Talousarvioesitys vie verotusta ympäristöystävällisempään suuntaan

Valtiovarainministeriön tänään (30.11.2010) julkistamassa vuoden 2011 talousarvioesityksessä otetaan askelia oikeaan suuntaan. Liikenteen puolella riittää kuitenkin parannettavaa.

Fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, öljyn ja maakaasun verotusta kiristetään. Myös turpeen vero otetaan käyttöön. Nyt olisi aika nostaa myös bensiiniveroa sekä lopettaa turpeen energiakäytön erityiskohtelu kokonaan.

Edelleen kohtuuttoman suuri osa liikenneinvestoinneista laitetaan yksityisautoilun edistämiseen. Esimerkiksi suurten kaupunkien joukkoliikenteen tukemiseen ja rataverkon kunnossapitoon jää vain murusia. Sen sijaan yksityisteiden ja lentokenttien ylläpitoon osoitetaan turhaan miljoonia euroja.

Myös makeisvero on tulossa käyttöön. Tämä on terveyden edistämisen lisäksi myös ympäristön kannalta hyvä asia. Turha makeisten kulutus vähenee. Jatkossa kaikkien elintarvikkeiden arvonlisävero voitaisiin porrastaa ympäristövaikutuksten mukaan.

Vaikka vauhti on hidas ja muutokset toistaiseksi maltillisia, on suunta oikea. Ekologisiin vaikutuksiin perustuva verotus kuuluu vähähiilisyyttä kohti kulkevalle yhteiskunnalle. Talousarviossa lähdetään siitä, että likaisella tavalla tuotetun energian hintaa nostetaan ja uusiutuvien energialähteiden tuotantoa edistetään. Ehdotukseen liittyvistä epäkohdista huolimatta budjetista täytyy antaa positiivista tunnustusta.

2 kommenttia artikkeliin ”Talousarvioesitys vie verotusta ympäristöystävällisempään suuntaan”

 1. Makeisveron palautus on hyvä juttu.

  Sen sijaan ympäristöverotus on hoidettu ihan muun kuin ympäristön takia. Esimerkiksi puhtaimpien bussien, maakaasubussien, verotus nousee jyrkästi ja paljon enemmän kuin muiden.

  Kyseessä on jatko sille ideologiselle politiikalle, jossa veroja siirretään pääomalta ja rikkaimmilta pienituloisille ja palkkatyössä oleville. Ympäristöverot ovat usein tasaveroluonteisia, silloin niiden köyhdyttävä vaikutus pitää kompensoida muussa verotuksessa tai tulonsiirroissa. Nyt niillä vain paikattiin yritysten kelamaksun poisto.

  Muutenkin perusajatuksena, ympäristöverojen ei pitäisi olla fiskaalisesti niin olennaisia, ettei niiden ole tarkoituskaan muuttaa rakenteellista kulutusta, vaan kerätä valtiolle rahaa. Parhaat ympäristöverot tekevät itsensä tarpeettomiksi.

  Vastaa
 2. ”Tämä on terveyden edistämisen lisäksi myös ympäristön kannalta hyvä asia.”

  Ei. Nämä kaksi asiaa ovat keskenään räikeässä ristiriidassa. Mitä pidempi elinikä, sitä suurempi ekologinen jalanjälki, aivan kiistattomasti.

  Vastaa

Jätä kommentti