Maaliskuun 2022 kirjat ja kirjasuositukset

Maaliskuussa 2022 kuuntelin tai luin yhteensä 31 kirjaa. Vuoden aikana kirjoja on kertynyt nyt yhteensä 90 kpl.

Kansallista Lukuviikkoa vietetään 4.–10.4.2022 otsikolla Lukemalla parempi maailma. Ehkä oheisesta listasta löytyy jotain vinkkejä Lukuviikolle.

Oma kirjani Tehokkuuden taika -kirja ilmestyi 1.3.2022 myös äänikirjana!

Tässä nostot maaliskuun kirjoista:

 • Kuukauden paras ilmastokirja oli Björn Vassnes: Pakkasen valtakunta.
 • Kuukauden paras luontokirja oli Anne Sverdup-Thygeson: Luonnon varassa.
 • Kuukauden paras itsensä kehittämistä koskeva kirja oli Petteri Kilpinen: Irtiotto
 • Kuukauden paras runokirja oli Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme.
 • Kuukauden paras tietokirja oli Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa.
 • Kuukauden paras romaani oli Taija Tuominen: Tiikerihai

Alla näistä ja kaikista muista maaliskuun kirjoista pieni tiivistelmä ja omat lyhyet havainnot tai mieleen jääneet asiat.

Lisäksi voit katsoa:

Maaliskuu 2022 kirjat:

 1. Björn Vassnes: Pakkasen valtakunta.

Pakkasen valtakunnasta on tullut yhä harvinaisempaa. Monet jäätiköt ovat tulevina vuosikymmeninä mennyttä. Hiihtoa ei voi enää harrastaa ilman lumitykkejä. Lumihotellit jäävät historiaan. Moni lapsi ei enää koe talvea. Yhä useampi turisti haluaa nähdä talven, lumen ja jään.

Kyse ei ole kuitenkaan vain urheilusta tai turismista. Jäällä ja jäätiköillä on maailmanlaajuisesti paljon merkittävämpi rooli. Pitäähän jäätiköt ja niiden sulamisvedet huolta miljardien ihmisten elämästä ja myös merten ekosysteemien hyvinvoinnista.

Norjalaisen tiedetoimittajan erinomainen kirja jäätiköiden historiasta ja merkityksestä elämälle sekä erityisesti siitä, mitä voi tapahtua, kun ilmaston kuumenemisen myötä tämä jääpeite hupenee kiihtyvää vauhtia.

Erityisen ajankohtainen kirja näin IPCC-raportin julkaisun myötä.

Kryosfääri on se osa maapalloa, jossa on lunta ja jäätä eli lämpötila laskee jossain vaiheessa alle nollaan. Tätä pinta-alaa on maapallosta noin 35 prosenttia ja se vaihtelee paljon. Varsinkin ilmastonmuutoksen myötä.

Vastaavasti ikijää, joka ei sula kesälläkään peittää maapinta-alasta 10,8 prosenttia. Tästä Grönlannin ja Etelämantereen osuus on ylivoimainen sekä pinta-alan että tilavuuden osalta.

Maapallon jäätiköiden tilavuus on yhteensä 28,5 miljoonaa kuutiokilometria. Tästä 25,4 milj. km3 sijaitsee Etelämantereella ja 2,9 milj km3 Grönlannissa. Grönlannin sulaminen aiheuttaisi 7,1 metrin merenpinnan nousun ja Etelämantereen 56,2 metrin nousun. Kun maapallon lämpötila oli viimeksi muutamia miljoonia vuosia sitten pari astetta lämpimämpi, merenpinta oli noin 22 metriä nykyistä korkeammalla.

Jäätiköt ovat toimineet myös kiinnostavana koelaboratoriona elämän kehittymisessä. Tästä Vassnes käyttää esimerkkinä keisaripingviinien äärimmäisen sitkeää ja epäitsekästä toimintaa sukunsa jatkamiseksi. Toivottavasti ihmislaji kykenee vastaavaan sitkeyteen ilmastokriisin ratkaisemiseksi keskellä monia muita haasteita.

 1. Taija Tuominen: Tiilerihai

Ronski ja tiivistunnelmainen romaani mieleltään rikki olevasta itsemurhaa hautovasta ja väkivaltaisesta äidistä. Millaista on tyttären elämä maatilalla, joka pyörii äidin itsetuhoisten ja harhaisten ajatusten ympärillä.

