Laura Meller: Ilmastolain avulla kohti vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien yhteiskuntaa

Vieraskynäblogissa Laura Meller

Seuraava eduskunta ratkaisee, miten Suomi torjuu ilmastokatastrofin omalta osaltaan. Kahden asteen tavoite edellyttää teollisuusmailta vähintään 40 % päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä ja 95 % vuoteen 2050 mennessä. Globaalit päästöt on käännettävä laskuun vuoteen 2015 mennessä – siis seuraavan hallituskauden aikana! Hurjien tavoitteiden saavuttamiseksi seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan ilmastolaki, jossa päästövähennyksille asetetaan vuosittaiset välitavoitteet.

Ilmastosta huolestuneille äänestäjille on vaihtoehtoja kaikissa vaalipiireissä: tähän mennessä yli 500 kansanedustajaehdokasta on ilmoittanut kannattavansa ilmastolakia. Polttava Kysymys -ilmastolakikampanja julkaisee ehdokkaiden ilmastolakikannat ”yhden kysymyksen vaalikoneessa” tänään 8.3. samalla, kun kampanjan lumiukot osoittavat mieltään ilmastolain puolesta.

Ilmastotavoitteen saavuttaminen on edellytys sille, että voimme hallita edessä väistämättä olevaa muutosta ja ohjata sitä haluamaamme suuntaan.

Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka voi auttaa myös muiden yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa. Esimerkiksi
– Uusiutuva energia ja sähköautoklusteri voisivat työllistää noin 50 000 ihmistä vuoteen 2020 mennessä (Gaia ja WWF 2010).
– Jokainen rakennusten energiatehokkuuteen tai raideverkkoon investoitu miljoona tuottaa 17 henkilötyövuotta (Sitra 2010).
– Energiatehokkuusinvestointien rahoitusjärjestelyt, joita lyhennetään toteutuneen säästön suuruisissa erissä, mahdollistavat nopeat energiansäästötoimet.
– EU:n 30 prosentin kotimaiset päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä pidentävät elinajanodotetta ja vähentävät sairaslomapäiviä ja sairaaloiden kuormitusta noin 80 miljardin euron edestä vuosittain verrattuna siihen, että päästöjä ei vähennettäisi (HEAL 2010).
– Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen sekä vähähiilisempi ruokavalio lisäisivät terveyshyötyä entisestään.

Minä olen vielä niin nuori, että todennäköisesti olen työssä vielä vuonna 2050. Vielä silloinkin ihmisillä on oltava mahdollisuus päättää omista asioistaan ja tuntea olonsa tarpeellisiksi, terveiksi, turvallisiksi – onnellisiksi. Realistina uskon, että tämä on mahdollista vain, jos onnistumme ilmastokatastrofin torjumisessa ja saamme luonnonvarojen ylikulutuksen kuriin. Määrätietoisilla ja johdonmukaisilla toimilla voidaan saavuttaa tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet samalla, kun rakennetaan vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien yhteiskuntaa.

Laura Meller, 27, on Polttava Kysymys -kampanjaa koordinoivan Maan ystävien ilmastokampanjavastaava.

Yksi kommentti artikkeliin ”Laura Meller: Ilmastolain avulla kohti vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien yhteiskuntaa”

Jätä kommentti