Kasvu Murroksessa ja Degrowth: Tilaa luovuudelle

Vietin viime perjantain Suomen luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton ja monen muun yhteistyökumppanin järjestämässä Kasvu murroksessa -konferenssissa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä.

Seminaarissa puhuivat mm. professorit Peter Victor, Tim Jackson ja Serge Latouche. Pääseminaariin osallistui arviolta 550 henkilöä, minkä lisäksi lähetystä katsoi verkossa lähes 400 ihmistä.  Konferenssi ja sen suosio osoitti, että degrowth on uskottava vaihtoehto nykyiselle talouskasvupakolle. Degrowth-ajattelu avaa tilaa luovuudelle ja ihmisyydelle.

Nykyinen talouskasvu on kestämätöntä ja aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia. Toisekseen myös hallitsematon talouden supistuminen esimerkiksi viime vuosien finanssikriisin muodossa on epätoivottava kehityskulku ja herättää pelkoja. Käytämme rahaa, jota meillä ei ole ostaaksemme tavaroita, joita emme tarvitse tehdäksemme vaikutuksen ihmisiin, joista emme välitä. Tarvitaan muutosta.

Degrowth-liikkeessä on imua. Projektin yhteydessä Into kustannus suomensi Serge Latouchen kirjan Farewell to Growth suomeksi. Seuraavan vuoden aikana käännetään myös Tim Jacksonin teos Prosperity without Growth. Lisäksi kävimme tapaamassa professori Peter Victorin kanssa valtiovarainministeri Jyrki Kataista. Aiheesta tehtiin myös kahden sivun juttu sunnuntain Helsingin Sanomiin. Seminaarin yhteydessä Kierrätyskeskus julistautui Suomen ensimmäiseksi degrowth-yritykseksi.

Eikä tämä jää tähän. Täytyy olla todella tyytyväinen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kasvu Murroksessa ja Degrowth: Tilaa luovuudelle”

Jätä kommentti