Marraskuun 2022 kirjat ja kirjasuositukset

Marraskuussa 2022 kuuntelin tai luin yhteensä 31 kirjaa. Lisäksi allekirjoitin yhden kustannussopimuksen ja kirjoitin uutta kirjaa.

Kuluneen vuoden aikana luettuja tai kuunneltuja kirjoja on kertynyt nyt yhteensä 341 kpl. Vuoden 2020 alusta lähtien olen lukenut tai kuunnellut yhteensä 1086 kirjaa.

Tässä nostot marraskuun kirjoista:

 • Kuukauden hauskin kirja: Iikka Kivi: Apokalompsis
 • Kuukauden paras luontokirja: Adelena Pajunen & Marko Leppänen: Terveysmetsä
 • Kuukauden paras romaani: Ossi Nyman: Röyhkeys
 • Kuukauden paras Self help: Liisa Uusitalo-Arola: Suunnassa
 • Kuukauden paras tietokirja: Jaana Villanen: Sata myyttiä arvoista
 • Kuukauden paras kolumnikokoelma: Saara Kankaanrinta & Ilkka Herlin: Luonnollisia ajatuksia
 • Kuukauden hurjin ja jännittävin kirja: Micael Dahlen: Ihmispedot

Alla näistä ja kaikista muista kuukauden aikana kuuntelemista/lukemista kirjoista pieni tiivistelmä ja omat lyhyet havainnot tai mieleen jääneet asiat.

Lisäksi voit katsoa:

Marraskuun kirjat:

 1. Meeri Koutaniemi & Ann-Mari Leinonen: Rakkaus

Hienoja lyhyitä kirjoituksia rakkaudesta.

Tosin esimerkiksi Esa Saarisen avausteksti on sen verran majesteetillinen ja menee suoraan ylärekisteriin, että naurattaa. Naurattaa niin paljon, että juoksulenkillä juoksen vahingossa vesilätäkköön ja meinaan liukastua märkiin vaahteranlehtiin. Horjahtelun jälkeen askel on kevyt kuin yläpilvillä leijuva rakkaus. Rakastan liikuntaa ja sen tuomaa hyvää oloa.

Tekstin muistuttavat, että rakkaus on arkea ja tekoja. Monien ihmisten rakkauskäsitykset kumpuavat filosofian ohella myös uskonnosta.

Silloin kun olet menestyksesi huipulla, olet usein kaikkein onnettomin. Ilman rakkautta. Jos rakkautta ei hoida, ei kohta ole mitään hoidettavaa.

Rakkaus voi kohdistua myös muihin kuin yksittäiseen ihmiseen. Esimerkiksi yleisöön tai faneihin. Tai vaikka elämään ja planeetan hyvinvointiin.

Lukijat: Rosanna Kemppi & Ilkka Villi

 1. David R. Hawkins: Irti päästämisen taito

Suhtaudumme tunteisiin usein kolmella tavalla. Näitä ovat (1) tukahduttaminen ja torjunta, (2) ilmaiseminen ja (3) pakeneminen. Mitä jos päästäisimme vain irti?

Kysy itseltäsi minkä vuoksi haluat jotain? Esimerkiksi minkä vuoksi haluat juosta maratonin tai haluat isomman asunnon. Minkä vuoksi haluat pitää huolta terveydestäsi ja haluat lapsille omat huoneet? Minkä vuoksi haluat jaksaa?

Usein tulemme jo muutaman kysymyksen jälkeen perusarvojemme äärelle, kuten onnellisuus tai hyvinvointi sekä huomaamme, että ne eivät usein vaadi niitä asioita, joita alunperin tavoittelemme.

Suuri osa ihmisistä tuhlaa elämänsä katuen menneisyyttä ja peläten tulevaisuutta. Tällöin on vaikea nauttia elämästä tässä ja nyt. Menneisyyden rankatkin tapahtumat on mahdollista voittaa antamalla niille uusi konteksti. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tiedostamalla niihin liittyvä opetus.

Kirja perustuu pitkälle siihen ajatukseen, että ajatuksia ja tunteita muuttamalla voimme muuttaa myös kehoa. Laskemalla irti kielteisistä ajatuksista ja uskomusrakenteista ja niiden aiheuttamasta stressistä, voimme paremmin. Osin tämä on totta, mutta myös vaarallista, jos sivuutamme kaikissa tapauksissa oikean lääketieteellisen hoidon. Useita kysymyksiä kun ei ratkaista pelkillä hyvillä ajatuksilla vaan tarvitaan myös oikeaa muutosta tai toimintaa.

Irti päästämisen tavoite on kärsimyksen ja kivun todellisen lähteen eliminointi. Jos onnistuu tuntemaan vähän pelkoa ja vihaa, saa tilalle paljon rakkautta.

Kääntäjä: Kosti Salminen

 1. Katja Presnal & Candice Kilpatrick Brathwaite: Big Rich Money

Kirja rahasta, sen ansaitsemisesta ja naisten yrittäjyydestä. Kun tavoitteena on päästä matkustelemaan ympäri maailmaa, majoittumaan luksushotelleissa ja syömään ylellisissä ravintoloissa samalla kun kotiin tulee ilmaisia tuote-esittelyitä. Kirja markkinoinnista, digitaalisesta ja skaalautuvasta liiketoiminnasta.

