuttu se on rikos missapain vaan maailmassa. rikolliset kuuluu kaltereiden taakse.

  Vastaa
  • Mikko, kyseessä on toki laiton toiminta, mutta ei mielestäni merirosvous tai niin vakava rike, että siitä pitäisi laittaa kahdeksi kuukaudeksi pelkästään tutkintavankeuteen. Yleensä tuollaisesta saa huomautuksen tai korkeintaan sakot.

   Vastaa
 4. Koska kyseessä on yksi vaarallisimmista työympäristöistä on hyvin lapsellista vähätellä asiaa. Kyse on ihmishengistä jonka päivä. Jokainen ulkopuolinen häiriö laittaa muut hengenvaaraan ja siitä on myös rangaistava sen mukaan. 10 vuotta on varsin sopiva tällaisesta muiden ihmishenkien välinpitämättömyydestä.

  Vastaa
 5. Esim. hitsaajat tekevät öljynporauslautalla äärimmäisen vaarallista työtä veden alla kymmenien metrien syvyyksissä. Heidän elämänsä riippuu siitä, että lautalla valvomohuoneessa kaikki menee hyvin.

  Erikoisvalmisteisiin syväsukelluspukuihin happi tulee letkua pitkin pinnalta. Ja pinnalle nousu kestää paineen tasauksesta johtuen tunteja. Kaikkea tätä ohjataan valvomosta.

  Voi vain kuvitella, mitä olisi voinut tapahtua, jos nuo aktivistit olisivat päässeet valvomoon asti rällästämään. Estämään lautan toimintaa, kuten heidän tavoitteena oli. Et varmaan itsekään haluaisi olla vedenalaisissa töissä silloin, kun joku järjestö kaappaa ”haltuun” tukitoiminnot.

  Greenpeace myönsi, että heidän tarkoitus oli keskeyttää lautan toiminta. Jos lautan toiminta olisi keskeytynyt, veden alla työskentelevä henkilökunta olisi kuollut.

  Lisäksi GP:n alus taisi yrittää ajaa veneellään viranomaisten veneen päälle yrittäen kaataa sen, tämäkö on ”soo soolla” kuitattava asia, jossa jälleen ihmishenget ovat olleet vaarassa?

  Vastaa
 6. Lautalle ei ”murtauduttu”, vaan kiivettiin.

  Saarelan ja kumppanin oli tarkoitus hinata lautalle tai sen seinämälle selvitymiskapseli, jossa heidän oli määrä asustella ja siten keskeyttää lautan toiminta.

  Kiipeäminen lautalle aloitettiin varhain aamulla kello puoli viisi, jolloin tuskin ketään on lautalla töissä ainakaan hitsaamassa. Lisäksi Arctic Sunrisen kapteeni tietenkin soitti lautalle ja ilmoitti tulosta. Lautan vastaava ei maininnut, että ketään olisi ollut tuolloin töissä – myöskään mitään lippuja tai muita säädettyjä merkkejä vedenalaisista töistä ei ollut.

  Greenpeacen aluksen miehistö osaa tehtävänsä, monet ovat seilanneet jo vuosikausia jopa vuosikymmeniä järjestön laivoilla eripuolilla maailmaa.

  Kaikki toimintaan koulutettavat saavat lisäksi väkivallattoman toiminnan koulutuksen. Jos sen suorittamisessa on ongelmia, ei järjestö voi hyväksyä henkilö mukaan.

  Vastaa
 7. Tämä on ensisijaisesti politiikkaa myös Venäjän taholta. Siksi minusta on toissijaista keskustella oliko Greenpeacen tempaus merirosvousta vai ei. Venäjän lainsäädännön puolesta se voidaan tulkita merirosvoudeksi ja ihmettelen kyllä jos Greenpeace ei etukäteen ymmärtänyt ”mielenosoituksensa” vakavuutta. Mielenosoitus lainausmerkeissä siksi, että Greenpeace mielenosoittamisen lisäksi myös toimivat ja tässä tapauksessa kiipesivät öljynporauslautalle ja siihen suhtaudutaan syystä vakavasti. Kenelle Venäjän reaktio tuli yllätyksenä kun ainakin Suomen media on pitänyt Pussy Riotin tapausta erittäin paljon esillä.

  Ja mikä minusta on surullisinta, en ole nähnyt kovinkaan paljon Greenpeacen tempausten yhteydessä keskustelua itse aiheesta. Moniko ”tavallinen tallaaja” tietää miksi Greenpeace halusi vallata öljynporauslautan? Itsellekin se on vähän epäselvää. Suomessakin keskustelu pyörii Saarelan ympärillä. Itsekin olen pikavilkaisulla saanut tietooni paljon Saarelasta, mutta en niinkään itse asiasta. Ihmettelen muuten miten meribiologiaa opiskelevaa (missä opiskelee ja kuinka paljon opintopisteitä alla?) kutsutaan mediassa meribiologiksi. 🙂

  Joitakin vuosia sitten Greenpeace piti Suomessa mielenosoituksen jollakin sillalla muistaakseni Nestettä ja palmuöljybisnestä vastaan, jossa jostakin syystä tapahtui liikenneonnettomuus tai sen uhka. Itse en muista aiheesta sen enempää ja vähemmän valveutunut muistaa varmaan ainoastaan tuon onnettomuuden. Tuoko nämä Greenpeacen tempaukset itse asiaa esille vai puhutaanko aina vain ko. mielenosoituksesta ja Greenpeacen aktivistien käytöksestä?

  Vastaa

Jätä kommentti