Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 8

Tyytyväinen ihminen selviää elämäänsä vaivaavista (1) kiusoista, välttämättömistä (2) kriiseistä ja jopa joskus kohtaamistaan (3) katastrofeista. Tämä onnistuu siten, ettei anna kiusaajille elämässään liikaa tilaa, on kiitollinen kohtaamien kriisien antamista opetuksista ja välttää katastrofit muuttumalla nopeammin kuin ympärillä oleva maailma.

DSCN13381. Älä lannistu kiusoista

Lannistavat ihmiset ympäristössämme haluavat nähdä meidän epäonnistuvan. Toiset taas haluavat nähdä meidän onnistuvan. Kannattaa siis valita tarkasti se seura, jossa aikansa viettää. Toisaalta jokaisen meistä on kohdattava myös ne ihmiset, jotka haluavat lannistaa meitä. Heille kannattaa kuuroutua. Se onnistuu totuttautumalla kielteisiin viesteihin ja nauramalla lannistajille.

Fyysiset lannistajat taas liittyvät siihen, että et ole pitänyt huolta omasta fyysisestä kunnostasi eli liikkunut tarpeeksi ja syönyt terveellisesti. Toistuvat flunssat ja omituiset tapaturmat kertovat ehkä siitä, että olet jättänyt ulkoilun väliin, alkanut syödä runsaammin, juonut liikaa kaljaa ja tuijottanut televisiota enemmän sekä nukkunut hiukan huonommin.

Väärät elämäntavat heikentävät tyytyväisyyttä. Totuttelemme syömään liikaa tai väärin, vietämme iltamme passiivisesti ja opettelemme sosiaalisia tapoja, jotka rajaavat elämäämme. Mukavuuden ja helppoa elämää korostavien tapojen leviäminen käyttäytymiseemme on petollista. Välittömään tarpeentyydytykseen tähtäävä elämä johtaa kutistumiseen, lisääntyvään pahoinvointiin ja lopulta äkilliseen kriisiin.

2. Ole kiitollinen elämäsi kriiseistä

Jos et kohtaa ja käsittele omia psyykkisiä tai fyysisiä kiusojasi, kehittyvät ne myöhemmin kriiseiksi. Kriisejä ovat esimerkiksi työttömäksi joutuminen, vakavahko sairaus tai avioero. Jos kriisiä ei käsittele, se pahenee.

Kriiseistä pitää kuitenkin olla kiitollinen. Elämä ilman kriisejä on niin pientä, että siinä ei ole juurikaan haastetta. Kriisiin sisältyy mahdollisuuksia, jotka ovat yleensä suurempia kuin menetykset. On turha murehtia sitä, mikä uhkaa tuhoutua. Pahin mahdollinen on mahdollista välttää sillä, että tavoittelee parasta mahdollista. Luopuminen nykyisestä on edellytys sille, että voi saada jotain uutta.

Mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja, sitä paremmin selviämme. Vaihtoehdot maksimoituvat kun pysyy liikkeessä. Kannattaa hakea jatkuvasti tukea ystäviltä, luoda uusia resursseja ja kieltäytyä valittamasta. Mitä suorituskykyisempi olet, sitä helpommin ajaudut kriiseihin. Kriisit ovat siis merkki rikkaasta (ja tyytyväisestä) elämästä.

Kriisistä selvitään kun

– kohtaat ongelmasi kirjoittamalla sen paperille
– listaat huolesi ja määrittelet niistä kaikkein pahimman mahdollisen vaihtoehdon
– varmistat, että pahin mahdollinen vaihtoehto ei toteudu
– kerrot kriisistäsi avoimesti muille
– käännät kriisin voitoksesi ja innostut siitä

3. Nopeasti muuttuva välttää katastrofin

Kohtaamattomat ongelmat saattavat lopulta kasvaa niin suuriksi, että lopulta niistä seuraa katastrofi. Kyse on tilanteesta, jossa elämältä putoaa pohja pois. Silloin kyse ei ole enää pelkästä epämukavuudesta vaan pikemminkin selviytymisestä ja eloonjäämisestä. Katastrofi voi olla esimerkiksi vakava sairastuminen tai lapsen menetys.

Katastrofista selviää kun
– säilyttää elämän vahingoittumattomat osat ja rakentaa niiden varaan uutta
– säilyttää ja ottaa haltuun rutiinit
– tekee muiden kanssa sitoumuksia, jotka pakottavat huolehtimaan itsestä
– pitää päiväkirjaa
– kiistää oman syyllisyytensä katastrofiin
– antaa anteeksi muille

Kriisissä ja katastrofissa tyytyväinen ihminen ei keskity siihen, mitä on menettämässä vaan siihen, mitä on saamassa. Ei kannata takertua mihinkään, vaan olla aina valmis luopumaan kaikesta, jonka voi menettää. Sillä silloin se, mitä sinulla on nyt, tuntuu todella suurelta. Tyytyväinen ihminen tuntee kiitollisuutta pienimmästäkin ilonaiheesta.

Tyytyväisen elämän tärkeimpiä edellytyksiä on luopuminen syyttämisestä ja kaunan kantamisesta sekä anteeksianto niille, jotka ovat sinua vastaan rikkoneet. Tyytyväisen elämän avain on kyky ajatella huomista ilman, että on jäänyt eilisen vangiksi.

Tyytyväinen ihminen on nopea sopeutuja. Kehitä siis jatkuvasti kykyäsi, valmiuttasi ja asennettasi sopeutua muutokseen. Jos sinä muutut nopeammin kuin maailma ympärilläsi, pystyt varautumaan myös ikäviin yllätyksiin ja kriiseihin sekä elämään tyytyväistä elämää.

* * *

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1483

2 kommenttia artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 8”

Jätä kommentti