Minulla on 100 tavaran unelma

Kirjoitus on julkaistu 31.3.2011 Netcyclerin blogissa.

Siinä missä vanhemmat sukupolvet ovat arvostaneet ja säästäneet tavaraa, nuoremmille tavarasta luopuminen ei ole temppu eikä mikään. Tästä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhä useampi meistä painii ylettömän tavarapaljouden keskellä.

Tavaraähky aiheuttaa helposti sen, että tilaa tarvitaan enemmän. Pitää hankkia yksi hylly tai kaappi lisää. Kun kaappeja ei mahdu nykyiseen asuntoon, pitää hankkia uusi huone eli suurempi asunto – mieluiten vielä isolla varastotilalla tai vaatekaapilla varustettuna. Tämä taas kuluttaa entistä enemmän luonnonvaroja asunnon lämmityksen ja valaistuksen myötä.

Haasteeseen pyritään vastaamaan milloin milläkin kevätsiivouksella tai ryhtiliikkeellä. Nurkkiin kertyy kuitenkin jatkuvasti uutta roinaa, vaikka olisi kulutuskriittinenkin. Mitä ihmettä siis pitäisi tehdä?

Itselleni esimerkiksi 100 tavaran haaste on vain kaukana siintävä unelma. Tuhansien tavaroiden ympäröimänä en ole kuitenkaan vajonnut epätoivoon. Homma voisi onnistua vaikka ottamalla käyttöön seuraavat neljä toimenpidettä.

– Aina kun hankit tai saat uuden tavaran, luovu vähintään kahdesta vastaavasta.
– Laita vähintään kerran viikossa yksi tavara kierrätykseen.
– Vähennä kerran kuukaudessa kaappi- ja hyllytilaasi ainakin yhdellä hyllyllä.
– Hoida kevät- ja joulusiivous hyvin.

Tärkeintä on tietysti minimoida sisään tulevan tavaran virta. Käytännössä ei kannata suostua ottamaan mitään uutta tavaraa vastaan. Tiukan paikan tullen voi aina vedota periaatteeseen. Ja mikäli joudut hankkimaan jotain, laita vähintään kaksi vastaavaa tavaraa kiertoon.

Parhaimmillaan voi päästä tilanteeseen jossa viimeistään muutaman vuoden sisällä voi ryhtyä hankkimaan pienempää asuntoa. Mitä vähemmän tilaa, sen vähemmän tavaroita riesana, asioita huolehdittavana ja huollettavana. Tie onnelliseen, kohtuulliseen ja ekologiseen yhteiskuntaan kulkee tavaran ja kulutuksen vähentämisen kautta.

Leo Stranius
Kirjoittaja on Luonto-Liiton pääsihteeri ja ympäristöasiantuntija, joka inhoaa kauppakeskuksia ja ihailee polkupyöräänsä. Straniuksen blogi on valittu Suomen ympäristöblogien ykköseksi vuonna 2010.

2 kommenttia artikkeliin ”Minulla on 100 tavaran unelma”

  1. Säilytystilan tarvetta voi myös pienentää esim. mankeloimalla ja käärimällä pieniksi rulliksi lakanat ja pussilakanat, näin voi hyllytilan tarpeen puolittaa. Samaten froteepyyhkeet voi myös mankeloida ja säästää tilaa. Itse ainakin huomasin mankeloimisen aloitettuani, että ennen niin ahtaat pyyhe- ja lakanahyllyt muuttuivat paljon väljemmiksi.

    Vastaa
  2. Päivitysilmoitus: Kausisiivous kannattaa

Jätä kommentti