Ei ehkä nopeasti ajateltuna itselle se oikea kirja. Ja juuri siksi en malttanut olla tarttumatta tähän. On aina kiinnostavaa kuunnella erilaisista lähtökohdista ja ajattelusta kumpuavia ajatuksia. Esimerkiksi tässä tapauksessa halusta tienata rahaa. Miksi?

Raha on harvoin ihmisille tärkein motivaation lähde tai itseisarvo. Raha kun ei tee onnelliseksi. Silti useat haluavat enemmän rahaa ja hiukan korkeampaa tulotasoa. Tätäkin teemaa kirja sivuaa useassa yhteydessä ja toteaa, että rahalla ei ole moraalia. Sitä voi käyttää hyvään tai pahaan. Rahalla on pelkkä välinearvo.

Kaiken kaikkiaa kuitenkin kiinnostava kurkistus markkinoinnin ja yrittäjyyden maailmaan. Siihen, miten voi valjastaa oman brändinsä tai tekemisen tai erityisesti itselle merkityksellisen tekemisen tuottamaan rahaa. Jos haluaa rahaa.

Lukija: Katja Presnal

 1. Reko Lundán & Tiina Lundán: Viikkoja, kuukausia

Tämä kirja jäi aikanaan vahvasti mieleen. Nyt kun itsellä on menossa 100 onnen päivää kokeilu, jossa kuvittelen ja mielikuvaharjoittelen elämää siitä näkökulmasta, että nämä olisivat elämäni viimeiset 100 päivää, oli tämä erityisen kiinnostavaa kuunneltavaa.

Miltä tuntuu ja miten järjestää arki tilanteessa, jossa perheen isä sairastuu aivosyöpään ja etenee vääjäämättä kohti kuolemaa. Millaisia ajatuksi ja tunteita nousee esille arjesta ja siitä suoriutumisesta. Kirjassa käydään hienoa dialogia sekä kuolemassa olevan että läheisten näkökulmasta.

Lundánin kirja on vahva muistutus myös siitä, että elämää kannattaa elää nyt. Sitten kun lopulta sairastuu tai on kuolemassa, ei ole enää useinkaan mahdollista tehdä niitä asioita, joita ehkä haluaa. Syöpähoidoissa tai saattahoidossa arki muuttuu radikaalisti rajoitetummaksi, kuin mihin on ehkä aiemmin tottunut.

Lukija: Toni Kamula, Hannamaija Nikander

 1. Adele Pajunen & Marko Leppänen: Terveysmetsä

Kirja osoittaa vakuuttavasti luonnon hyvinvointivaikutukset ja terveyshyödyt. Pelkästään 20 minuutin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta ja alentaa sykettä. Luonto ja siellä
oleminen ehkäisee myös monia sairauksia, parantaa vastustuskykyä sekä ehkäisee masennusta ja ahdistusta. Luonto parantaa myös muistia ja lihaskuntoa.

Vaikka asia on sinällään tuttua, kirja tarjoaa muutamia hyviä ja uusia huomioita. Yleensä korostetaan lähiluonnon merkitystä. Sitä, että luontoa pitäisi näkyä ikkunasta ja olla 300 metrin etäisyydellä. Kaukaiset luontokohteet, joihin pääsemiseksi joutuu panostamaan, palkitsevat kuitenkin enemmän. Kannattaa siis muistaa pidemmät luontoretket oman hyvinvoinnin edistäjänä.

Hauska vinkki kirjassa on myös takaperin kävely. Joku on sanonut, että 100 takaperin otettua askelta vastaa vaativuudeltaan 1000 eteenpäin otettua. Kävellessä luontoon voi kävellä takaperin ja vilkuttaa sivilisaatiolle.

Ehkä erityisesti kannattaa panostaa kuitenkin ihokontaktiin. Esimerkiksi puiden ja maaperän kosketteluun paljaalla iholla. Luonnossa ja poluilla kannatta kulkea toisinaan esimerkiksi paljasjaloin. Tämä tekee luontokokemuksesta konkreettisemman.

Kirja nostaa esille myös monia hienoja luontokohteita ja toimii näin paikoin jopa mainiona opaskirjana. Lisäksi tuodaan hyvin esille luonnon monimuotoisuuden laajempi merkitys koko planeetan hyvinvoinnille sekä esimerkiksi valon ja melun merkitys ympäristöongelmana.

Lukija: Jukka Pitkänen

 1. Laura Friman: Menestysresepti

Perheen tulotaso ei määritä loppuelämää. Avainsanat ovat asenne, tavoitteet ja työnteko. Kukaan ei kuitenkaan voi menestyä yksin. Pitää pystyä pyytämään ja ottamaan vastaan apua.

Huikean kiinnostava ja koskettava tarina Noora Fagerströmin rikkonaisesta perhetaustasta menestysyrittäjäksi. Tarina ryysyistä rikkauksiin.

Menestysresepti on kuitenkin myös lainojen otttamista, kokeiluja, sijoittajien etsimistä, loputonta työntekoa ja yrityksen henkiinjäämistaistelua. Kuulostaa stressaavalta ja sitä se todella on, kun aikaa ei ole perheelle tai unille. Menestys tulee kovalla työnteolla ja riskillä. Kirja kuvaa raadon rehellisesti myös yrittäjyyden varjopuolia.

Vaikka itsekin ihailen yrittämistä, tekemisen meininkiä, rohkeutta kokeilla ja kovaa työntekoa, kirjaa kuunnellessa herää välillä kysymys, onko menestys ollut kaiken sen arvoista. Uhrauksia on tehty lopulta aika paljon vaikka nyt voikin elää mielekästä elämää. Mitä jos merkityksellistä elämää eläisi jo alusta lähtien. Jos unelmana on veneily Hankoon, voi sen saavuttaa paljon helpommalla. Jos varsinainen tekeminen ja yrittäminen tuntuu kuitenkin hyvältä ja inspiroi, on se tietenkin sen arvoista.

Hienoa, että Fagerström nostaa esiin myös yritystoiminnan vastuullisuuden, hiilineutraaliuden sekä ylipäätään ESG-asiat. Yrittämisen kun soisi olevan linjassa planetaaristen rajojen kanssa.

Lopulta kaikkein tärkeintä vaikuttaa olevan on aika perheelle, liikunta sekä exit-suunnitelman toteutus ja vapaus yrityksestä, jonka puolesta on antanut melkein kaiken. Rahalla ei saa onnea tai rakkautta.

Lukija: Noora Fagerström

 1. Samuel Salovuori: Merkityksellisyyden voima

Kokemus elämän merkityksellisyydestä on ihmisen keskeinen voimavara. Masentumisessa kyse on usein tämän merkityksen heikkenemisestä tai katoamisesta.

Kaupallisuus taas pyrkii täyttämään merkitystyhjiötä. Kuluttamisella yritetään vastata merkityksellisyyden kaipuuseen. Kun kriittisyys kaupallisia toimijoita kohtaan on lisääntynyt, erilaiset tuotemerkit ovat julistautuneet yhteiskunnallisen muutoksen ajajiksi. Julistetaan, kuinka tuotteilla voi parantaa maailmaa ja kokea tuotteen tai palvelun merkitykselliseksi. Ihminen on kuitenkin enemmän kuin kuluttaja.

Käsitys hyvästä ja merkityksellisestä elämästä rakentuu kuitenkin suhteessa aikaan, yhteisöllisyyteen ja yhteiskuntaan. Merkityksellistä elämää ei rakenneta vain yksin vaan yhdessä. Ihmisen hyvinvointi on hänen suhteissaan.

Lopputuloksen sijaan esimerkiksi liikunnassa, yrittäjyydessä tai työssä ja läheisten kanssa olemisessa kannattaa korostaa itse tekemisen merkitystä. Elämän tarkoitus ei ole merkityksellinen elämä vaan elämistä merkityksellisten asioiden puolesta.

Kaikkein tärkein ja varmin tieto masennuksesta on kuitenkin se, että se ei koskaan ole oma vika. Jokainen voi ottaa vastaan rakkautta ja hyvyyttä. Niitä ei tarvitse ansaita.

Lukija: Olli Eronen

 1. Niko Kettunen: Viikon eläimet

Kokoelma tiedetoimittaja Niko Kettusen pakinoita Helsingin Sanomien ”Viikon eläin” palstalta.

Miltä maailman meno näyttää erilaisten eläinten kautta tarkasteltuna? Aika kiinnostavalta ja yllätykselliseltä.

Maailmassa on pari miljoonaa tunnistettua lajia. Ja vielä enemmän tunnistamattomia. Näissä pakinoissa monta itselle uutta lajia.

Lukija Antti Jaakola

 1. Pekka Pirhonen: Onnivaattori.

Matka on päämäärää tärkeämpi. Yllättävän usein elämme kuitenkin enemmän huominen ja päämäärä mielessä kuin tästä hetkestä nauttien. Olemme unessakävelijöitä tai kun siihen lisää kiireen, olemme unessajuoksijoita.

Onnivaattori on kirja merkityksellisyyden etsimisestä työelämässä.

Pirhosen Unelma70 projekti etsii ratkaisuja siihen mitä 55-vuotias haluaa tehdä seuraavan 15-vuoden aikana. Pirhonen aikoo tehdä töitä vähintään 70-vuotiaaksi.

Hänellä on puolisonsa kanssa hieno motto, joka ansaitsee tulla tässä toistetuksi: ”Kaikki on aina hyvin, muttei koskaan helppoa.”

Mitä jos kysyisi itseltään tai lapsiltaan joka sunnuntai-iltana vaikka seuraavan kysymyksen: ”Kertokaa minulle, kuinka olette tällä viikolla eläneet vaarallisesti, ja mitä olette siitä oppineet?”

Jos toistaa samoja helppoja ja turvallisia toimintatapoja, saa samoja tuloksia kuin aiemminkin. Jos haluaa muutosta, pitää olla valmis tekemään ”vaarallisia” asioita.

Onnivaattori on musta vyö mielenhallinnassa. Se on hosuvuuden sijaan osuvuutta. Edelläpysähtyjän taitoa. Oravanpyörässä tapahtuvan aitajuoksun sijaan tietoista aitojuoksua.

 1. Saara Kankaanrinta & Ilkka Herlin: Luonnollisia ajatuksia

Hieno kokoelma Saara Kankaanrinnan ja Ilkka Herlinin kolumneista. Luonnossa tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Ajatella, jos olemme yliarvioineet ympäristökriisin ja pidämme luonnosta liikaa huolta? Lapsemme tuskin ovat pahoillaan siitä, jos suojelemme luontoa tai vähennämme päästöjä vahingossa enemmän kuin on aivan välttämätöntä.

Ihmiskeskeisestä maailman kuvasta on aika siirtyä elämäkeskeiseen maailman kuvaan. Kirjoituksia siitä kun työnantajana toimii Itämeri.

Lukijat: Jussi Puhakka & Anniina Piiparinen

 1. Ossi Nyman: Röyhkeys

Röyhkeys on hämmentä ja samalla unohtumaton lukukokemus. Autofiktio kertoo työttömän arjesta lakonisen yksityiskohtaisesti kolmen kohtauksen verran.

Bruce Springsteenin keikka, työvoimakoulutus ja kirjoittamiskoulutus. Kaksi ensimmäistä ovat piinallisen arkisia ja yksityiskohtaisia. Kolmannessa kohtauksessa jotain pääsee irti ja kirja siirtyy ihan uusille psykedeelisille tasoille.

Ihmisen arvo ei ole kiinni hänen koulutuksestaan tai työpaikasta. Sain olla aiemmin tänä syksynä Nymanin kanssa Flinkkila & Kellomäki ohjelmassa. Sen myötä kirjassa oli paljon enemmän syvyyttä.

Kannattaa lukea tai kuunnella Nymanin ajatuksia, sillä Röyhkeydessä on huimaa yhteiskunnallista syvyyttä. On röyhkeää ajatella, että olisi röyhkeää elää omalla tavallaan röyhkeästi merkityksellistä elämää.

 1. Terho Puustinen: Sijoittaja

Mielenkiintoinen kirja viime vuosikymmenten osakemarkkinoiden heilahtelusta ja sijoittamisesta. Kaikkein tärkeintä on pysyä rauhallisena ja pysyä valitussa strategia vaikka markkinoilla kuohuisi. Hassu yksityiskohta on, että sijoittamalla indekseihin saavuttaa yleensä paremmat tuotot kuin ammattilaisen aktiivisella kaupan käynnillä.

Kirjassa kuljetetaan rinnakkain Hannes Kulvikin elämää ja osakemarkkinoiden muutosten historiaa. Ehkä surullisinta on, että osakemarkkinat tai raha ajavat jotkut ihmiset itsemurhaan.

Lopulta rahaa tärkeämpää on hyvinvointi. Riittävä uni ja lepo, ravinto sekä säännöllinen liikunta ja sosiaaliset suhteet. Näitä ei juurikaan ole sijoittamisella mahdollista saavuttaa.

Lukija: Ilkka Villi

 1. Jenni Kokander: Yksi miljoonasta

Kun pyöräkellarista löytyy kuollut henkilö ja lapsi katoaa mystisesti. Mielenkiintoinen rikosromaani, jossa kaksi ihmistä kohtaa lentokoneessa, toinen kuolee ja toinen selvittää hänen kuolemaa. Kahdeksanvuotias katoaa, vanhemmilla ja naapureilla on omat haasteet ja poliiseilla omansa.

Kirja liikkuu monella tasolla ja monessa ajassa monesta eri näkökulmasta. Välillä ruoditaan työpaikan hankauksia ja sitten taas pienen lapsen näkökulmaa elämästä masentuneen äidin kanssa. Sitten tarkastellaankin jo molemmat lapset menettäneen vanhemman näkökulmaa.

Romaani elämän sattumanvaraisuudesta ja siitä, miten vaikeaa kaikkea on hallita.

Lukija: Jenni Kokander

 1. Aino-Mari Tuuri: Aikakone

Pohdiskeleva kirja ihmissuhteista digimaailmassa. Miten laitteet ja ruutuaika määrittävät vanhemmuutta, ystävyyttä, identiteettiämme, työelämää ja käytännössä kaikkea. Miten eri sukupolvet kokevat digitaalisen maailman?

Meille on kasvanut diginatiivien ja digimaahanmuuttajien sukupolvi. Joidenkin mukaan diginatiivien eli niiden, jotka ovat pienestä lapsesta asti olleet verkossa, aivojen fysiologinen rakenne on erilainen kuin digimaahanmuuttajien, jotka ovat yrittäneet kotoutua suureen muutokseen.

Näin kerran kahvilassa joukon nuoria keskustelemassa intensiivisesti. Hetken kuluttua yksi heistä kysyi ”pidetäänkö some-tauko”. Se mitä tämän jälkeen tapahtui, oli kiinnostavaa. Joukko hiljeni ja uppoutui älylaitteiden pariin somettamaan. Mikäli some-tauko tarkoitta sinulle taukoa sosiaalisesta mediasta, olet ehkä digimaahnmuuttaja.

Toinen esimerkki diginatiivien maailmasta muistuu mieleeni kun silloin noin 1-vuotias lapseni selaili Amnestyn lehteä. Printtiversiossa oli visuaalisesti näyttävä mainos, jossa kehoitettiin tietokoneen ruudun kuvamaailman avulla allekirjoittamaan vetoomus. Lapsi yritti epätoivoisesti klikata sormellaan paperilehden ”linkkiä” auki siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lukija: Kaisa Happonen

 1. Jukka Hakala: Valheet, joihin uskomme

”Olimme siirtyneet kertakäyttöihmisten aikaan aivan kuten kulutuksessakin.”

Hauska parodia ja tragedia kolmen henkilön matkasta omien uravalintojen äärellä. Purevaa kritiikkiä bisnesmaailmasta, nyky-yhteiskunnan tehokkuusajattelusta ja suorityskeskeisyydestä.

”Molemmilla tukeva miljoonaomaisuus. Molemmat olisivat voineet jättää työnteon jo kymmenen-kaksikymmentä vuotta sitten. Jokin heitä vain ajoi. Tarinoista päätellen se oli peli. Jatkuva kilpailu. (…) Ehkä tässä maailmassa ei vain ollut eilisen näytöille sijaa.”

Brändiammattilaisen kriittinen puheenvuoro brändiyhteiskuntaa ja urahimoja vastaan. Jälleen yksi vahva puheenvuoro sen puolesta, että merkityksellistä elämää kannattaa elää jo nyt.

”Ihan kiva. Siltä Akista tuntui kun hän oli saavuttanut sen, mitä oli niin pitkään halunnut.”

Vaarallisimpia ovat valheet, joita kerromme itsellemme.

Lukija: Jukka Pitkänen

 1. Iikka Kivi: Apokalompsis

Stand up -koomikon huikea kirja ilmastokriisistä. Kivi argumentoi hienosti ja huumorin keinoin maan rakoon kaikki tyypillisimmät argumentit päästöjen vähentämistä vastaan. Onko Suomi liian pieni maa? Voiko yksilö tehdä mitään? Selviääkö ihminen ilman autoa tai lihaa? Kannattaako muita auttaa? Ajatelkaa, jos sotiemme veteraanit olisivat ajatelleet näin.

Iikka Kiven stand up -pätkät liikkuvat laajalla kaarella ahdistuksen ja innostuksen, toivon ja epätoivon välillä. Nauraa saa paljon ja on ihan mahtavaa, että ilmastokriisiä ja sen torjunnan keskeisiä iänikuisia vasta-argumentteja lähestytään huumorin keinoin. Tosin kannattaa varoa, ettei kaikkea ota niin tosissaan ja kirjaimellisesti. Kun katsoo tarpeeksi syvälle kuiluun, kuilu katsoo myös sinuun. Kun taistelee populisteja vastaan, pitää varoa, ettei muutu itsekin populistiksi.

Iikka Kivi tekee hyvää suomalaiselle ilmastokeskustelulle. Vahva suositus!

Lukija: Iikka Kivi

 1. Johanna Frondelius: Mokaamalla menestykseen

Tarinoita työelämästä. Siitä mikä estää meitä ylittämään pelkomme ja tekemään itselle tärkeitä asioita. Miksi jämähdämme vaikka haaveilemme jostain muusta?

Lapselta kysytään usein mikä sinusta tulee isona. Tässä tehdään oletus, että on joku yksi ammatti, johon pitäisi pyrkiä. Parempi kysymys voisi olla mitkä asiat sinua kiinnostavat.

Kirjassa sivutaan tosi paljon työelämää ja johtamistaitoja. Alaiset ja alaistaidot ovat historiaa. Pelolla johtaminen ei ole nykypäivää.

Ei kannata kysyä mitä tapahtuu, jos investoimme ihmisiin ja he lähtevät. Kannattaa kysyä mitä tapahtuu, jos emme investoi ja he jäävät.

Lukija: Maria Jyrkäs

 1. Laura Honkasalo: Keski-ikäinen elämäni

Mitä tapahtuu, kun peilistä katsookin takaisin yhtenä päivänä keski-ikäinen nainen.

Kirja vaihdevuosista, feminismistä sekä naisten seurustelusta ja seksielämästä. Honkasalo on kerännyt ison joukon erilaisia näkemyksiä keski-ikäisyydestä sekä muistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

On surullista miten paljon erilaista syrjintää ja ulkonäköpaineita nuoret ihmiset joutuvat kohtaamaan. Vielä surullisempaa on, että nuoruuden kokemukset jättävät usein syviä arpia, jotka eivät välttämättä ole parantuneet edes aikuis- tai keski-ikään mennessä.

Honkasalo kirjoittaa hauskasti ja viihdyttävästi sekä tarjoaa kiinnostavan kurkistuksen viisikymppisen naisen mielenmaisemaan.

Lukija: Anni-Maija Koskinen

 1. T-Media, Riku Ruokolahti & Anu Räsänen: Mihin mainetta tarvitaan

Tutkimysyhtiö T-Median 25-vuotisjuhlajulkaisu on erinomainen artikkelikokoelma ja katsaus maineen ja vastuullisuuden maailmaan.

Peräti 20 yritystä Suomen 25 suurimmasta yhtiöstä käyttää T-Median Luottamus&Maine -tutkimusmallia. Vuosien varrella malli on osoittanut tehonsa. Ihmisten käsitykset ohjaavat vahvasti heidän käytöstään. Taustalla on valtava määrä dataa, yli 400 000 yksittäistä organisaatiotutkimusta. Vastuullisuus taas on ollut jatkuvasti yksi keskeinen tekijä, joka määrittelee sitä, miten paljon organisaatiota halutaan tukea.

T-Median tutkimusten myötä on syntynyt myös Third Rock vauhdittamaan organisatioiden vastuullisuustyötä. Itsellänikin oli kunnia kirjoittaa kirjaan lyhyt artikkeli siitä, miten vastuullisuus ei ole enää hyväntekeväisyyttä tai riskien hallintaa vaan strateginen mahdollisuus. Tämän myötä on nähty se, että monet yritykset kurottavat vastuullisuustavoitteissaan pidemmälle, kuin poliittisten päättäjien tahto vielä ylettyy.

Kirjaan ovat kirjoittaneet artikkeleita lisäkseni Nina Elomaa, Harri Leinikka, Sari Maunula, Petteri Puska, Elisa Runsas, Riku Ruokolahti ja Kari Väisänen.

 1. Hanna Bervoets: Sopimatonta sisältöä

Ilmiöromaani sosiaalisen median sisältömoderaattorista. Kirjan päähenkilö Kayleigh työskentelee yrityksessä, joka toimii alihankijana somejätille. Hän joutuu kohtaamaan karmivaa sisältöä ja työnantajan mielivaltaisia sääntöjä sekä löytää rakkautta ja ystävyyttä.

Mielenkiintoinen sosiaalisen median pimeää puolta hyvin kuvaama romaani. Paikoin joidenkin videoiden kuvaukset ovat niin kamalia ja järkyttäviä, että kirjaa ei voi suositella heikkohermoisille.

Lukija: Anni Kajos

 1. Jarno Alastalo: Oudot tyypit

Kirjassa kuvataan ihmisiä, jotka eivät sovi yhteiskunnan nykyodotuksiin. Huikeita kertomuksia hyvin erilaisista ihmisistä, jotka ovat toisaalta hyvin kiinnostavia ja samaan aikaan todella kaukana todellisuuden tuolla puolen. Syvällä kaninkolon uumenissa.

Yksi on ryhtynyt noidaksi. Toinen ottanut tatuoinnin silmämunaansa, halkaissut kielensä sekä muokannut korvansa. Kolmas ajattelee, että Atlantis on Tampereen alla. Neljän on meedio. Viides on varma, että päätöksentekijöiden eliitti tavoittelee Suomeen nollakasvua ja talousjärjestelmää hallitsee liskorotu, jonka tavoitteena on asentaa mikrosiru Bill Gatesin ja Elon Muskin avulla koronarokotuksen kautta.

Ufotutkija, satanisti, objetiseksualisti ja jediritari. Miltä kuulostaa se, että koronapandemia on sithlordien isku ihmisiä vastaan ja koronarokote jediritrien pelastus.

Tavallaan surullista ja harhaisaa. Tavallaan kuitenkin hauskaa, mielenkiintoista ja jopa inspiroivaa. On upeaa, että ihmiset uskaltavat olla sellaisia kuin ovat tai haluavat, riippumatta siitä, mitä ihmiset ympärillä heistä ajattelevat.

Elämän suurin riski on tulla nähdyksi sellaisena kuin on. Vain kuolleet kalat uivat virran mukana.

Lukija: Jani Karvinen

 1. Helena Immonen: Operaatio punainen kettu

Ilmiömäisen ajankohtainen dekkari. Siinä Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä. Tämän myötä venäläiset joukot valtaavat Gotlannin. Ruotsi pyytää Suomelta apua sotilaalliseen operaatioon, jossa Gotlanti vallataan takaisin. Tämän jälkeen venäläinen hävittäjä loukkaa Suomen ilmatilaa, jonka seurauksena se tulee ammutuksi alas yhdessä suomalaisen hävittäjän kanssa. Tilanne kiristyy äärimmilleen. Valmiusjoukkojen sotaharjoitukset alkavat rajan molemmin puolin. Pääkaupunkiseudun vedestä löytyy vatsatautia aiheuttavaa kolibakteeria samaan aikaan kun sähkö- ja tietoliikenneyhteydet alkavat katkeilla.

Sitten ollaankin jo maastossa sotimassa. Dekkari muuttuu perinteiseksi sotakirjaksi. Taisteluiksi ja räiskinnäksi. Nykyajan tuntemattomaksi sotilaaksi.

Kirja luo kuvaa yli kaiken muun ylittävästä puolustustahdosta. Siinä puoliso lähtee epäröimättä suorittamaan sotilaallista operaatiota vaikka oma lapsi on samaan aikaan syntymässä. Siinä pienen lapsen vanhempi jättää lapsensa omille vanhemmilleen lähtiessään taisteluun. Kun kutsu rintamalle tulee, siihen vastataan. Ihmiset uhraavat itsensä Suomelle.

Todellisuuden tuntua lisää se, että kirjassa poliittiset päättäjät esiintyvät omilla nimillään. Presidentti Sauli Niinistö osoittaa poikkeuksellista johtajuutta ja laittaa Putinille lopulta jauhot suuhun.

Lukija: Aarne Linden

 1. Nedra Glover Tawwab: Vedä rajat

Elämän eri osa-alueille kannatta asettaa rajat. Oli kyse sitten työelämästä, ihmissuhteista tai omasta tekemisestä. Kirja tarjoaa hyvät peruslähtökohdat sille, miten tunnistaa ja voi toimia, kun omia rajoja rikotaan.

Kannattaa kieltäytyä asioista, joista ei pidä. Tämä onnistu niin, että vähentää häiriötekijöitä, suunnittelee hyvin ja käyttää vähemmän aikaa hyödyttömiin asioihin. Miksi? Koska kenelläkään ei ole aikaa tuhlata aikaa.

Kääntäjät: Heidi Tihveräinen & Lauri Sallamo
Lukija: Elina Varjomäki

 1. Kimmo Wartiovaara: Ihmiskunnan DNA

Aivojen kehityksen ja kulttuurievoluution myötä olemme oppineet tuntemaan ja muokkaamaan myös biologista perimäämme.

Kiinnostava kirja bioteknologian kehityksestä, sen vaikutuksista ja mahdollisista ongelmista. Jo nyt on mahdollista muokata perimää siten, että urheilusuoritukset paranevat. Geenidopingia on kuitenkin vaikea havaita. On vaikea kuvitella, ettei tätä jo jossain käytettäisi suoritusten parantamiseen.

Oman kiinnostavan kysymyksen tarjoaa monet DNA-muokkauksen eettiset kysymykset. Voisiko sittenkin olla mahdollista elää ikuisesti?

Lukija: Jussi Puhakka

 1. Pia Penttala & Risto Pakarinen: Suomen supernanny

Neuvoja lastenkasvatukseen. Supernannyn maailmassa asetetaan selkeät rajat, sovitaan säännöistä, toimitaan empaattisesti, kannustavasti ja pitkäjänteisesti sekä annetaan jatkuvasti positiivista palautetta.

Kirja on täynnä hyviä esimerkkejä onnistuneista tilanteiden ja vaikeuksien haltuunotosta. Olisipa lasten kanssa oleminen tai heidän kasvatus oikeasti itsellekin näin helppoa.

Lukija: Pia Penttala

 1. Liisa Uusitalo-Arola: Suunnassa

”Onko mitään pahempaa kuin olla sokea? Kyllä vain, vielä pahempaa on, jos näkee mutta näkemys puuttuu.”
-Helen Keller

Mihin sinä olet elämässäsi suuntaamassa?

Kirjan perusviesti valaisee mieleni kuin pimeällä metsätiellä vastaan tuleva kirkas pyörälamppu. Havahdun siihen, että minulla ei välttämättä ole suuntaa. Suurta tavoitetta. Kun on jo pitkään elänyt elämää kuin viimeistä vuotta, on syntynyt tunne, että on saanut tehdä kaiken mistä on ikinä unelmoinut. Olo on ollut hyvän tovin seesteinen ja tyytyväinen. Nälkä on kadonnut, kun vatsa on täynnä merkityksiä.

Isona tavoitteenani on toki hiilineutraali kiertotalous, jossa luonnon monimuotoisuus vahvistuu ja kansalaisyhteiskunta kukoistaa. Olen saanut edistää tätä tavoitetta lähes kolmekymmentä vuotta. Työ on kuitenkin kesken. Ehkä kaipaan jonkinlaisia välitavoitteita.

Aika paljon puhutaan fyysisestä palautumisesta. Yhtä tärkeää on kuitenkin myös psykologinen palautuminen. Palautumista edistää työstä irrottautuminen, rentoutuminen, autonomia, taitojen hallinta, merkityksellisyys ja yhteenkuuluvuus.

Kuinka suuri osa levosta voi sitten koostua siitä, että tekee jotain muuta asiaa? Lepäämisen miniminä Uusitalo pitää sitä, että vapaata on tunti päivässä, päivä viikossa ja viikko vuosineljänneksessä. Tästä kolmannes omistetaan omille projekteille, kolmannes ihmissuhteille ja kolmannes sohvalle.

Jos pohdituttaa mitä haluat tehdä tai olla tekemättä, voi kirjoittaa vaikka 100 asiaa joita haluaa tehdä tai 100 asiaa, joita ei enää elämässään halua. Siinä hyvä suunta elämälle.

Lukija: Karoliina Niskanen

 1. Micael Dahlen: Ihmispedot

Professori käy tapaamassa viittä sarjamurhaajaa. Karmivaa kuvausta kammottavista teoista. Ei heikkohermoisille.

Samalla aukeaa kuitenkin mielenkiintoinen fanikulttuuri ja kaupallistaminen näiden murhaajien ympärillä. Ihmiset tekevät kammottavia asioita tullakseen huomatuiksi ja saadakseen julkisuutta.

Kirja kysyy onko murhaaminen helpoin tie menestykseen ja kuuluisuuteen. En tiedä, mitä kirjoittaja tai ihmiset tuolla menestyksellä aina tarkoittavat, mutta olen itse edelleen vakuuttunut, että on helpompiakin tapoja.

Kääntäjä: Tuija Tuomaala
Lukija: Panu Vauhkonen

 1. Maaret Kallio: Tunne hyvä suhde

Hyvä suhde syntyy toimivasta tunneyhteydestä. Kallio painottaa ihmissuhteissa läsnäolon ja vuorovaikutuksen voimaa.

Kirjassa Kallio jäsentää hienosti ihmissuhteiden erilaisia tunneyhteyksiä. Arkinen tunneyhteys on sitä, että koordinoidaan yhteisiä arkisia asioita. Syvällinen tunneyhteys taas sitä, että nähdään ja kohdataan toinen sekä ollaan samalla aaltopituudella. Kolmas tunneyhteys on paniikkiyhteys, jossa riidellään tai ollaan mykkäkoulua.

Toisen tunteiden kohtaaminen ja peilaaminen osoittaa ymmärrystä ja myötätuntoa. Tämä kantaa pitkälle ja sitä kautta voi oppia paljon omistakin tunteista.

Kohtaamisen ja lähtemisen hetket ovat erityisen tärkeitä. Niihin kannattaa kiinnittää huomioita, koska näissä olemme erityisen haavoittuvia. Kyse on helposti sekunneista.

Lukija: Maaret Kallio

 1. Timo Kiuru: Sinussa on jotain erityistä

Kertomuksia luovan alan johtajien uravalinnoista ja johtajaksi kasvamisesta. Miten kovalla työssä, omiin asioihin uskomisella ja oman merkityksen löytämisella voi päästä pitkälle.

Ihmisten erityisyys kannattaa nähdä enemän vahvuutena kuin rajoitteena. Johtajan haaste on tunnistaa ja ruokkia tätä erityisyyttä.

Luovan työn johtamisen tärkein kysymys ei ole mitä tai miten vaan miksi.

Lukijat: Krista Putkonen-Örn & Aku Laitinen

 1. Are Nikkinen: Haukivuoren Houdini

Kirja Aimo Leikkaan elämästä ja kuolemasta. Kaverista, joka eli 1960- ja 1970-luvulla tekien hurjia sirkustemppuja. Mielenkiintoista kuvausta menneiden vuosikymmenten tivolielämästä.

Hypnotisoimisen, trapetsintaiteilun ja miekannielennän lisäksi Leikas esitteli temppuja pään katkaisusta giljotinillä, hirttäytymisestä ja venäläisestä ruletista. Usein myös lapsille. Nykyaikana tuntuu hassulta, että lapsille on voinut näyttää näin rajuja temppuja.

Samalla tämä on surullinen kirja huomion hakemisesta ja kilpailusta. Mitä vaarallisempia ja hurjimpia tekoja tehdään, sen enemmän näkyvyyttä ja lipputuloja. Kuulostaa hiukan nykypäivän tositelevisiolta.

Toisaalta samaan aikaan tarina intohimosta ja oman itsensä toteuttamisesta. Peräänantamattomuudesta ja elämisestä oman tekemisen puolesta traagiseen kuolemaan asti.

Lukija: Antti Virmavirta

 1. Jaana Villanen: Sata myyttiä arvoista

Mikä elämässä on tärkeää ja mitä myyttejä vaalimme. Runojen vahvuus on se, että jokainen voi tehdä niistä oman tulkinnan. Vähän samaa on arvoissa.

Organisaatiolähtöinen kirja arvoista. Missio on kuvaus organisaation tehtävästä. Visio on tekemisen suunta ja se mihin pyritään. Arvot ovat toiminnan periaatteita, jotka näkyvät käytännön tekoina päivittäin.

Arvot kertovat mikä on tärkeää. Arvot ovat avaimia merkityksellisyyden tunteisiin. Asioita, joiden puolesta haluaa taistella, joiden kautta priorisoi ja on lahjomaton. Arvot perustuvat sisäiseen hyvekäsitykseen ja kehittyvät jatkuvasti.

Kirjassa sata erinomaista myyttiä arvoista.

Lukija: Jaana Villanen

Jätä kommentti