Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 8

Tyytyväinen ihminen selviää elämäänsä vaivaavista (1) kiusoista, välttämättömistä (2) kriiseistä ja jopa joskus kohtaamistaan (3) katastrofeista. Tämä onnistuu siten, ettei anna kiusaajille elämässään liikaa tilaa, on kiitollinen kohtaamien kriisien antamista opetuksista ja välttää katastrofit muuttumalla nopeammin kuin ympärillä oleva maailma.

DSCN13381. Älä lannistu kiusoista

Lannistavat ihmiset ympäristössämme haluavat nähdä meidän epäonnistuvan. Toiset taas haluavat nähdä meidän onnistuvan. Kannattaa siis valita tarkasti se seura, jossa aikansa viettää. Toisaalta jokaisen meistä on kohdattava myös ne ihmiset, jotka haluavat lannistaa meitä. Heille kannattaa kuuroutua. Se onnistuu totuttautumalla kielteisiin viesteihin ja nauramalla lannistajille.

Fyysiset lannistajat taas liittyvät siihen, että et ole pitänyt huolta omasta fyysisestä kunnostasi eli liikkunut tarpeeksi ja syönyt terveellisesti. Toistuvat flunssat ja omituiset tapaturmat kertovat ehkä siitä, että olet jättänyt ulkoilun väliin, alkanut syödä runsaammin, juonut liikaa kaljaa ja tuijottanut televisiota enemmän sekä nukkunut hiukan huonommin.

Väärät elämäntavat heikentävät tyytyväisyyttä. Totuttelemme syömään liikaa tai väärin, vietämme iltamme passiivisesti ja opettelemme sosiaalisia tapoja, jotka rajaavat elämäämme. Mukavuuden ja helppoa elämää korostavien tapojen leviäminen käyttäytymiseemme on petollista. Välittömään tarpeentyydytykseen tähtäävä elämä johtaa kutistumiseen, lisääntyvään pahoinvointiin ja lopulta äkilliseen kriisiin.

2. Ole kiitollinen elämäsi kriiseistä

Jos et kohtaa ja käsittele omia psyykkisiä tai fyysisiä kiusojasi, kehittyvät ne myöhemmin kriiseiksi. Kriisejä ovat esimerkiksi työttömäksi joutuminen, vakavahko sairaus tai avioero. Jos kriisiä ei käsittele, se pahenee.

Kriiseistä pitää kuitenkin olla kiitollinen. Elämä ilman kriisejä on niin pientä, että siinä ei ole juurikaan haastetta. Kriisiin sisältyy mahdollisuuksia, jotka ovat yleensä suurempia kuin menetykset. On turha murehtia sitä, mikä uhkaa tuhoutua. Pahin mahdollinen on mahdollista välttää sillä, että tavoittelee parasta mahdollista. Luopuminen nykyisestä on edellytys sille, että voi saada jotain uutta.

Mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja, sitä paremmin selviämme. Vaihtoehdot maksimoituvat kun pysyy liikkeessä. Kannattaa hakea jatkuvasti tukea ystäviltä, luoda uusia resursseja ja kieltäytyä valittamasta. Mitä suorituskykyisempi olet, sitä helpommin ajaudut kriiseihin. Kriisit ovat siis merkki rikkaasta (ja tyytyväisestä) elämästä.

Kriisistä selvitään kun

– kohtaat ongelmasi kirjoittamalla sen paperille
– listaat huolesi ja määrittelet niistä kaikkein pahimman mahdollisen vaihtoehdon
– varmistat, että pahin mahdollinen vaihtoehto ei toteudu
– kerrot kriisistäsi avoimesti muille
– käännät kriisin voitoksesi ja innostut siitä

3. Nopeasti muuttuva välttää katastrofin

Kohtaamattomat ongelmat saattavat lopulta kasvaa niin suuriksi, että lopulta niistä seuraa katastrofi. Kyse on tilanteesta, jossa elämältä putoaa pohja pois. Silloin kyse ei ole enää pelkästä epämukavuudesta vaan pikemminkin selviytymisestä ja eloonjäämisestä. Katastrofi voi olla esimerkiksi vakava sairastuminen tai lapsen menetys.

Katastrofista selviää kun
– säilyttää elämän vahingoittumattomat osat ja rakentaa niiden varaan uutta
– säilyttää ja ottaa haltuun rutiinit
– tekee muiden kanssa sitoumuksia, jotka pakottavat huolehtimaan itsestä
– pitää päiväkirjaa
– kiistää oman syyllisyytensä katastrofiin
– antaa anteeksi muille

Kriisissä ja katastrofissa tyytyväinen ihminen ei keskity siihen, mitä on menettämässä vaan siihen, mitä on saamassa. Ei kannata takertua mihinkään, vaan olla aina valmis luopumaan kaikesta, jonka voi menettää. Sillä silloin se, mitä sinulla on nyt, tuntuu todella suurelta. Tyytyväinen ihminen tuntee kiitollisuutta pienimmästäkin ilonaiheesta.

Tyytyväisen elämän tärkeimpiä edellytyksiä on luopuminen syyttämisestä ja kaunan kantamisesta sekä anteeksianto niille, jotka ovat sinua vastaan rikkoneet. Tyytyväisen elämän avain on kyky ajatella huomista ilman, että on jäänyt eilisen vangiksi.

Tyytyväinen ihminen on nopea sopeutuja. Kehitä siis jatkuvasti kykyäsi, valmiuttasi ja asennettasi sopeutua muutokseen. Jos sinä muutut nopeammin kuin maailma ympärilläsi, pystyt varautumaan myös ikäviin yllätyksiin ja kriiseihin sekä elämään tyytyväistä elämää.

* * *

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1483

2 kommenttia artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 8”

Jätä kommentti

Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday
Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tämän tavoitteen puolesta Animalia on tehnyt tehokasta työtä jo pitkään. 

Turkistarhat aiheuttavat turhaa kärsimystä villieläimille ja ylimääräistä ympäristökuormitusta. Lisäksi turkistarhat aiheuttavat jatkuvan pandemiariskin. 

#peopleofanimalia #animaliary @animaliary