Uusi veroluokka suurituloisille: Ympäristön kannalta hyvä vai huono?

YLE:n uutisten mukaan SDP ajaa uutta veroluokkaa suurituloisille. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta tämä on varmasti hyvä asia.

Ympäristönäkökulmasta vaikutukset ovat epävarmempia. Tietysti voi ajatella, että ympäristön kannalta suurituloisten verotuksen kiristäminen on hyvä asia, koska, koska näin turha ylellisyyskulutus vähenee. Tulotaso kun korreloi vahvasti ympäristökuormituksen kanssa.

Lisäksi voi ajatella, että valtion saamat verotulot ohjataan hyvinvointipalveluihin, jotka ovat vähemmän luonnonvaraintensiivisiä. Olennaista on kuitenkin se, mihin lisääntyvät verotulot käytetään. Mikäli niillä tuetaan vaikka turpeen energiakäyttöä, voi mahdollisen uuden veroluokan ympäristövaikutus olla todella haitallinen.

SDP:n oman tiedotteen mukaan ”Urpilainen muistuttaa, että Suomi selviää vain ja ainoastaan kasvulla.” Näkemys on pelottava. Mitä jos talouskasvu pysähtyy? Itse en uskaltaisi laittaa kaikkia kortteja talouskasvun varaan. Edessä on kohtuutalous ennemmin tai myöhemmin, kuten Demari-lehti taannoin kirjoitti.

Ohessa jo vuoden 2010 lopulla julkaisemani veronkorotuslista: Veronkorotuksia? Kyllä, Kiitos!

Urpilaisen mukaan talouspolitiikan suuntaa on tarkistettava ensi kuun kehysriihessä. On hyvä, että SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri painottaa myös eettisempää markkinataloutta ja kohtuutta. Hyvä! Ensimmäisenä voisi aloittaa vaikka ympäristölle haitallisten tukimuotojen leikkaamisesta.

Tässä on vielä muistutuksena ympäristöjärjestöjen yli kahden miljardin leikkaus- ja veroesitykset.

Yksi kommentti artikkeliin ”Uusi veroluokka suurituloisille: Ympäristön kannalta hyvä vai huono?”

  1. Solidaarisuusveroa näyttävät vastustavan tai ainakin pohtivasti suhtautuvan ne, jotka tienaavat yli satatuhatta euroa vuodessa. Ne, jotka tienaavat vähemmän, näyttävät kannattavan veroa.

    Vastaa

Jätä kommentti