Rosa Meriläisen neljä ohjetta kansalaisaktivistille

Perjantaina (5.3.) vietimme Luonto-Liiton toimiston virkistyspäivää. Aloitimme lounaalla Silvopleessa ja jatkoimme sieltä matkaa Brahen kentälle luistelemaan. Itse en ole aiemmin käynyt luistelemassa varmaan yli kymmeneen vuoteen. Yllättävän helposti homma kuitenkin sujui.

Luonto-Liiton toimiston perjantai-iltapäiväluistelusessio Brahen kentällä
Luonto-Liiton toimiston perjantai-iltapäiväluistelusessio Brahen kentällä

Luistelun jälkeen päädyimme iltapäiväkahveille Villi Puutarha -kahvilaan. Pikaisen teehetken jälkeen jouduin lähtemään Kepan tieto- ja järjestötila Lähteen avajaisiin keskustelemaan ilmastopoliittisesta vaikuttamistyöstä yhdessä Kirkon Ulkomaanavun ilmastoasiantuntija Katri Suomen kanssa.

Kepan tilaisuuden parasta antia oli Rosa Meriläisen puheenvuoro uudesta Valtio-kirjasta. Värikkään kielenkäytön ohella Rosalla on usein myös paljon painavaa sanottavaa.

Tässä Rosa Meriläisen vinkit siitä, mitä kansalaisaktivistin pitäisi tehdä:

– Tutustu koneistoon samaistumatta siihen
– Naamioidu asiantuntijaksi
– Naamioisu älyköksi
– Naamioidu joukoksi

Siinä hyvä lista meille kaikille omaan vaikuttamistyöhömme. Olin itsekin päässyt mukaan Rosa Meriläisen kirjaan. Olen niin otettu tästä kunniasta, että en malta olla laittamatta kohtaa tähän:

”Tosin on monille kansalaisjärjestöille kohtuuton vaatimus olettaa, että ne usein jopa vapaaehtoisvoimin voisivat samaan aikaan kyetä suodattamaan yhteen tutkimustietoa, hallinnollisten asiakirjojen ja prosessien seuraamista ja niihin perehtymisestä johtuvaa osaamista ja oman järjestönsä alan tosiasiallisen tilan tuntemusta. Hämmästyttävää kyllä, jotku tähän pystyvät. Epäilen, että vaikka ympäristöaktivisti Leo Straniuksella on kaksoisolento, sillä miten yksi ihminen muuten ehtisi osata ja tehdä niin paljon.”

Perjantai-illan toinen kunnianosoitus oli se, että minulle oli perustettu Facebookiin pilaprofiili. Hauskaa ja toisaalta hämmentävää, että jollain voi olla niin paljon aikaa, että viitsii ryhtyä moiseen. Mitä tapahtuukaan seuraavaksi? Saanko oman antiblogin vai pääsenkö Aku Ankkaan?

Yksi kommentti artikkeliin ”Rosa Meriläisen neljä ohjetta kansalaisaktivistille”

  1. Päivitysilmoitus: Mitä on vaikuttamistyö?

Jätä kommentti