Työmatkalla Karhonsaaressa

Vierailin torstaina (4.8.) Luonto-Liiton kesäpäivillä Kuopion Karhonsaaressa. Reissu oli työmatka, mutta toimi samalla pienenä lomana.

Matka Helsingistä Kuopioon taittui ekologisesti junalla.

Valitettavasti VR:n takia polkupyörän kuljettaminen junassa ei ollut mahdollista. Olisin kovin mielelläni polkenut noin 30 kilometrin matkan Kuopiosta Karhonsaareen. Nyt jouduin turvautumaan epäekologiseen autokyytiin. Loppumatka itse saareen kuljettiin kuitenkin soutuveneellä ilman fossiilienergiaa.

Onneksi auto ei joutunut kuitenkaan liikkumaan yksin minun takia. Mennessä haettiin autolla myös vettä ja käytiin kaupassa. Lähtiessä pääsin muiden kulkijoiden kanssa samaan kyytiin eli harrastimme kimppakyytiä.

Ekologinen elämä hyvien tyyppien kanssa on helppoa ja hauskaa silloin kun on yhteinen tahtotila. Tarjolla Luonto-Liiton kesäpäivillä Karhosaaressa oli hyvän seuran lisäksi herkullista vegaaniruokaa ja asiapitoisia keskusteluita. Lisäksi työnantajalleni eli Luonto-Liitolle on päivänselvää, että työmatka Helsingistä Kuopioon tehdään junalla eikä esimerkiksi lentämällä.

Sitä on todella etuoikeutettu kun voi työkseen olla rakentamassa ekologisesti kestävää ja oikeudenmukaista maailmaa sekä näin vaikuttaa meille kaikille tärkeisiin asioihin. Kaiken lisäksi ei voi kuin olla kiitollinen, että työmatka kohdistuu niinkin upeaan luonnonkauniiseen paikkaan kuin Karhonsaari.

Monet meistä joutuvat tekemään työkseen ympäristön kannalta huonoja ratkaisuja, kulkemaan paljon autolla ja lentokoneella sekä syömään eläinperäisiä tuotteita. Pitkällä tähtäimellä voi tietysti hakeutua sellaiselle alalla ja sellaiseen työpaikkaan, jossa voi ympäristön kannalta tehdä hyviä ratkaisuja. Helppoa tämä ei ole, mutta kuka on sanonut, että elämä olisi.

Kaikkea ei voi kuitenkaan itse suoraan valita. Valitettavasti monet yhteiskunnan rakenteet ja totutut käytännöt pakottavat meidät epäekologisiin ratkaisuihin tahtomattamme. Tästä on ristiriitaisena esimerkkinä juuri VR, jonka takia polkupyörän kuljetus oli mahdotonta. Tämän takia on tärkeää toimia esimerkiksi Luonto-Liitossa tai muissa ympäristöjärjestöissä. Sitä kautta voi vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin, jotta ekologinen elämä olisi kaikkien ulottuvilla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Työmatkalla Karhonsaaressa”

  1. Helsingistä pääsee Kuopioon Intercity-junissa, joissa on paikat 3 polkupyörälle. Verkkopalvelusta ei ihan vielä saa varattua pyöräpaikkoja, vaan pyöräpaikat on varattava asemien lipunmyynnistä tai VR:n maksullisesta puhelinpalvelusta.

    Pendolinoon ei saa pyöriä.

    Vastaa

Jätä kommentti