Ekoisi: Lasten ruuan ympäristövaikutuksista

Eräs lukija toivoi hiljattain kirjoitusta lasten ruuan valmistuksen ympäristövaikutuksista.

Hän oli keskustellut puolisonsa kanssa siitä, kumpi on loppujen lopuksi ekologisempaa, purkkiruokien antaminen vai ruokien valmistaminen itse.

Ympäristön kannalta tärkeintä on se, mitä itse ruoka on. Suurin ympäristökuormitus kun tulee alkutuotannossa.

MTT:n tutkimuksen mukaan (pdf, s. 23) ruoan rehevöittävistä vaikutuksista yli 90 prosenttia ja ilmastomuutosta aiheuttavasta kuormituksesta sekaruoassa noin 70 prosenttia on peräisin raaka-ainetuotannosta.

Esimerkiksi kuljetusten ja pakkausten osuus on häviävän pieni. Yleisesti ottaen valmisruuat eivät poikkea merkittävästi kotiruuasta ympäristövaikutusten suhteen. Sekaruoassa valmisruuat näyttäisivät oleva hiukan ekotehokkaampia kuin kotiruoka.

Eli mitä enemmän lapsen lautasella on kasvisruokaa, sen parempi ympäristön kannalta.

Valmistuksessa tai lämmityksessä kannattaa ympäristönäkökulmasta suosia mikroaaltouunia ja vedenkeitintä. Sähköliesi ja varsinkin uuni ovat ympäristön kannalta kaikkein huonoimpia vaihtoehtoja valmistaa ruokaa. Erityisesti tämä korostuu muuten hyvin ekologisen puuron valmistuksessa, jossa lämmitystavan valinnalla on kaikkein suurin vaikutus yksittäisen annoksen ympäristökuormaan.

Jos pistetään rinnakkain valmisruokapurkki vrt. itse uunissa/liedellä valmistettu vastaava ruoka, on valmisruoka todennäköisemmin ympäristöystävällisempi vaihtoehto vaikka pakkaus (esimerkiksi lasipurkki, puhumattakaan metallista) onkin aika materiaali-intensiivinen.

Mikäli kotona käytetään kuitenkin esimerkiksi ekosähköä tai ruoka valmistetaan aikuisille ja lasten annos tulee siinä sivussa, voi asia muuttua päälaelleen.

Miten sitten itse olemme toimineet?

Meillä on ollut marjasoseita valmispurkkiversioina tai olemme valmistaneet smoothieita. Pääruoka on tehty useimmiten itse ja syöty sellaisenaan tai soseutettu ja laitettu pakastimeen. Aamu- ja iltapuuro valmistuu vedenkeittimellä luomuhiutaleista. Pakastetut tai jääkaapissa olevat ruoka-annokset lämmitetään mikroaaltouunissa. Tällä hetkellä lapsi syö käytännössä samaa ruokaa kuin vanhemmatkin. Lisäksi olemme harrastaneet alusta lähtien sormiruokailua.

Tässä vielä yksi Mari Koistisen kirjoittama hyvä ja lyhyt artikkeli aiheesta: Ekomatsi: mikroruoka vs. kotiruoka ja täällä MTT:n tutkimus, johon artikkelissa viitataan.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ekoisi: Lasten ruuan ympäristövaikutuksista”

  1. Kuules, Stranius:

    Minä leivon leipäni itse ja paistan siinä pirullisessa uunissa. Saan alle kahdella eurolla, sähkönkulutusta laskematta, leivän kahden hengen huusholliin neljäksi päiväksi: tuommoiset puolitoista kiloa per uuni. Aineksina kotimainen ruis- tai vehnäjauho, vesi, suola ja omatekoinen hapanjuuri.

    Jos teillä syödään leipää, olen ihan varma, että kulutatte siihen enemmän energiaa kuin minä. Jos pistetään rinnan jne.

Kommentointi on suljettu.

