Kasvuhanke: Kestävästä kasvusta hyvinvointia ja elämänlaatua

Osallistuin tiistaina (9.3.) Säätytalolla järjestettävään seminaariin, jonka tarkoituksena oli keskustella Antti Tanskasen vetämän kasvutyöryhmän väliraportin pohjalta mahdollisuuksista nopeuttaa talouskasvua. Kutsutilaisuuden avasi pääministeri Matti Vanhanen ja paikalla oli iso joukko yhteiskunnan vaikuttajia.

kasvuraportti

Koska seminaari toteutettiin Chatman House -säännöillä, en kommentoi muiden sanomisia. Tässä kuitenkin tiivistetysti se, mitä itse sanoin (tai yritin sanoa) seminaarissa.

1. Rohkeutta rakennemuutokseen. Maailman pisin matka on ryhtyminen tuumasta toimeen. Suomi ei uskalla kokeilla uusia innovaatioita. Vajoamme selvitysten loputtomaan suohon. Se, joka muuttuu nopeammin, kuin ympärillä oleva yhteiskunta, pärjää ja kasvaa. Onko meillä rohkeutta tehdä vaadittu rakennemuutos ja siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan?

2. Ympäristö loistaa poissaolollaan. Väliraportin 99 mahdollisesta toimenpide-ehdotuksesta yksikään ei käsittele ympäristöä, energiatehokkuutta tai päästöjen vähentämistä. Vai löytääkö joku yhden? Pitäisikö?

3. Pidennetään työuria. Huoltosuhteen korjaaminen työuria pidentämällä ja opiskeluaikoja lyhentämällä on mahdollista jos luovumme yleisestä asevelvollisuudesta. Kuinka moni paikalla oleva on suorittanut opintonsa ”normiajassa”?

4.  Tarvitaan kasvua kuvaavia mittareita. Raportissa esitetään bruttokansantuotteen kehitystä viime vuosikymmenien aikana. Mikäli halutaan mitata hyvinvointia ja elämänlaatua, olisi ehkä paikallaan lisätä myös ihmisten tyytyväisyyttä ja onnellisuutta kuvaavia mittareita mukaan.

5. Loputon kasvu rajallisessa tilassa (maapallolla) on sula mahdottomuus. Mahdottoman hamsterin sijaan meidän tulisi löytää sellaisia talouden malleja, jotka eivät ajautuisi kriisiin, vaikka talous ei kasvaisikaan. Miltä kuulostaisi nollakasvuun perustuva kohtuutalous, degrowth-talous?

ideoikasvuaVerkossa osoitteessa http://www.ideoikasvua.fi voi käydä itse vastaamassa kyselyyn.

4 kommenttia artikkeliin ”Kasvuhanke: Kestävästä kasvusta hyvinvointia ja elämänlaatua”

 1. ”Miltä kuulostaisi nollakasvuun perustuva kohtuutalous, degrowth-talous?”

  Toiveajattelulta? Humpuukilta? Matemaattisesti kyvyttömien taloudesta ymmärtämättömien harrastelijoiden näpertelyltä?

  Vastaa
 2. ”Loputon kasvu rajallisella maapallolla” on hieno hokema. Melkein yhtä hieno kuin the greatest hoax ever eli ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. 🙂

  Vastaa
 3. Hei

  Muutama tarkentava kommentti vielä väliraporttiin:

  -Väliraportissa pohditaan toki ympäristön asettamia reunaehtoja (luku 3.3.5.). Näistä ei kuitenkaan johdeta toimenpiteitä. Eli ensimmäinen askel on otettu. Toinen (tuumasta toimeen) jää tekemättä.

  – Lisäksi ainakin muutama toimenpide, jossa viitataan ympäristöön, on todellakin löydettävissä. Esimerkiksi ympäristömyönteisiä investointeja (s. 95) ja pyöräilyä (s. 99) halutaan edistää. Sivulla 98 taas puhutaan rautateiden välityskyvyn lisäämisestä. Löytääkö joku vielä lisää?

  – Vaihtoehtoisia mittareita (ISEW, GPI) käsitellään toki luvussa 3.1.5. Mittarit pitäisi kuitenkin laittaa noiden BKT-käppyröiden päälle/oheen/rinnalle samaan kuvaan, kun tavoitellaan ”kestävästä kasvusta hyvinvointia ja elämänlaatua”.

  Parhain terveisin
  -Leo Stranius

  Vastaa

Jätä kommentti