Viikkopäiväkirja 46 (15.-21.11.2010)

Maanantaina kävin aamulla juoksemassa ja yritin vaikuttaa tuntijakouudistusta pohtivan ministerityöryhmän työhön. Tavoitteena on, että kestävän tulevaisuuden rakentamisen tulee uudistuksessa sisältyä sekä kansalaisen taitoihin että läpäisevästi kaikkiin oppiainekokonaisuuksiin. Kestävän elämäntavan taidot tulee lisätä kuudenneksi kansalaisen taidoksi.

En ole myöskään muuttamassa mihinkään vaikka Helsingin Sanomien asuntosivujen jutusta voi sellaisen kuvan saadakin. Olemme jo löytäneet asunnon ja sitä arvioidaan seuraavan sunnuntain lehdessä.

Iltapäiväksi suuntasin Taideteollisessa korkeakoulussa järjestettyyn paneelikeskusteluun tulevaisuuden yliopistosta. Kirjoittelin aiheesta tänne: Tulevaisuuden yliopisto: Neljä visiota. Lisäksi valmistelin ympäristöjärjestöjen hallitusohjelmatavoitteita ja istuin illalla kulutus.fi -sivuston -kirjoittajapalaverissa.

Tiistaina kävin aamulla juoksemassa ja osallistuin järjestöjen tiedotustilaisuuteen koskien Cancunin ilmastoneuvotteluiden odotuksia: Cancúnin kokouksessa rakennettava luottamuspohjaa ilmastosovulle. Lounasta söin Tom Henrikssonin kanssa keskustellen valmisteilla olevan kirjahankkeen aikatauluista. Iltapäivällä annoin haastattelun Sharewoodille ekologiseista ruokavalinnoista sekä istuin Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan (KANE) kokouksessa, jossa olin esittelemässä oikeusministeriölle tekemääni selvitystä verkkovaikuttamisesta. Iltapäivän päätteeksi palasin Luonto-Liiton toimistolle www.ilmasto.org -sivuston ohjausryhmän kokoukseen. Illalla piipahdimme Annukan kanssa Minnan ja Niklaksen luona syömässä ja sisustamassa.

Keskiviikkona kävin aamulla juoksemassa ja valmistelin esitystä Cancunin ilmastokokoukseen ja kansalaistoimintaan liittyen. Iltapäivällä istuin Luonto-Liiton viisikon kokouksessa ja annoin haastattelun YLE Radiolle Cancunin ilmastoneuvotteluista ja kansalaistoiminnasta. Keskiviikkona julkaistiin myös kesällä ja syksyllä tekemäni selvitys verkossa pääosin tai kokonaan tapahtuvan yhdistystoiminnan mahdollistamisesta. Selvitystä voi kommentoida hallinnon kerrokantasi-sivuilla. Illalla kävimme Annukan kanssa kävelemässä ja Bistro Artesanassa syömässä sekä keskustelimme ajanhallinnasta Brian Tracyn vinkkien pohjalta.

Torstaina kävin aamulla juoksemassa ja pyöräilin töihin lumimyräkästä huolimatta. Kun juoksu ja pyöräily ovat tässäkin säässä ”ihan ok”, niin ette arvaakaan, miten helppoa se on yleensä! Aamupäivällä viimeistelin vielä ympäristöjärjestöjen hallitusohjelmatavoitteita sekä kuin ja kirjoitin sähköposteja. Iltapäivällä kävimme Luonto-Liiton www-suunnittelijan kanssa läpi tulevia hankkeita ja juhlistimme viestintäpäällikön opintojen valmistumista. Illalla istuin ravintola Zetorissa Luonto-Liiton talousjaoston vapaamuotoisessa suunnittelukokouksessa.

Perjantaina kävin aamulla juoksemassa sekä luin ja kirjoitin aamupäivän kotona sähköposteja. Iltapäiväksi suuntasin Tampereelle. Vastailin Ilmari-hankkeesta tehtävään selvitykseen – kunhan ensin löysin oikeaan Cafe Gopaliin. Tampereella olin lisäksi puhumassa ViSiOn ”Luvassa lämpenevää – Etenevätkö ilmastoneuvottelut Cancunissa?” -seminaarissa. Junamatkalla molempiin suuntiin oli hyvä tehdä kirjoitushommia ja tulevia esityksiä vaikka perjantain riehakas tunnelma ravintolavaunussa haastoikin keskittymistä.

Lauantaina hyppäsin aamujunaan ja matkustin Mikkeliin Luonto-Liiton syysvaltuuston kokoukseen. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2011 toimintasuunnitelma ja budjetti sekä valittiin uusi hallitus. Puheenjohtajaksi vuodelle 2011 valittiin Tuomo Lindholm Kolilta. Onneksi olkoon! Lisäksi tehtiin muutamia sääntömuutosesityksiä.

Sunnuntaina kävin aamulla juoksemassa. Lauantaina alkanut Luonto-Liiton valtuuston kokous Mikkelissä jatkui vielä Siilin piikkiin liittyvän julkilausuman hiomisen merkeissä ja muutamista toimenkuvista keskustellessa. Kokouksen tiedotteet löytyvät Luonto-Liiton sivuilta: Luonto-Liiton puheenjohtajaksi vuodelle 2011 Tuomo Lindholm ja Luonto-Liiton Siilin piikki Vapolle viherpesusta. Paluumatkalla ja illalla tein tulevan viikon kirjoitustöitä ja esityksiä sekä siivosin kotona.

Viikon aikana kävin juoksemassa 6 kertaa  (yhteensä 61 km) ja pyöräilin 64 km sekä tein kerran lihaskuntaharjoittelua. Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 85 tuntia.

Viikon osalta olen kiitollinen järjestöjen hienosta työstä Cancunin ilmastoneuvotteluiden suhteen, yhteistyöstä Tom Henrikssonin kanssa, työkavereista, ystävistä sekä erityisesti siitä, että verkkovaikuttamista koskeva selvitystyö saatiin valmiiksi ja julkaistua. Lisäksi olen tyytyväinen Luonto-Liiton vuoden 2011 toimintasuunnitelmaan ja budjettiin sekä uuteen hallitukseen!

Viikon aikana olen oppinut yliopiston ja opiskelijoiden haasteista, sisustamisesta sekä Brian Tracyn 21 ajanhallintavinkkiä. Lisäksi olen ammentanut uutta asiaa verkkovaikuttamista, yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä sekä Cancunin tulevista ilmastoneuvotteluista. Luonto-Liiton valtuuston syyskokouksessa opin jälleen lisää yhdistystoiminnasta ja Luonto-Liitosta.

Samalla huomasin, että tämä viikkopäiväkirja on tuhannes kirjoittamani blogiteksti! Blogini täytti hiljattain viisi vuotta, joten keskimäärin tekstejä tänne on syntynyt noin 200 kirjoituksen vuosivauhtia. Blogikirjoittelun myötä olen oppinut aivan valtavasti!

Tulevan viikon aikana osallistun Mainoskupla-näyttelyn avajaisiin, käyn puhumassa Tampereen yliopistolla kehitysyhteistyö- ja ympäristöviikolla, vietän Älä osta mitään -päivää sekä olen viikonloppuna Suomen luonnonsuojelululiiton syysvaltuuston kokouksessa.

Edellinen viikko on luettavissa täällä: Viikkopäiväkirja 45.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikkopäiväkirja 46 (15.-21.11.2010)”

Kommentointi on suljettu.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.