Kirjasuositus: Ossi Nyman: Alkuhuuto

Jostain selittämättömästä syystä olen tykännyt Nymanin romaanien karuttomasta kuvailusta paljon. Alkuhuuto on näistä romaaneista kuitenkin ehjin ja paras. Suorastaan huikea. 

Toivo on 46-vuotiaana bussinkuljettajana valmis eläkkeelle. Marjut istuu lähikaupan kassalla ja hakee iloa elämään salasuhteista. Faith on suomeen kotoutunut maahanmuuttokriittinen maahanmuuttaja. 

Kolme elämää, jotka kiinnittyvät vahvasti toisiinsa. 

Upea kuvaus suomalaisesta mielenmaisemasta ja keskiluokkaisuuden reunalla elämisen arjesta. Tavallisuuden kaipuusta.

Häiritsevää on vain ajan hengen mukainen ajallinen epäsymmetrisyys ja absurdi loppuratkaisu. Ja ehkä juuri tämä häiritsevyys tekee kirjasta lopulta täydellisen. 

#kirjat #kirjagram #ossinyman #alkuhuuto @ossijanyman @teoskustantamo
#kilpisjärvi #tromso #narvik #luleå #haaparanta #tornio #lofoten #norway #sweden #finland
Ranskan ympäriajon videopätkiä katsellessa huomasin, että ammattipyöräilijä Tadej Pogacarilla oli pyörässä aina Hulk-tarra antamassa tsemppiä polkemiseen. 

Sain itsekin omaan pyörään nyt lapselta Leo-leijona-tarran. Saa nähdä nousevatko keskinopeudet.
Voiko Lofooteille matkustaa Helsingistä maatapitkin ilman autoa? Tietysti voi. Tehtiin 13-vuotiaan lapsen kanssa kahdestaan autovapaa maatapitkin matka. 

Pohjoisen kaarros Jäämerelle ja Lofooteille kulki seuraavasti: Helsinki-Rovaniemi-Kilpisjärvi-Tromsa-Narvik-Svolvaer-Narvik-Luleå-Haaparanta/Tornio-Kemi-Helsinki. 

Reissun päästöt olivat yhteensä noin 213 kgCO2e, joka vastaa noin 1568 km autolla ajoa. Lentämällä paikan päälle olisi jäänyt moni hieno paikka näkemättä ja kokematta ja päästöt olisivat olleet yli tuplasti enemmän eli noin 565 kgCO2e. 

Lue matkapäiväkirja, reitti ja arviot päästöistä sekä lopuksi yhteenveto ja pohdinnat mahdollisista muista vaihtoehdoista osoitteesta www.leostranius.fi

Pahoittelut verkkosivujen pitkästä tekstistä, mutta ehkä tästä voi olla iloa ja hyötyä jollekin, joka suunnittelee vastaavaa matkaa. 

#norja #lofootit #lappi
Saana 

#saana #saanatunturi #kilpisjärvi
Kilpisjärvi ja Saanan huippu. Seuraavaksi kohti Norjaa.
Nyt en ole ”vain” triathlonisti vaan lisäksi myös kulttuuritriathlonisti! Olenhan suorittanut todestettavasti Lieksan kulttuuritriathlonin yhdessä lasten kanssa. 

Ensimmäisenä lajina oli kirjasto, toisena kulttuurikeskus ja lopuksi vielä Pielisen museo. 

Hieno konsepti Lieksan kaupungilta!

Hommaan kuului mulla bonuksena myös 100 km pyöräily Joensuusta Lieksaan ja uiminen Lieksanjoessa. Kulttuurikohteiden vaihdot mentiin juoksujalkaa, että ehdittiin vielä junalle ja illaksi takaisin Joensuuhun. 

#lieksa #kulttuuritriathlon #triathlon
Turun linja-autoasemalla polkupyörätarvikkeiden automaatti! Milloin näitä tulisi Helsinkiin? Tai muualle?
Eilen 12 tuntia meditointia, tänään melkein 12 tuntia pyöräilyä: Helsinki - Karkkila - Forssa - Loimaa - Turku - Uusikaupunki.
Tämä oli hieno! Kiitos @terike.haapoja