Romaani herättelee pohtimaan, millaista perhehelvettiä ihmisten pitää kestää ja missä menee lopulta raja. Entä voisiko tämä kuvaus olla totta?

Omaan makuuni kirjassa n vähän turhan paljon kiroilua, väkivaltapuhetta ja halventamista.

 1. Naomi Klein: Tuli on irti.

Klein kirjoitti itsensä historiaan vuonna 2000 ilmestyneellä No logo -kirjalla.

Tuli on irti on alunperin ilmestynyt vuonna 2019. Kirja ponnistaa vuoden 2018 syksyllä ilmestyneestä IPCC:n raportista ja Greta Thunbergin käynnistämästä nuorten ilmastoliikkeestä sekä Green New Deal -ajattelusta.

Kirja on kokoelma Kleinin kirjoituksia 2010-luvulla ja loistava katsaus viime vuosien kansainväliseen ympäristö- ja ilmastokeskusteluun. Kyytiä saavat poliittiset päättäjät, yritykset ja kapitalistinen järjestelmä sekä tietysti ilmastonmuutoksen kieltäjät. Ansaitusti.

Kleinin mukaan ilmastokriisiin vastaaminen edellyttää kapitalistisen järjestelmän muutosta ja varallisuuden uudelleen jakoa. Monet ymmärtävät tämän ja Kleinin mukaan tämä on suurin vaikutin ilmastonmuutoksen kieltäjien keskuudessa. He eivät niinkään ole kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta vaan huolissaan siitä, millaisiin poliittisiin toimiin ilmastonmuutokseen vastaaminen johtaa.

Nykyisen järjestelmän haaste on, että irtikytkentä talouskasvun ja päästöjen välillä on mahdotonta niin pitkään kuin säästyneet resurssit ohjautuvat aina uuteen kulutukseen ja kasvuun. Klein viittaa klassiseen Jevonsin paradoksiin.

Klein kirjoittaa toistuvasti siitä, että ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansojen sekä rauhan puolustaminen liittyvät mitä suurimmassa määrin myös ilmastokriisiin eikä näitä teemoja voi erottaa toisistaan. Jos alamme asettamaan nämä vastakkain, johtaa se Trumpin kaltaisten toimijoiden vaalivoittoihin.

Jos haluamme muuttaa kaiken, tarvitsemme mukaan kaikki. Ilman oikeutta ei ole rauhaa, mutta ilman oikeutta emme voi torjua myöskään ilmastokriisiä.

Kääntäjä: Laura Kalmukoski
Lukija: Krista Putkonen-Örn

 1. Anne Sverdup-Thygeson: Luonnon varassa

Biologin hieno kuvaus siitä, miten riippuvaisia olemme luonnon monimuotoisuudesta ja mitä sille on tapahtumassa eri puolilla maailmaa.

Paljon kaunista ja yksityiskohtaista kuvausta luonnon isosta kiertokulusta ja pienistä yksityiskohdista. Niin merestä, maalta kuin taivaaltakin.

Luonto on upeita kokemuksia. Ääniä, värejä ja tuoksuja. Hyvinvoinnin lähde ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että luontoon liittyy muutakin kuin välinearvoa. Luonnon itseisarvo.

Kääntäjä: Virpi Vainikainen
Lukija: Juhani Rajalin

 1. Charles Duhigg: Tapojen voima

Miksi tavat ja rutiinit ovat niin tärkeitä? Siksi, että 40 prosenttia ihmisten päivittäin suorittamista toimista ei perustu päätöksiin vaan tapoihin.

Klassikkoteoksessaan Duhigg käy läpi kevyellä ja vetävällä tavalla esimerkkejä siitä, miten ihmiset ovat lopettaneet kynsien pureskelun, luopuneet alkoholista ja onnistuneet valmentamaan urheilussa voittajajoukkueen. Lisäksi käydään läpi tapojen muuttamista organisaatioissa ja yhteisöissä.

Tapojen taustalla on ärsyke, joka johtaa tekoon josta seuraa palkinto. Haitallista tavoista on vaikea luopua, mutta ne on helppo korvata muilla tavoilla, mikäli vain tunnistaa omassa käytöksessään ärsykkeet, jotka johtavat esim roskaruuan syömiseen tai ylettömään sosiaalisen median seuraamiseen.

Ihmiset saadaan esimerkiksi pitämään uusista ruuista kunhan ne vain nimetään ja saadaan näyttämään joltain tutulta. Tähän perustuu se, että amerikkalaiset saatiin 1940-luvulla syömään sisäelimiä ja tähän perustuu se, että kasvisproteiinit tekevät parhaillaan vallankumousta.

Kun ymmärtää tapojen voiman ja sen, että tapoja voi myös muuttaa, saa käyttöönsä uskomattomia voimia.

 1. Pekka Hämäläinen: Myönteisyyden mahtava voima.

Positiivisen psykologian klassikkoteos vuodelta 1993. Kannustaa pitämään lasin mielummin puoliksi täynnä kuin tyhjänä. Muistuttaa, että menneisyyttä kannattaa pitää vankilan sijaan oppimisen lähteenä. Vaikka persoonallisuutta on vaikeaa muuttaa, voimme muuttaa suhtautumistamme asioihin.

Kirjassa on paljon esimerkkejä ja sitä kautta ihan hyviä eväitä erilaisten arkisten kriisien hoitamisesta ja niistä selviytymisestä. Tärkeää on katseen pitäminen tulevaisuudessa ja menneisyyden taakoista irti päästäminen.

Kuvittele missä haluat olla vuoden päästä, aseta tavoitteet ja ryhdy toimeen. Hyvä perusviesti, mutta paikoin hiukan yksinkertaistava, epäkonkreettinen ja toksisesti positiivinen.

Mukavia muistoja niille, jotka muistavat 1990-luvulta #positiivarit

Lukija: Ari-Matti Hedman

 1. Sari-Marika Durchman: Supervoimani ADHD

Suomessa on yli 150 000 adhd-aikuista. Kyseessä on neuropsykiatrinen ilmiö, johon liittyy vaikeus keskittyä, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Valitettavan usein nämä ominaisuudet nähdään ongelmina vaikka kyse voi olla myös supervoimasta.

DRD4-geeni ja sen tietty variantti on yleinen adhd-diagnoosin saaneiden keskuudessa. Tästä on käytetty myös nimitystä seikkailijageeni. Kyseessä on yhteisölle tärkeä ominaisuus, koska nämä ihmiset ovat nopeita oivaltamaan, innokkaita kokeilemaan sekä energisiä
ja innostavia.

Samaan aikaan adhd-ihmisten on hyvä panostaa esimerkiksi tapoihin ja rutiineihin. Näihin kuuluu mm. terveellinen ruokavalio, säännöllinen unirytmi ja toiminnan suunnitelmallisuus.

Kirjaa voi suositella kaikille diagnoosista riippumatta!

 1. Jaana Villanen: Rohkeuden resepti

Millainen ihminen haluat olla ja mitä haluat elämässäsi tehdä?

Rohkeus on kykyä toimia pelosta huolimatta. Edistää omien arvojensa mukaisia tavoitteita. Mahdoton saavutetaan sillä, että otetaan ensimmäinen mahdollinen askel tätä tavoitetta kohti.

Kirjassa Villanen kertoo siitä, mitä oppi kävellessään Nuorgamista Hankoon yhteensä 1534 km ja toteutti #kävelenaiselleammatti -kampanjan.

Usein yliarvioimme kykymme tehdä muutoksia lyhyellä tähtäimellä ja aliarvioimme pidemmällä tähtäimellä. Tästä syystä kannattaa asettaa mahdollisimman pieniä tavoitteita, jotka kuitenkin vievät kohti mahdotonta. Sen sijaan, että ottaa itseään niskasta kiinni, voi pitää kädestä.

Kurinalaisuus mielletään usein urheilussa hyväksi, mutta arjessa negatiiviseksi, joka vähentää luovuutta. Kurinalaisuudessa kyse on kuitenkin voimavarojen suuntaamisesta järkevästi ja omien arvojen arvostamisesta. Mille asialle olet valmis antamaan kaikkesi? Tämän tulisi konkretisoitua joka päivä.

Villasen kirja on hyvä kattaus viime vuosien selfhelp-kirjallisuutta.

 1. Jouni Laaksonen: Vaellustarinoita.

Hieno ylistys suomalaiselle luonnolle. Laaksonen on tietokirjailija ja eräopas sekä varmasti yksi Suomen kokeneimpia retkeilijöitä.

Kirjan vaellustarinat ovat kirjoitettu vuoden kierron mukaan kesäkuusta toukokuuhun. Mukana seuraa myös Laaksosen perheen pieni lapsi. Jokainen retki on täynnä hyviä käytännön havaintoja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin retkeilijöille.

Upea ”nojatuolimatka” Suomen toinen toistaan hienompiin luontokohteisiin.

Lukija: Raiko Häyrinen

 1. Liisa Kaski: Myyttiset eläimet

Hauen hampaista on tehty Väinämöisen kantele. Sitä ennen oli pitänyt luopua maitohampaista heittämälle ne hiirille uunin taakse. ”Ota hiiri hiukkahammas, anna mulle rautahammas.”

Tarinoita ja sanontoja ihmisen eläinsuhteesta. Mukana 40 Suomen luonnosta tuttujen lajien ikivanhoja myyttejä.

Mesikämmen ja kontio ovat tuttuja nimityksiä karhusta, mutta tiesitkö, että tästä upeasta eläimestä on käytetty myös nimityksiä mustaviitta, lullamoinen ja suurkukko.

Lukija: Vuokko Hovatta

 1. Anna Karhunen: Jos

Kevyt romaani elämän raskaista valinnoista. Siitä, miten erilaiseen elämään eri ratkaisut johtavat. Tehdäkö lapsia tai jäädäkö huonoon suhteeseen? Pinnallisista aiheista voi löytää syvällisen merkityksen.

Elämä on täynnä sattumuksia. Saman olen itsekin huomannut. Elämä on suurten valintojen ohella myös hyvin pieniä valintoja, jotka vuosien varrella johtavat suuriin muutoksiin suhteessa vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.

Silti vain yhtenä päivänä elämässä kuolee. Kaikkina muina päivinä saa elää. Ihmiset eivät kadu sitä, että valitsevat, kokeilevat ja tekevät. Ihmiset katuvat sitä, että eivät yrittäneet.

Lukija: Karoliina Niskanen

 1. Ville Eloranta & Lotta Jalava: Sana sanasta.

Milloin ja miksi korvapuusti on muuttunut pahoinpitelystä herkulliseksi pullaksi tai miksi vankilassa luetaan tiilenpäitä?

Hieno tietokirja suomen kielestä ja sanojen taustalla olevista tarinoista ja merkityksistä.

Tien toisella puolella on viisi koivua ja toisella kuusi, paljonko puita on yhteensä? Monet hahmottavat hyvin, että Helsingin kaupunginosa Viikki tulee ruotsinkielen sanasta lahti, mutta kuinka moni tulee huomanneeksi, että Kampin kaupunginosan alkuperä on taistelussa.

Lukija: Ella Pyhältö

 1. Petteri Kilpinen: Irtiotto

Hienoa pohdintaa elämän merkityksestä, yritysjohtajan irtiotosta ja juoksuharrastuksesta. Kuuntelin suurimman osan kirjaa pyöräillessä ja juoksulenkillä. Irtiotto on paitsi kirja työelämän oravanpyörästä ja turhautumisesta, myös kirja juoksemisesta.

Pari hyvää vinkkiä tarttui matkaan:

 • En avaa tietokonetta palaverissa ennen kuin olen katsonut jokaista osallistujaa silmiin.
 • En katso sähköposteja toimistolle saavuttuani ennen kuin olen keskustellut kaikkien siellä olevien kanssa.
 • En vastaa työpuheluihin, kun olen lasten kanssa.
 • Esityksen viimeiselle kalvolle kanntattaa laittaa kiitoksen sijaan se kaikkein tärkein asia.

Oletko se ihminen, joka antaa energiaa vai se, joka vie sitä? Annatko kaikkesi töissä vai kotona läheisille? Muistatko varianssin eli harjoittelun ja levon tasapainon?

Kestävyysjuoksussa tuska on välttämätöntä, mutta kärsimys vapaaehtoista. Epäonnistuminen on oppimisen paikka. Sitä edellyttää aina rohkeus eli halu astua kohti tuntematonta. Tehtyä ei saa tekemättömästi, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Epäonnistuminen on kasvua. Elämässä ei voi päättää, mitä tapahtuu, mutta sen miten näihin tapahtumiin suhtautuu, on jokaisen valittavissa.

Ei se ole vuori jonka valloitamme vaan itsemme.

Lukija: Jussi Puhakka

 1. Nina Lyytinen & Sirpa Pääkkönen: Ole oma pomosi

Miten selvitä nykyisen työelämän vaatimuksista? Hyvä kirja ja ajankuva itsensä johtamisesta. Myös siitä, mitä etätyö on tuonut työelämään.

