Ilmastodieetit

Olen mukana YLE teemalla 22.3. alkaneessa Ilmastodieetit-ohjelmassa arvioimassa eri perheiden toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Ilmastoraadissa istuu lisäksi Demos Helsingin Tuuli Kaskinen ja SYKE:n ilmastotohtori Ari Nissinen.

Ohjelmassa seurataan neljän perheen toimia pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Suurin osa yksittäisen ihmisen aiheuttamista päästöistä syntyy asumisesta, liikkumisesta ja ruuasta. Kannattaa siis pihistellä neliöistä ja tilata kotiin tuulisähköä, liikkua pyörällä ja joukkoliikennettä käyttäen sekä syödä kasvisruokaa.
ilmastodieetti

Ohjelman ensimmäinen osa on katsottavissa täältä.

”Ilmastodieetit-dokumenttisarjassa seuraamme, miten neljä perhettä pyrkii pienentämään ilmastopainoaan. Ensimmäisessä jaksossa ilmastotohtori Ari Nissinen laskee perheiden hiilipainot ja laatii jokaiselle Ilmastodieetin. Autoilu vaihtuu pyöräilyksi, liha linssikeitoksi ja Keski-Euroopan kohteet kotimaisiksi. Vuoden aikana perheet kohtaavat haasteita ja takaiskujakin. Alan asiantuntijat neuvovat perheitä. Arjen valinnat ja perheiden oma tahto vie kohti uutta, vähäpäästöistä elämäntapaa.”

Hieno projekti ja ohjelma YLE:ltä! Vähäpäästöinen ja hiilineutraali elämä on mahdollista, kivaa ja olennaisesti parempaa kuin vanha tuprutteluun perustuva kestämätön elämäntapa.

2 kommenttia artikkeliin ”Ilmastodieetit”

 1. hei! tutustui Ilmastodieetit-ohjelmaan vasta nyt uusintojen myötä, mutta ohjelma on todella hyvä, informaatiopitoinen ja sisältää erittäin paljon hyviä realistisia toimia millä omaa hiilijalanjälkeään voisi pienentää. Myös loppuosan kolmen kommentoijan kommentit ovat todella hyviä ja sijoittavat erilaiset konkreettiset teot oikeille tasoilleen (esim. mikä on painoarvoltaan suurempi / pienempi teko). Ohjelma oikeasti saa miettimään omaa toimintaa suhteessa ilmastonmuutokseen (ainakin minut ja puolisoni, joka ei aikaisemmin kovin paljon ole asiaan paneutunut) ja tunnen pistoksia omassatunnossa niistä asioista joista en olisi valmis luopumaan (esim. juuston ja maitotuotteiden syönti!), mutta jotka ympäristön kannalta olisivat kuitenkin askelia oikeaan suuntaan.
  Ohjelma pitäisi määrätä pakolliseksi katsottavaksi kaikille ihmisille!
  Kirjoituksesi muutenkin ovat oivallisia, itse voisin mennä itseeni mm. kun olet kirjoittanut ”mukavuusalueelta” poistumisesta: pienistä teoista olisi oikeasti helppo aloittaa ja monista asioista luopua (=muuttaa ne joksikin toiseksi, ympäristöystävällisemmäksi), vaikka vaikealta se aluksi tuntuu. Uskon kuitenkin, että ajatusmaailmaa voi oikeasti muuttaa (sinulta myös hyviä vinkkejä siihen) ja luopuminen ei enää tunnu vaikealta vaan oikealta ja paremmalta ratkaisulta.

  Vastaa
  • Hei Kaisa! Kiitos mukavasta palautteesta! Hienoa, että ohjelma on herättänyt uusia ajatuksia. Pitäisi itsekin aina muistaa vierailla säännöllisesti epämukavuusalueella. Sitä kun ei voi onnistua, ellei uskalla yrittää ja välillä myös epäonnistua. Pelon kulttuuri luo tilanteen, jossa ihminen pyrkii välttämään virheitä sen sijaan, että syöksyisi uusiin haasteisiin. Kannattaa yleensä valita se, mitä ei välttämättä juuri silloin halua, mutta jonka kuitenkin tietää tekevän pidemmällä tähtäimellä hyvää. 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti