Heinäkuun 2022 kirjat ja kirjasuositukset

Heinäkuussa 2022 kuuntelin tai luin yhteensä 32 kirjaa.

Kuluneen vuoden aikana kirjoja on kertynyt nyt yhteensä 212 kpl. Vuoden 2020 alusta lähtien (943 päivän aikana) olen lukenut tai kuunnellut yhteensä 957 kirjaa.

Heinäkuussa 2022 Tehokkuuden taika -kirjani oli kerännyt jo yli 1000 arviota pelkästään BookBeat -sovelluksessa. Tämä on kunnioitettava määrä tietokirjalle.

Tässä nostot heinäkuun kirjoista:

  • Kuukauden paras luontokirja oli Minttu Heimovirta: Sutinaa ja suhmurointia
  • Kuukauden paras tietokirja oli Senja Laakso & Riikka Aro (toim.): Planeetan kokoinen arki
  • Kuukauden paras retkeilykirja oli Erno Saukko: Vuoden vaellus
  • Kuukauden paras romaani oli Maria Mustranta: Sokeita hetkiä
  • Kuukauden paras selfhelp-kirja oli Saku Tuominen: Kaikki on hyvin
  • Kuukauden paras rahakirja oli David Allen: A Noob´s Guide To Riches
  • Kuukauden paras ajanhallintakirja oli Werner Tiki Kustenmacher: Vähemmän on enemmän elämässä.

Alla näistä ja kaikista muista kuukauden aikana kuuntelemista/lukemista kirjoista pieni tiivistelmä ja omat lyhyet havainnot tai mieleen jääneet asiat.

Lisäksi voit katsoa:


  1. Minttu Heimovirta: Sutinaa ja suhmurointia

Biologin ja eräoppaan kuljettama huikea matka Suomen luonnon ihmeellisiin asukkeihin. Miten erilaisia, hienoja ja outoja selviytymis- ja lisääntymisstrategioita eläimet ja kasvit ovatkaan päätyneet valitsemaan.

Hienoa kuvausta esimerkiksi punkkien arjesta. Kaverista, joka tyytyy elämässään kolmeen ateriaan ja joutuu toisinaan toisen loiseläimen eli loispistiäisen uhriksi. Tai laiskasta ja nakuilevasta mäntykukasta, joka vetää männyt välistä ravinteet. Toki unohtamatta sinisorsien parittelua tai sitä kenellä eläinmaailmassa on pisin penis.

Tiesitkö, että orava on taitava näyttelijä? Jos se tietää, että sitä tarkkaillaan, näyttelee se touhukkaasti piilottelevansa pähkinöitä, jotta todelliset pähkinäpiilot eivät paljastuisi. Tiesitkö, että puutkin pystyvät kommunikoimaan? Näiden lisäksi Heimovirta avaa kirjassaan myös hienosti mehiläisten ja hyttysten arkea.

Jokaisella lajilla on oma tärkeä tehtävä luonnon monimutoisuudessa. Silti kannattaa muistaa, että Suomen luonnon vaarallisin eläin on ihminen.

Kesän paras luontokirja!

Lukija: Minttu Heimovirta

  1. Kari Hautamäki: Et sinä (vielä) kuole

Mielenkiintoisia kokemuksia onnettomuus- ja rikospaikoilta. Hautamäki on työskennellyt ensihoitajajana ambulanssissa Ruotsissa ja Suomessa ja kertoo työstään kirjassaan. Karuja kohtaamisia ja tragedioita. Eikä omakaan arki ole aina sujunut ihan käsikirjoituksen mukaan.

Välillä hälytykset ovat turhia, välillä roiskuu veri ja välillä omakin henki on vaarassa. Kirja avaa samalla hienosti sitä, mitä kaikkea ensihoitajat ja poliisit joutuvat työssään kohtaamaan. Iso arvostus tälle työlle.

Itse olen saanut elämässäni ambulanssikyydin ainakin kahdesti. Lapsena minulla oli kerran maha niin kipeä, että isäni soitti ambulanssin ja minut vietiin sillä sairaalaan. Toisella kerralla loukkasin lapsena polveni niin pahasti, että piti hälyttää ambulanssi noutamaan minut paikattavaksi sairaalaan.

Onneksi on ensihoitajia.

Lukija: Ari-Matti Hedman

  1. Matthew McConaughey: Vihreää valoa

Itse en ollut kuullut McConaugheystä, mutta olin lukenut kirjasta arvion enkä malttanut olla tarttumatta siihen. Tarjolla kun olisi mahdollisesti puskuritarrafilosofiaa.

Vaikka näyttelijän klassikoksi muodostunut Alright Alright Alright -repliikki oli minulle uutta, oli toki Matthew näytellyt monissa minullekin tutuissa elokuvissa. Näistä suosikkejani ovat olleet mm Contact ja Amistad.

Rankasta lapsuudestaan huolimatta McConaughey onnistui raivaamaan itsensä monien sattumusten kautta Hollywoodin tähtikaartiin ja voittamaan Oscarin. Ehkä kirja osoittaa juuri sen, miten suurista sattumuksista elämämme ja uramme voi toisinaan olla kiinni.

Kirja on sekoitus omaelämäkertaa ja elämänhallintaopasta. Käytännössä se onnistuu hyvin ensimmäisessä.

Kääntäjä: Riina Vuokko
Lukija: Markus Niemi

  1. Simon Mundy: Race for Tomorrow

Financial Times -lehden toimittaja tarttuu aikamme suurimpaan haasteeseen eli ilmastokriisiin.

Kirjan mukana pääsee eri puolille maailmaa tutustumaan ilmastokriisin vaikutuksiin ja ratkaisuihin.

Aiheeseen perehtyneelle kirjassa ei ole paljon uutta. Tiedämme varsin hyvin sen, mitä lisääntyvät helteet, kuivuudet, maanvyörymät, merenpinnan nousu, jäätiköiden sulaminen ja myrskyt tarkoittavat paikallisesti.

Tiedämme myös ratkaisut. Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden innovaatiot, ruuan tuotannon ja maanviljelyksen uudet ratkaisut sekä moninaiset suunnitelmat ilmastokriisin sopeutumiseksi ja hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä.

Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin todella monipuolinen ja monia näkökulmia avaava globaali ja lokaali kattaus ilmastokriisin, sen vaikutuksiin ja mahdollisiin ratkaisuihin. Kaikkien toimia tarvitaan. Oli kyse sitten sähköautojen akkujen suunnittelijoista tai Kongon kaivostyöntekijöistä tai ilmastoaktivisteista, yritysjohtajista tai poliittisista päättäjistä.

Lukija: Simon Mundy

  1. Petteri Saario & Minna Jakosuo: Rakkauskirjeitä luonnolle

Luontodokumentaristi Saarion ja vaellusopas Jakosuon henkilökohtainen ja koskettava kirjeenvaihto syvästä luontosuhteesta.

Puheenvuoro luonnon kauneuden ja rauhan puolesta kiireistä kaupunkikulttuuria sekä läpikaupallistunutta kulutusyhteiskuntaa vastaan.

Kirjoittajat haikailevat luonnon rauhasta sekä ajasta ennen kiihtyvää huomiotaloutta. Tavallaan kaivataan menneiden perään, mutta kuitenkin johonkin uuteen tulevaan.

Luonnossa oleminen alentaa stressiä ja lisää hyvinvointia. Tämän kirjoittajat ovat sisäistäneet hienosti ja toteuttavat tätä omassa ajattelussa ja arjessa ihailtavasti.

Upea luontokirja. Hieno ja mielenkiintoinen toteutus.

Lukija: Petteri Saario & Minna Jakosuo

  1. Inka Rantakallio & Heini Strand: Kuka kuuluu? Kirjoituksia hiphopista ja feminismistä

Olin itse 1990-luvun alussa suuri gangsta rap -fani. NWA, Dr Dre, Snoop Doggy, Wu-Tang Clan ja monet muut olivat suosikkeja. Noiden räppäreiden sanoituksista, poliisiväkivallasta ja rotumellakoista virisi osin myös oma yhteiskunnallinen havahtuminen

Kävin hiljattain musiikkialalla toimivan ystäväni kanssa lounaalla. Hän suositteli vanhaa klassikkoelokuvaa Straight Outta Compton. Elokuva oli nostalgiatrippi nuoruuden musajuttuihin. Elokuvasta pisti kuitenkin aika pahasta korvaan vahvasti naisia alentava kielenkäyttö ja kuvasto. Juuri siksi oli hyvä kuunnella tämä kirja elokuvan yhteydessä.

Representaation merkitys, ahtaat normit ja niiden purkaminen sekä hiphop ja feminismi on hyvä ottaa filtteriksi omaan maailman kuvaan. Ei tarvitse alentaa muita ollakseen hauska tai seksikäs.

Mikäli yhdenvertaisuus ja feminismi musiikkialalla ja hiphop/rap-kulttuurissa kiinnostaa, on tämä kirja mainio johdatus teemaan.

Lukija: Rebekka Kuukka

Mukana ainakin #maryanabdulkarim #sonyalindfors #mikaleminen #kirsikkaruohonen #norahorn #noahkim

  1. Ilari Hakala: Mun huikea elämä – Ilaripro

Äänikirjasarjassa sosiaalisen median vaikuttajat kertovat omasta elämästään. Kirjat tarkoitettu lapsille ja nuorille.

Kuunneltiin tämä yhdessä 10-vuotiaan lapsen kanssa. Itselle ja lapselle Ilaripro oli uusi tuttavuus.

Kirjassa kuitenkin hyviä pointteja oppimisesta ja koulun käynnistä, kaverisuhteista, epäonnistumisesta ja omien unelmien toteuttamisesta sekä tietysti treenaamisesta ja palautumisesta.

Tavallaan tosi hyvä, että myös lapsille ja nuorille löytyy nuorten vaikuttajien elämäkertoja. Samaan aikaan kuitenkin hämmentävää, että selvästi yhä enemmän ilmestyy myös lapsille suunnattuja selfhelp-kirjoja.

Lukija: Ilari Hakala

  1. Olli-Pekka Heinonen: Eletään ihmisiksi

Entisen ministerin, kansanedustajan ja valtiosihteerin hieno yhteiskunnallinen puheenvuoro sivistyksestä.

Heinosen mukaan hyvinvoinnin ja talouden kasvu luonnonvaroja hyödyntämällä on tullut tiensä päähän.

Aiemmin tulevaisuus oli mahdollisuus. Nyt se näyttää monestakin näkökulmasta enemmän uhalta.

Tiedämme, että nykymeno on johtamassa vaarallisiin seurauksiin. Silti lukiessamme tästä kehityksestä aamulla uutisia, kaadamme vain toisen kupin kahvia ja jatkamme arkeamme, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Pelaamme uhkapeliä ja panoksena on lajimme selviytyminen.

Kokemukset elämän merkityksettömyydestä, hallitsemattomuudesta ja tarkoituksettomuudesta eivät ole terveellisiä ja heijastuvat niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteen. Kun maailma muuttuu nopeammin kuin se maailmankuva, johon olemme ehdollistuneet, meistä tulee muukalaisia.

Heinonen pohtii erinomaisessa kirjassa sitä, olisiko ympäristökriisien taustalla sittenkin itsekkyys, ahneus ja apatia. Tämä on mielestäni erinomainen hypoteesi.

Lukija: Aarne Linden

  1. Tuomas Vanhanen: Valot päälle

Selkeä kirja ilmastokriisistä ja energiakyysmyksistä. Vanhanen suhteuttaa erinomaisella tavalla niitä asioita, jotka ovat olennaisia.

Itsekin olen päässyt kirjaan mukaan. Vanhanen laskee kuinka paljon polttaisin fossiilisia taivaalle, mikäli kävisin avaruudessa. Tämä ei ole paljon.

Minun matkusteluni sijaan Vanhanen keskittyy kuitenkin kirjassaan lähinnä olennaisiin asioihin. Paljon huomiota saa tietysti energiajärjestelmä. Erityisesti ydinvoima ja tuulivoima, mutta myös bioenergia ja muut fossiilit sekä liikenne ja sähköautot. Lisäksi tietysti maatalous ja metsätalous ovat kirjassa merkittävässä roolissa, koska onhan niiden vaikutus ilmastoonkin merkittävä.

Vaikka kirja on julkaistu 2016 eli ei kovin kauan sitten, huomaa monin paikoin miten paljon kehitys ja ajattelu sekä yhteiskunnallinen keskustelu on kehittynyt viimeisen viiden vuoden aikana.

Kirja on täynnä hyviä ja konkreettisia lukuja. Tosin kuuntelin kirjan pyöräillessäni Tampereelta Hämeenlinnaan. Kirja toimisi ehkä paremmin e- tai paperikirjana, koska lukuja on hiukan vaikea hahmottaa ja pitää mielessä maantien varrella.

Iso kiitos Sagalle, että se julkaisee monia vanhoja kirjoja nyt äänikirjana!

Lukija: Antti Jaakola

  1. David Allen: A Noob’s Guides To Riches

Kiinnostaako taloudellinen riippumattomuus? Hyvä ja tiivis kirja aiheeseen.

Allen suosittelee hajauttamaan sijoitukset neljään kategoriaan. Nämä ovat (1) käteinen, (2) kulta ja hopea, (3) korkeahkon riskin rahasto (esim ETF) ja (4) matalan riskin rahasto (esim joukkovelkakirjalainat).

Tämän jälkeen tarvitsee vain tehdä varojen tarkistus joka kolmas kuukausi. Kun joku neljästä osa-alueesta nousee yli 30 prosentin ja joku laskee alle 20 prosentin, on syytä myydä osuus kasvaneesta osa-alueesta ja siirtää varoja laskeneeseen osa-alueeseen, jotta suhteet hajautus pysyy samana.

Allen kannustaa välttämään turhien (luksus)tavaroiden hankkimista varsinkaan uutena. Esimerkiksi auton hankinta uutena on taloudellisesti järjetöntä.

Allenin vinkkejä ovat mm seuraavat:

-Seuraa talouttasi kuukausittain
-Ole minimalisti eli älä osta mitään turhaa. Pidä paikka kaikelle ja kaikki paikallaan.
-Lopeta ruuan osalta turhakkeiden ja alkoholin ostaminen sekä syö vegaaniruokaa.
-Kuuntele hyviä puheita ja esityksiä
-Harkitse ennen kuin ostat – esim arvioi kuinka monta tuntia joudut työskentelemään ostoksesi takia.

Allenin suosima minimalistinen ja säästäväinen ajattelu tulee hyvin lähelle ympäristöystävällistä arkea. Esim itselläni on ostosten suhteen aina vähintään 30 päivän harkinta-aika. Mikäli siis koen tarvitsevani jotain tai haluan jonkun, laitan asian listalle, odotan vähintään 30 päivää ja arvioin sen jälkeen vieläkö tarvitsen tai haluan tavaraa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tärkein omaisuus ja rikkaus on aika. Raha tai varallisuus on vain väline hankkia aikaa.

Lukija: Mason Stewart

  1. Unna Lehtipuu & Antti Mustakallio: Elämäsi paras puhe

Hyvä ja käytännönläheinen kirja puhumisesta ja puheiden pitämisestä. Erinomainen päivitys Juhana Torkin klassikkoteoksesta Puhevalta.

Puheella on alku, keskivaihe ja lopetus.

Alkuun kannattaa puhutella juuri käsillä olevaa yleisöä. Tämän voi tehdä pienellä tarinalla, väitteellä, faktalla tai sitaatilla. Lisäksi voi antaa alkupaloja tulevasta. Uskalla aloittaa henkilökohtaisesti.

Hyvän puheen keskiosassa on kolme asiaa eli pointtia tai väitettä. Tämän enempää ihmiset eivät pysty kovin helposti uusia asioita sisäistämään tai muistamaan. Ensimmäinen väite on keskivahva, toinen heikoin ja kolmas vahvin.

Lopetuksessa voi sanoa jotain inspiroivaa ja kehottaa toimintaan sekä loppulause.

Ennen puhetta ja sen aikana kannattaa juoda vettä. Voima-asennot vähentävät jännittämistä ja tekevät esiintymisestä varmempaa.

Erinomainen kirja täynnä loistavia perusohjeita puheen valmisteluun ja sen pitämiseen.

  1. Kaisa Kurittu: Sijoita rahasi vastuullisesti

Erinomainen kirja vastuullisesta sijoittamisesta. Kurittu kannustaa miettimään oman strategiansa vastuulliseen sijoittamiseen. Lähestymistapoja on monia.

Yksi strategia on poissulkeminen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sijoita tiettyihin yrityksiin tai toimialoihin. Esimerkiksi fossiilienergiaan tai eläintuotantoon.

Toinen mahdollisuus on teemasijoittaminen. Käytännössä siis niin, että sijoittaa esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, kiertotalouden ratkaisuihin tai vesien suojeluun.

Kolmas lähestymistapa on ”Best in Class” -sijoittaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaa vain kunkin toimialan parhaimpiin ja vastuullisimpiin yrityksiin.

Neljäntenä tulokulmana voi olla vielä vaikuttavuussijoittaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrkii omistajana vaikuttamaan yhtiöiden toimintaan esimerkiksi yhtiökokousten tai erillisten yhteydenottojen kautta.

Käytännössä monilla vastuullinen sijoittaminen on usein näiden kaikkien yhdistelmää.

Itse olen ajatellut myös rahan lahjoittamisen sijoittamisena. Lahjoitamme kotitaloutemme nettotuloista vuosittain noin 10 prosenttia hyväntekeväisyyteen. Lähinnä ympäristö-, eläinsuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöille. Näiden järjestöjen työn mahdollistaminen takaa parhaimmat tuotot pidemmällä aikavälillä.

Se miten eri ihmiset ajattelevat vastuullisuuden ja vastuullisen sijoittamisen vaihtelee jyrkästi. Esimerkiksi suomalaisten sijoittajien näkemyksen mukaan Suomen pörssin vastuullisimmat firmat ovat Kone, Neste, Fortum ja Elisa.

Lukija: Satu Paavola

  1. Kirsi Piha & Mika Sutinen: Muutosvoimaa

Hieno kirja muutoksesta, muutosvoimasta ja muutosvastarinnasta vaikka jälkimmäistä sanaa ei kirjassa käytetäkään.

Meillä on lukemattomia luonnollisia syitä vastustaa muutosta vaikka rationaalisesti ajatellen muutos tekisi meille hyvää. Muutos mahdollistaa ylipäätään kaiken kehittymisen ja paremman sopeutuminen muuttuvissa olosuhteissa.

Johtaminen nojaa yllättävän paljon maailmankuvaan ja ihmiskäsitykseen, joita meillä ei enää ole. Maailma on nopeatempoinen ja muutos on vallitseva olemisen tapa.

Vuorovaikutus, Uteliaisuus, avoimet kysymykset sekä virheistä oppimista ja haastamista. Tästä kirjasta löytyy hyvät eväät tämän päivän johtamiseen.

Lukija: Maria Jyrkäs

  1. Eka Ruola: Markkinoinnin uudet 4 P:tä.

Eka Ruola on päivittänyt Jerome MacCarthyn kehittämän ja Philip Kotlerin kuuluisaksi tekemän markkinoinnin teorian.

Uudet neljä peetä ovat:

People
Purpose
Passion
Platform

Ihminen, merkitys, intohimo, alusta

Ruola käy läpi kirjassa monia markkinointikampanjoita. Ajatus on, että markkinointi ei ole vain mainontaa tai viestintää vaan paljon laajempi strateginen lähestymistapa.

Itseäni aihe kiinnostaa myynnin kasvattamisen sijaan enemmän vaikuttavuuden lisäämisen näkökulmasta.

Lukija: Eka Ruola

  1. Senja Laakso & Riikka Aro: Planeetan kokoinen arki

Erinomainen artikkelikokoelma planeetan rajoissa toimimisesta ja ajankohtaisista ympäristökysymyksistä.

Elämme fossiilitalouden raunioissa, jossa on välttämätöntä purkaa nykyistä ja rakentaa tilalle uutta. Olemme veitsenterällä. Ilmastokriisin osalta 1,5-2 astetta tarkoittaa sitä, että Kamppailemme vaarallisen ja tuhoisan ilmastonmuutoksen välillä. Kirja tarjoaa hyviä eväitä planeetan kokoiseen arkeen.

Kirja kannustaa vaihtamaan näkökulman yksilöstä yhteiseen. Mitä minun pitäisi tehdä kysymyksestä on aika siirtyä kysymykseen mitä meidän pitäisi tehdä.

Vain 3,5 prosenttia väestöstä saa aikaan merkittävän muutoksen. Tästä syystä kansalaisliikkeillä voi olla hyvin merkittävää vaikutusta, kuten nuorten ilmastoliike on osoittanut.

Varsinkin Riikka Aron ja Senja Laakson viimeinen yhteenvetävä artikkeli Pohdintoja tulevaisuuteen kokoaa hienosti monipuolisen ja kattavan teoksen yhteen.

On aika tunnistaa kaiken toiminnan riippuvuus luonnosta. Kun tämän ymmärtää, ei luonto ole vain tuolla jossain eikä riitä, että tarkastelemme luontoa pelkän välinearvon kautta. Luonnolla on myös itseisarvo.

  1. Werner Tiki Kustenmacher: Vähemmän on enemmän elämässä.

”Turhasta riisuttu elämä on täyteläistä ja tyydyttävää.”

Vähemmän on enemmän tavaroissa, raha-asioissa, ajankäytössä, terveydessä, ihmissuhteissa ja parisuhteessa sekä omassa itsessä.

”Sitten kun rikastun, tulen onnelliseksi” aiheuttaa yleensä onnettomuutta. Onnellisuuden ja vaurauden suhde toimii toisin. Kun tulen onnelliseksi, voin myös rikastua.

Eikä rikkauden tarvitse tässä tarkoittaa rahaa.

Ärsykkeen ja reaktion välissä on tila, jota käyttämällä voi saavuttaa henkistä kasvua ja onnellisuutta.

Hyviä neuvoja parempaan elämään. Aika on paikoin ajanut konkreettisten neuvojen ohi. Erityisesti muutoksen huomaa työelämää käsittelevissä osissa. Paperiarkistot, saapuva ja lähtevä kirjeposti tai faksit kun eivät enää ole niitä kaikkein eniten kuormitusta toimistolla aiheuttavia tekijöitä.

Yksi konkreettinen ja kokeilemisen arvoinen vinkkikin tarttui matkaan. Puolison tai läheisten kanssa viikottaiset puolentoistatunnin suhdekeskustelut, joissa kukin saa puhua itsestään ja mieltä askarruttavista asioista keskeytyksessä 15 minuuttia vuorollaan. Loppuaika yhteistä dialogia.

  1. Mikko Luoma: Johtoryhmän käsikirja

Kirja organisaation johtoryhmätyöstä johtoryhmässä toimiville.

Kirja painottaa strategista johtoryhmätyöskentelyä. Mitä vähemmän päätöksiä johtoryhmä tekee, sen parempi. Myös rotaatio johtoryhmässä on mahdollista ja erittäin suositeltavaa.

Johtoryhmän heterogeenisyys on tätä päivää. Silti hämmentävän pieni osa organisaatioiden johtoryhmästä on esimerkiksi naisia. Yhtä paljon tai enemmän on tehtävää johtoryhmien moninaisuudessa.

Hyvän johtoryhmän tunnusmerkkejä:

1 Selkeä rooli ja yhteistyö toimivaa, yhteinen käsitys strategiasta ja tulevaisuudesta sekä monipuolinen kokoonpano.

2 Yhteisesti määritellyt pelisäännöt ja sidosryhmien kuuntelu. Hyödyllisiä kokouksia kahvittelun sijaan. Asioiden jakautuminen erilaisiin kokonaisuuksiin. Viestintä johtoryhmästä muualle organisaatioon toimivaa.
3 Kaikkien jösenten asiantuntemuksen hyödyntäminen ja tilaa osallistumiselle. Luottamusta, sparrausta sekä kykyä reagoida muuttuviin tilanteisiin ja muuttamaan toimintaa.

4 Reaaliaikainen kuva organisaation tilanteesta, strategian kehittäminen. Kyky innostaa henkilöstö mukaan kehitystyöhön.

Lukija: Juhani Rajalin

  1. Keijo Tahkokallio: Mitä tehdä levottomille lapsille

Tahkokallio kysyy, minkä ikäisenä on sopivaa hankkia lapselle älypuhelin. Vastaus on: Silloin kun suurimmalla osalla kavereitakin on.

Tahkokallion keinovalikoima sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Hyvä ravinto, lepo ja liikunta sekä hyvät sosiaaliset suhteet. Stressinhallinta ja hyvien tapojen luominen.

Lukija: Panu Vauhkonen

  1. Ville Haapasalo & Perri Pietiläinen & Juha Metso: Ville maailman markkinoilla

Reipas ja kevyt kirja yrittäjyydestä. Siitä, että vaikka bisnekset eivät aina suju suunnitellusta, aina voi yrittää uudestaan. Koronapandemiasta ja Krimin valtauksesta huolimatta.

Kirja kertoo näyttelijä Ville Haapasalon liiketoimista Venäjällä sekä Puumalassa. Erityistä huomiota saa hatsapurileipomo.

Lukija: Ville Haapasalo

  1. Erno Saukko: Vuoden vaellus

Millaista on vaeltaa vuosi Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa.

Vuosi luonnossa tarjoaa loputonta rauhaa ja kovia koettelemuksia. Säiden, sääskien ja vuoden kierron armoilla olemista. Hieno matka- ja luontokirja.

”Tälläistä tämä nyt on. Parissa viikossa elämä on muuttunut alkutalven verkkaisesta ihailusta ankaraksi puurtamiseksi lumessa ja pakkasessa. Niin kuin painovoima rutistaa tähteä vasten sen tulista ydintä, puristaa kiristyvä pakkanen mukavuusaluettamme yhä tiukemmin loimuavan nuotion ympärille.”

Lukija: Eino Heiskanen

  1. Nea Lundström: Vääränlainen feministi?

Kriittinen puheenvuoro intersektionaalisesta feminismistä. Mitä tapahtuu, kun kokemus toksisesta maskuliinisuudesta kääntyy toksiseksi feminismiksi.

Aiemmin omien sanojensa mukaan vasemmistolaisissa feministipiireissä hengannut Lundström alkaa ammentaa ajatteluun ja muutosvoimaa erityisesti ystävältään Sebastianilta ja Jordan Petersonilta. Tämä tarkoittaa sitä, että naisten asema tai yhteiskunnan epätasa-arvo ei ole enää kiinni niinkään yhteiskunnallisissa rakenteissa kuin biologisessa sukupuolessa.

On äärimmäisen kiinnostavaa lukea tai kuunnella ajatuksia, jotka lähtökohtaisesti ovat erilaisia omaan ajatteluun verrattuna.

Kovin sakeaksi kirjan ajattelu kääntyy kuitenkin siinä vaiheessa, kun Lundström tulee uskoon ja ryhtyy rokotekriittiseksi. Tätä kautta myös intersektionaalinen feminismi alkaa näyttäytyä suurelta salaliitolta.

Vastapainoksi suosittelen vahvasti Minja Koskelan kirjaa Ennen kaikkea feministi.

Lukija: Nea Lundström

  1. Aino Suhola: Luja ja urhoollinen sydän

Tiivis kirja Sylvi Kekkosen elämästä.

Kun puolisosta tulee kansanedustaja ja ministeri, pitää perheen hankkia maatila. Maalaisliitossa kun ei voi olla uskottava poliitikko ilman omaa tilaa. Puoliso ei kuitenkaan tilalle ehdi ja arki lapsineen jää Sylvin pyöritettäväksi.

Kirja perustuu pitkälle Sylvin ja Urhon kirjeisiin. Kirjeenvaihtoon joka on söpön rakkauden värittämää. Arjen epätasainen jakautuminen ja erilliset maailmat saavat kirjeisiin kuitenkin paikoin synkän sävyn.

Lukija: Hannamaija Nikander

  1. Saku Tuominen: Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruuasta

Kirja ruuan merkityksestä hyvässä elämässä. Jos ajatellaan, että hyvä elämä on merkityksellisten asioiden tekemistä yhdessä muiden kanssa, tarjoaa ruoka tähän paljon mahdollisuuksia.

Itselle ruoka on perinteisesti tarkoittanut lähinnä välinearvoa eli ravintoa ja energiaa, ei nautintoa itsessään. Juuri tästä syystä tämä kirja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman.

Tuomisen mukaan hyvään ruokaan ja siitä nauttimiseen kannattaa investoida erityisesti silloin, jos elää vaativaa ja kiireistä elämää.

Sellainen dieetti toimii parhaiten, jota jaksaa ylläpitää koko elämän ajan. Kesäksi rantakuntoon -ajattelusta kannattaa siirtyä siihen, että on myös talvella rantakunnossa. Jos siis rantakunto on itselle merkityksellinen asia.

Olennaista syömisessä ei ole se mitä syö silloin tällöin. Olennaista on se mitä syö säännöllisesti. Eli rutiinit ja tavat. Ruuan syömiseen olisi hyvä käyttää yhtä paljon aikaa kuin sen valmistamiseen.

Asioita ei ole pakko tehdä hyvin, mutta kannattaa muistaa, että se mahdollisuus on olemassa. Kannattaa harjoittaa armollisuutta, pyrkiä tekemään hieman vähemmän, mutta hieman paremmin.

Virheitä ei ole. On vain kokeiluita.

Tietysti olisi ollut kiva kuunnella vastaava kirja vegaaninäkökulmasta. Ruokakirjan sijaan kyse on kuitenkin enemmän elämänhallintaoppaasta. Tuomisen ruuan varjoon laitetut ajatukset kun toimivat erinomaisesti elämässä yleisemminkin.

Lukija: Saku Tuominen

  1. Mikko Ketovuori: Laumavaiston varassa

Kiinnostava kirja ihmisen sosiaalisesta käyttäytymisestä eli laumassa toimimisesta.

Analysoimalla esimerkiksi Twitterin sisältöjä voidaan ennustaa väkivaltaisuuksia tai sotia. Taloudelliset suhdanteet ovat myös ennustettavissa laumakäyttäytymiseen perustuen.

Kollektiivinen mieliala ja tunteet saattavat ohjata maailmaa paljon enemmän kuin haluamme tunnustaa.

Skandaalit eivät välttämättä tee ihmisistä
pelokkaita vaan pelokkaat ihmiset etsivät skandaaleja. Musiikki ei välttämättä tee ihmisiä iloiseksi vaan iloiset ihmiset kuuntelevat musiikkia.

Ketovuori väittää, että suurin osa ympäristöliikkeen ajatuksista perustuu uskolle. Tässä Ketovuoren analyysi menee ohi. Tyypillisesti ympäristöliikkeen argumentit perustuvat mitä suurimmassa määrin esimerkiksi luonnontieteelliseen tutkimukseen tai ilmastotieteeseen.

Toki yksittäisten ihmisten ympäristöajattelussa on usein uskomuksiin ja harhoihin perustuvia näkemyksiä. Useimmiten nykyään kuulee kuitenkin löyhiä perusteita, tapoja, tottumuksia ja uskomuksia ympäristölle haitalliseen toimintaan.

Lukija: Mikko Ketovuori

  1. Maria Mustranta: Sokeita hetkiä

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Mustrannan romaanissa viisikymppinen rankan taustan omaava poliisi raiskaa kaverinsa kanssa vietetyn illan päätteeksi alaikäisen nuoren.

Yrittäessään hyvittää tekoaan, poliisi päätyy käsittämättömiin tekoihin. Eikä kirjan nuorella ja hänen kavereillakaan mene kovin hyvin.

Kirja on mestarillinen psykologinen tutkielma ihmisistä, jotka yrittävät parhaansa, mutta päätyvät ongelmallisiin ratkaisuihin. Pääsääntöisesti romaani käsittelee raiskausta tekijän näkökulmasta.

Kirja päätyi lukulistalle kuunneltuani Mustrannan Äidin tehtävä -kirjan. Molemmat ovat loistavia. Suuremmoisia. Mustrannan kirjoitustyyli on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunista.

Lukija: Hannamaija Nikander

  1. Petteri Järvinen: Digiajan tietosuoja

Kattava perusteos digitaalisen aikakauden yksityisyyden ymmärtämiseen ja suojaamiseen.

Järvinen käy läpi yksityisyyden riskit ja näkökulmat perinteisistä henkilötunnuksista ja osoitetiedoista nykyajan sosiaalisen median maailmaan.

Sosiaalinen media ei vain aiheuta riippuvuutta ja keskittymiskyvyn katoamista vaan vaarantaa myös yksityisyyden suojan.

Järvinen kannustaa luopumaan somepalveluista vähintään mobiilikäytössä.

Lukija: Aku Laitinen

  1. Geoffrey Cain: Totaalinen poliisivaltio

Amerikkalaistoimittajan pelottavaa kuvausta siitä, miten Kiina tarkkailee ja kohtelee uiguuriväestöään. Apunaan viimeisin teknologia.

Paikoin kontrolli menee niin pitkälle, että uiguurien kotien seinien värejäkin kontrolloidaan. Seinät eivät saa olla siniset, vaan ne pitää maalata punaiseksi.

Tarinaa kuljetetaan Maysem-nimisen opiskelijan kautta, joka lähetetään vankileirille. Näillä uudelleenkoulutusleireillä yksilön persoona muokataan palvelemaan Kiinan valtiota oman kulttuurin kustannuksella.

Kirja on tarkkaa kuvausta tulevaisuuden valvontadystopiasta, jossa ”Iso veli valvoo” todella tehokkaasti sekä Orwellin Oseania ja panoptikon ovat vasta kevyttä alkulämmittelyä.

Cainin kirja perustuu 168 haastattelulle.

Kääntäjä: Riina Vuokko
Lukija: Petri Hanttu

  1. Haavisto, O.-P., Korhonen, P. ja Kuronen, T. (toim.): Luonnonsuojelun dekolonisaatio

Luontokato on ilmastokriisin ohessa aikamme suuri haaste. Näiden taustalla on kuitenkin luonnonvarojen kulutus ja maankäyttö, joka linkittyy vahvasti alkuperäiskansojen elämään ja oikeuksiin.

Kansainvälisenä tavoitteena on suojella 30 prosenttia maapallon maa-alueista ja 30 prosenttia vesialueista vuoteen 2030 mennessä.

Siemenpuusäätiön julkaisema artikkelikokoelma käy läpi sitä miksi luonnonsuojelupolitiikka on epäonnistunut ja miten luonnonsuojelussa tulisi huomioida ihmisoikeudet ja alkuperäiskansojen oikeudet.

Siemenpuusäätiön artikkelikokoelmassa yhdistyy hienosti ympäristö- ja kehityspolitiikka.

Julkaisun artikkelit:

  • Olli-Pekka Haavisto: Taustaksi: Pari sanaa länsimaisesta luontokäsityksestä
  • Marketta Vuola: Mitä tapahtui, kun 10% Madagaskarista suojeltiin?
  • Arunopol Seal: Intian metsiensuojelun perintö ja marginalisoitujen vaihtoehdot
  • Pieta Savinotko: Keräilytalouksia ja plantaasimaisuuksia metsissä ja metsien raunioilla
  • Áslat Holmberg: Saamenmaata suojelemassa
  • Saw John Bright: Salween on karen-kulttuurin selkäranka, ei vain joki
  • Marirajan Thiruppathi, Girja Godana Adola & Mokuria Delelegn: Paimentolaisten oikeudet ja perinnetieto turvattava Etiopiassa
  • Fabrina Furtado: Ympäristövastaisuus ja pääoman luonto ovat vallanneet Brasilian
  • Aili Pyhälä: Luonnonsuojelu luonnonlain mukaiseksi: mitä voimme oppia Kolumbian kogeilta?
  • Antti Salminen: Sananen luonnonsuojelun kestämättömyydestä – kolme sokeaa pistettä ja ehdotus

209. Jason Fried & David Heinemeier Handson: Rework

Kirja kannustaa tekemään asiat eri tavalla ja omalla tavalla sekä olemaan välittämättä kriitikoista, jotka väittävät, ettei niin voi toimia.

”Todellinen” maailma ei ole paikka vaan veruke. Sillä oikeutetaan se, ettei viitsitä edes yrittää.”

Kevyesti kirjoitettu ja kirjoittajien omiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä liiketoiminnan tai yrityksen pyörittämiseen.

Ulkopuolinen rahoitus ei ole hyväksi. Yhteisymmärrys voi olla harha. Kokoukset ovat myrkkyä. Lopeta ja vaadi muita lopettamaan työpäivä viideltä. Arvosta nukkumista. Ole oma itsesi. Hyödynnä tuntemattomuutta harjoitteluun. Tee toiminnastasi avointa. Menestys ei tule äkkiä.

Ennen kuin palkkaat, tee ensin itse. Kun palkkaat, palkkaa itsensä johtajia, hyviä kirjoittajia ja kokeile tehdä ensin yhteistyötä.

Näistä ja monista muista teemoista hyviä vinkkejä tämän päivän työelämään.

  1. Saku Tuominen: Kaikki on hyvin riippumatta siitä, miten kaikki on

Kirja radikaalista hyväksymisestä

Kuuntelin tämän ensimmäisen kerran jo vuonna 2020. Suosittelin tuolloin kirjaa puolisolleni. Tällä viikolla hän vihdoin myös kuunteli tämän ja tykkäsi niin paljon, että minunkin piti kuunnella kirja vielä uudestaan.

Ja hyvähän tämä on!

Olennaista ei ole se, mitä meille tapahtuu vaan se, miten suhtaudumme tapahtumiin. Lisäksi olennaista on, miten hyvin pääsemme irti menneisyyden tapahtumista, jotka kahlitsevat nykyhetkeämme.

Onnellisuuden salaisuus on se, että luovumme haluamisesta ja otamme kiitollisena vastaan sen, mitä elämä meille antaa. Jokainen tapahtuma elämässänme, myös ne kaikkein raskaimmat, ovat mahtavia oppilisen paikkoja.

Ihmisen ei tarvitse ajatella niitä ajatuksia, joita hän ajattelee. Eikä se, että kaikki on hyvin, tarkoita, etteikö asiat voisi olla paremmin.

Voimme elää elämämme siten, että juuri mikään ei ole ihmeellistä. Tai sitten niin, että kaikki on.

Lukija: Saku Tuominen

  1. Carmen Baltzar & Aurora Lemma (toim): Ohi – Kirjoituksia kuolemasta ja sen vierestä

Kuolema on todiste elämän jatkumisesta. Kun ihminen kuolee, eloon jääneet tulevat todistaneeksi, että elämä ja todellisuus jatkuvat kuolemasta huolimatta.

Kuolemassa on myös uuden alun mahdollisuus. Ihminen lakkaa olemasta vasta silloin kun viimeinen hänet muistava ihminen kuolee.

Monipuolinen esseekokoelma kuolemasta.

Lukija: Noora Dadu

  1. Paul Bloom: The Sweet Spot

Merkityksellinen elämä on kärsimystä. Oli kyse sitten lasten kasvatuksesta, maratonin juoksemisesta, tunteita herättävästä elokuvasta tai musiikista tai uuden oppimisesta. Kaikki nämä pitävät sisällään uhrautumista ja kärsimystä.

Sweet spot on kohta, jossa kärsimys ja merkityksellisyys kohtaavat. Vaikka ihmiset usein sanovat haluavansa välttää kärsimystä, todellisuudessa useimmat meistä hakeutuvat tilanteisiin, jossa kärsimys antaa suurimman merkityksen.

Bloomin kirja rakentaa hienosti aiemman merkitys- ja onnellisyyskirjallisuuden päälle uutta ymmärrystä siitä, miksi hyvä elämä on kärsimystä.

Lukija: Sean Patrick Hopkins

***

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami