Kaupat auki mielummin VAIN sunnuntaisin

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona (18.11.) vähittäiskauppojen uudet aukioloajat. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että ihmisten on helpompi tehdä ostoksia silloin kun huvittaa. Pienille kaupoille ja erikoismyymälöille, kuten kasvisruokakaupoille, päätös tarkoittaa kiristyvää kilpailua. Samalla kulutus lisääntyy kun ihmiset voivat tehdä myös sunnuntaisin pyhiinvaellusmatkoja ostoskeskustemppeleihin. Parhaimmillaan kauppojen hävikki kuitenkin pienenee.

Kulutukseen vaikuttavat yleensä saatavuus ja hinta. Kauppojen sunnuntaiaukiolot lisäävät näin vääjäämättömästi luonnonvarojen kulutusta. Helsingin Sanomien otsikko on paljon puhuva: ”Myyjät iloitsevat, kun uudet iltalisät ehtivät jo joulukauppaan.”

Useimmiten kauppa haluaa myydä meille pelkkää tyytymättömyyttä ja turhakkeita. Esimerkiksi Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan ravitsemuksen kannalta turhiin elintarvikkeisiin kuluu jopa 40 prosenttia ruokakuluista. Kestävien ruokavalintojen tekeminen onnistuu helpoiten vähentämällä lihan syöntiä ja viihdesyömistä.

On ilahduttavaa, että niin moni kansanedustaja äänesti esitystä vastaan tai jätti kokonaan äänestämättä. En voi kuitenkaan ymmärtää, miten kukaan ympäristöasioista huolissaan oleva on voinut äänestää esityksen puolesta. Kertokaa te, jotka olette esitystä kannattaneet.

Minulle sopisi hyvin, että suurin osa kaupoista olisi auki vain sunnuntaisin. Keskitetään tärkeät hankinnat sunnuntaille ja vietetään laadukasta arkea työn, harrastusten ja ystävien parissa viikon muina päivinä.

Vinkki: Älä osta mitään -päivää vietetään perjanaina 27.11.. Itse kannustan kaikkia heittäytymään shoppailuvapaalle niin monena päivänä viikossa kuin mahdollista. Ensi töikseen voi liimata ”Ei mainoksia, kiitos!” -tarran oveen. Mainoskupla-kisa on jälleen käynnissä. Parhaimman vastamainoksen voi äänestää täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaupat auki mielummin VAIN sunnuntaisin”

  1. Minun käsittääkseni ihmiset valitettavasti kuluttavat niin paljon kuin heillä on rahaa, riippumatta siitä ovatko kaupat auki viisi, kuusi, seitsemän vai kenties vain yhden päivän viikossa.

    Koska työntekijöille pitää maksaa tuplaliksaa sunnuntaitöistä ja koska ihmiset kuluttavat kaikki rahansa jo kuusipäiväisen kauppaviikon aikana, on ilmeistä että sunnuntai-aukiolo tulee nostamaan tuotteiden hintoja, joka voi jopa vähentää kulutusta.

    Vastaa

Jätä kommentti