Hyviä välineitä tunnistaa oma ja kollegoiden tapa tehdä hommia sekä lisätä hallinnan tunnetta. Kehityskeskustelu kannattaa käydä säännöllisesti myös itsensä kanssa.

Työpaikalle ei kannata tulla, jos on liian kiire olla läsnä. Mitä aikaisemmin oman uupumisen huomaa, sen nopeammin pystyy palautumaan. Itse olen ollut onnekas, kun olen aina tunnistanut oman jaksamisen rajat enkä ole koskaan joutunut (toistaiseksi) kokemaan uupumusta tai loppuunpalamista.

Itselläni hyvänä vastapainona työlle toimii esimerkiksi liikunta ja lapsiperhearki. Ylipäätään se, että elämässä on muitakin aktiviteetteja, tukee jaksamista, arjen hallintaa ja kasvattaa resilienssiä. Muita hyviä keinoja palautumiseen ovat esimerkiksi luonnossa liikkuminen tai kulttuuri.

Lukijat: Panu Vauhkonen & Nina Lyytinen

 1. Maarit Virta & Anita Salakari: ADHD-aikuisen selviytymisopas 2.0

Oli sinulla tai läheisilläsi ADHD tai ei, on tämä erinomainen kirja, jos haluaa tukea keskittymiseen sekä parantaa itsensä johtamista ja ajanhallintaa.

ADHD on usein perinnöllistä ja johtuu aivojen välittäjäaineiden poikkeuksellisesta toiminnasta tarkkaavuuteen ja toiminnanohjaukseen sekä muistiin liittyen.

Aloittamisen ja keskittymisen vaikeus, puheen rönsyily, asioiden jääminen kesken ja impulsiivisuus sekä ajanhallinnan ja tavaroista huolehtimisen vaikeudet eivät ole vain ADHD-oireisten haasteita vaan jatkuvasti läsnä useimmilla meistä.

Kirjassa painotetut hyvät rutiinit ja tavat, suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys sekä keskittymistä auttavat keinot tukevat meitä kaikkia arjen ja elämänhallinnassa.

Kirjan luvut on rakennettu todella kuulijaystävälliseksi jokaisen luvun johdantojen ja yhteenvetojen myötä. Jos omat Tehokkuuden taika -kirjassani olevat vinkit tuntuvat liian ”tehokkaalta”, kannattaa aloittaa tästä kirjasta.

Lukija: Jenni Sainio

 1. Anne Pennanen: Pako päihdehelvetistä

Hurja selviytymistarina Jennasta, joka otetaan huostaan 4-vuotiaana. Hän päätyy jo lapsena äitinsä kanssa ryyppyreissuille ja huumeiden käyttäjäksi. Myöhemmin hänen omat lapset otetaan huostaan. Kokemuksia päihteistä, väkivallasta ja raiskauksista sekä eri kasvatuslaitoksista. Ei herkille.

Kertomus siitä, millaista on tulla leimatuksi ongelmanuoreksi ja joutua kohtaamaan jatkuvaa alistamista ja julmuuksia. Avaa silmät hyvin sille, millaista on elää arkea alkoholin ja huumeiden keskellä.

Oma hiukan repaleinen ja haastava lapsuus näyttäytyy tämän valossa onnen potkulta.

On surullista, miten erilaiset lähtökohdat saamme elämään. Samaan aikaan on raivostuttavaa, miten heikosti hyvinvointiyhteiskunta kykenee auttamaan ja toisaalta upeaa, miten paljon apua ja tukea on tarjolla.

Lopulta mitkään yhteiskunnan rakenteet eivät kykene auttamaan, jos ei samaan aikaan ole itse valmis ottamaan ensimmäisiä askeleita ja pakenemaan päihdehelvetistä.

Tämä kirja alleviivaa hyvin sitä, miksi en itse käytä alkoholia tai päihteitä lainkaan. Sen haitalliset vaikutukset sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla ovat niin dramaattisia.

Lukija: Satu Paavola

 1. Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa

Huikea kirja salaliittoteorioista. Siitä, miten syvä ja sakea kanin kolo voi välillä olla. Tiesitkö, että salaliittoteorioiden syntymisestäkin on oma salaliittoteoria?

Kiviojan kirjan ansio on siinä, että se käy laajasti läpi eri salaliittoteorioita noitavainoista koronapandemiaan sekä myös haastattelee alan tutkijoita ja salaliittoteorioihin itsessään uskovia.

On hämmentävää miten monet ihmiset ovat valmiita seuraamaan valkoista kania ja uppoamaan syvälle syvään päätyyn. Toisaalta kyllähän ihmiset uskovat myös jeesuksen neitseelliseen syntymäänkin, Kivioja muistuttaa.

Kivioja muistuttaa myös toimittajien roolista salaliittoteorioiden levittäjänä. Mitä uskomattomampi salaliittoväite, sen kiinnostavampi uutinen. Mutta onko oikeasti vastuullista kirjoittaa kaikista salaliittoteorioista?

Minkä värisen pillerin itse otat?

Lukija: Juhani Rajalin

 1. Bea Uusma: Naparetki.

Kolme ruotsalaista lähti kuumailmapallolla kohti pohjoisnapaa vuonna 1897. Vuonna 1930 heidän jäännökset löydetään pieneltä Valkosaarelta.

1990-luvulla lääkäri ja kirjailija Bea Uusma kiinnostuu tästä Andree-retkikunnasta ja ryhtyy tutkimaan tapausta. Kirja on kuvaus uhkarohkeasta naparetkestä ja yritys selvittää sen mysteeriksi jäänyttä kohtaloa.

Vetävästi kirjoitettu tutkimusmatka!

Lukija: Anna Kuusamo

 1. Kikka Raitanen: Minusta jää jälki

Millaista on kasvaa lastenkodissa Suomessa. Millaista elämä on ollut sitä ennen ja sen jälkeen?

Hienoja sekä arjen ja elämänmakuisia tarinoita ihmisistä, jotka ovat kasvaneet Loden lastenkodissa Äänekoskella. Samalla muistutus alkoholin ja päihteiden hirvittävistä ja surullisista vaikutuksista.

Kirjan tarinat ovat samaan aikaan traagisia ja sympaattisia. Niistä puuttuu kurjuudella ja väkivallalla mässäily. Tarinat ja kokemukset, usein hirveät, tuodaan kuulijalle ilman katkeruutta ja vihaa. Kertomukista puuttuu myös tyypillinen sankaritarinan draaman kaari. Ei kaikiki kulje aina vaikeuksien kautta voittoon. Silti on upeaa, miten ihmiset ovat löytäneet merkitystä elämästään hyvin vaikeidenkin vaiheiden jälkeen.

Toisilla siivet kantavat ja kestävät mitä vain. Toisilla polvet pettävät. Ja se on elämää. Kikka Raitanen on tehnyt hienoa työtä tallettaessaan kaikki nämä kertomukset.

Lukija: Johanna Kokko

 1. Johanna Loukamaa: Joalin Mun polku unelmiin

Suomalaisen supertähden polku maailmanmaineeseen. Kirja itsensä etsimisestä ja löytämisestä. Hienoa, että nuorista julkaistaan elämäkertoja.

Meksikon kautta Joalin pääsi mukaan Now United -yhtyeeseen. Aloittaessa hänellä oli 700 IG-seuraajaa. Tällä hetkellä 3,7 miljoonaa. Hän on seuratuin suomalainen Instagramissa.

Hassua, että itse en ollut ennen tätä kirjaa aiemmin edes kuullut Joalinista tai Now United -yhteyeestä. Katsoin kokoonpanon yhden videon Youtubesta. Se oli kerännyt minua ennen 180 miljoonaa katselukertaa.

Nuoren jetset-elämän kuuntelu on kiinnostavaa ja avartaa mieltä suhteessa itseensä. Kirja kuvaa arkea, jossa ilmastokriisi tai luontokato eivät ole lainkaan läsnä vaan vaikuttavat olevan pelkkää satua.

Lukija: Joalin Loukamaa

 1. Jenna Mäkelä: Uhkapeliä Elämällä

Hyvä keskustelukirja uhkapelaamisesta ja siitä, miten vaikeasta asiasta on kyse. Toimittaja Harri Moisio haastattelee aiheesta entistä peliriippuvaa Jenna Mäkelää. Äänikirjan sijaan kyse on enemmänkin pitkästä haastattelusta tai podcastista.

Aika usein haaveilemme siitä, mitä tekisimme, jos voittaisimme lotossa. Oikea kysymys on mielestäni kuitenkin se, mitä samaa kuin nyt tekisit, jos voittaisit lotossa.

Uhkapeli on seurausta vääristyneestä maailmankuvastamme, jossa raha mittaa meitä ihmisinä. Ihan kuin olisimme puutteellisia, jos meillä ei ole mahdollista ostaa erilaisia palveluita tai tavaroita.

Usein ihmiset haaveilevat, jos saisivat ison rahavoiton, lopulta aika arkisista asioista, kuten asunnosta, ylimääräisestä lomasta tai matkasta. Useimmiten näitä on helpompi saavuttaa säästämällä tai sijoittamalla kuin uhkapelillä.

Uhkapelissä ei kuitenkaan ole kyse rationaalisesta ajattelusta vaan haitallisesta rutiinista ja tavasta, josta tulee riippuvaiseksi ja jonka katkaisemiseen tarvitaan apua, kuten päihderiippuvuuden hoitoon.

 1. Jaana Ahlblad: Miten kohdata kuolema

Suomessa kuolee vuosittain yli 50 000 ihmistä. Ennenaikaisten kuolemien vuoksi menetetään vuosia noin 2000 ihmiselämän verran. Suurin yksittäinen aiheuttaja ennenaikaisissa kuolemissa on alkoholi.

Itse arvioin usein elämääni sitä taustaa vasten, että jos tietäisin kuolevani vuoden kuluessa, olenko arjessa tekemässä niitä asioita, joita tuossa tilanteessa tekisin. Näin ei tarvitse elää ”sitten kun” -elämää vaan tehdä tärkeät ja merkitykselliset asiat tässä ja nyt. Bonuksena saa kaupan päälle sen, että kuolema ei pelota.

Kirja osoittaa hyvin myös sen, että elämän viimeiset vuodet tai kuukaudet eivät yleensä ole niitä elämän laadukkaimpia hetkiä. Tästäkin syystä merkitykselliset asiat kannattaa tehdä silloin, kun se on mahdollista. Huominen kun on mahdollisuus, jota kaikki eivät saa.

Kuolema tekee lopulta mitä huvittaa. Sitä voi vain pitää kädestä.

Lukija: Ursula Salo

 1. Pauline Harmange: Miksi vihaan miehiä

Harmage kysyy tiiviissä pamfletissa, miksi miehet ovat väkivaltaisia, egoistisia, laiskoja pelkureita. Miksi naisten pitäisi vain hyväksyä se, että miehet lyövät, raiskaavat ja tappavat.

Misandria eli miesviha tarkoittaa miessukupuoleen kohdistuvaa vihaa ja syrjintää.

Maailma on täynnä epätasa-arvoa ja naisiin miesten toimesta kohdistuvaa rakenteellista sortoa. Onhan se väärin, että esimerkiksi isiä usein kehutaan siitä, että ovat lapsensa kanssa siinä missä äitejä syyllistetään ja kritisoidaan siitä.

Jos tuntee huijarisyndroomaa ja esimerkiksi pohtii, onko pätevä johonkin tehtävään, voi ajatella, mitä keskinkertainen mies tekisi vastaavassa tilanteessa.

Viha voi auttaa jaksamaan ja luoda yhteishenkeä sekä tuo ehkä joillekin helpotusta ahdistukseen, väkivaltaan ja sortoon. Toisaalta se on myös oman mielen myrkyttämistä. Valittu lähestymistapa, joka ei yleensä johda mihinkään hyvään.

Viha on kuin myrkkypikari, jonka juot itse ja toivot, että toinen kuolee.

 1. Anna Ruston & Jacquie Buttriss: Salainen orja

Järkyttävä tarina 15-vuotiaasta Annasta, joka joutuu kidnapatuksi ja vangituksi 13 vuoden ajaksi.

Vankeuden aikana hän joutuu kokemaan niin paljon raakaa silmitöntä henkistä ja fyysistä väkivaltaa, että sitä on oikeastaan aivan mahdotonta käsittää. Ja aivan mahdotonta uskoa, että tämä on voinut todella tapahtua.

Hämmentävää miten vaikeaa tai suorastaan mahdotonta tuollaisesta tilanteesta on päästä pakenemaan. Kirjan mukaan tilaisuuksia tulee vuosien varrella useita, koska kontakteja ulkopuoliseen maailmaan on paljon ja säännöllisesti. Silti pelko estää kertomasta tai toimimasta vaikka ulkopuoliset epäilevät tilannetta useaan otteeseen. Silti kukaan ei puutu suoraan.

Kirjassa on niin rajua ja yksityiskohtaista kuvausta hirveistä raakalaismaisista teoista, että sitä ei voi mitenkään suositella kenellekään.

Valitettavasti jotkut saavat pahaa osakseen paljon enemmän kuin mitenkään voi kuvitella. Samalla on käsittämätöntä, miten paljon joku voi tätä pahuutta kestää.

Vapaus on kallisarvoinen lahja.

Kääntäjä: Timo Korppi
Lukija: Laura Hänninen

 1. Liisa Ukkola-Vuoti: Musikaaliset geenit

Tunnistatko kylmät väreet upean musiikin äärellä? Kiehtova kirja musiikin vaikutuksesta kehoomme, mielialaamme ja hyvinvointiimme.

Paikasta ja ajasta riippumatta musiikkia on ollut niin kauan kuin on ollut ihmisiä. Onko musikaalisuus periytyvää ja löytyykö musiikki geeneistämme? Onko musiikki vain ihmiselle ominaista vai nauttivatko siitä myös eläimet?

Musiikki aktivoi aivojen ja kehon eri osia, nostaa vireystilaa, parantaa keskittymistä sekä parantaa mielialaa ja immuniteettipuolustusta. Musiikin kuuntelu on hyvin yleistä. Ihmiset kuuntelevat musiikkia keskimäärin 40 minuuttia päivässä.

Mozart-efekti sellaisenaan on kuitenkin osoitettu vääräksi. Mozartin tai klassisen musiikin soittaminen vauvoille tai lapsille ei siis lisää älykkyyttä. Sitä lisää minkä tahansa musiikin soittaminen.

Musiikin kuuntelu parantaa juoksusuoritusta 15 prosentilla. Vastaavasti esimerkiksi Marconi Unionin kappale Weightlessin on arvioitu kokeissa vähentäneen kuuntelijan ahdistuneisuutta 65 prosenttia ja laskevan leposykettä 35 prosenttia.

Lukija: Sanna Majuri

 1. Kari Karkola: Kuolema – Oikeuslääkäri selvittää

Kiinnostava kirja siitä, mitä keholle tapahtuu kuoleman jälkeen ja miten ammattilainen arvioi kuolinsyyn.

Kaikki ei aina ole siltä, miltä ensisilmäyksellä näyttää. Lääketiede on kyllä ihmeellistä!

Lukija: Jukka Peltola

 1. Tove Janson: Muumipeikko ja pyrstötähti

Luin kirjan 10 vuotiaalle lapselle iltasaduksi.

Muumipeikko, niiskuneiti, hemuli, nipsu ja nuuskamuikkunen matkaavat kohti muumilaaksoa. Tavoitteena ehtiä kotiin ennen kuin pyrstötähti iskeytyy maahan.

Tuleeko maailmanloppu 42 minuuttia vaille yhdeksän ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Kilpajuoksua aikaa vastaan. Rikasta kieltä ja psykedeelistä meininkiä. Lapsen näkökulmasta jännitys säilyy loppuun asti.

 1. Anu Silfverberg: Äitikortti

”Raskaus on luonnollisinta maailmassa.”

Pyöriikö naisten arki ja elämä vain lapsien ympärillä? Mitä odotuksia yhteiskunta asettaa vanhemmuuden suhteen naisille ja toisaalta miehille.

Tämä kirja jäi aikanaan lukematta, mutta nyt vihdoin äänikirjana. Hulvattoman terävä ja hauska teos vanhemmuudesta ja sen yhdenvertaisuudesta eri sukupuolien kesken keskellä erilaisia odotuksia.

Onneksi asiat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana menneet parempaan suuntaan, mutta silti moni Anun huomio on edelleen monille arkipäivää.

Puheenvuoro yhdenvertaisen ja rennon vanhemmuuden puolesta kiintymyssuhdevanhemmuuden oppeja vastaan.

Lukija: Pinja Flink

 1. Marcus Rosenlund: Sää joka muutti maailmaa

Hienoa historian kirjoitusta viime vuosituhansien ilmastossa tapahtuneista muutoksista ja sääilmiöitä.

Miten ilmaston muuttuminen on vaikuttanut ihmisen kehittymiseen. Ratkaisiko sääilmiöt Egyptin faaraoiden romahtamisen, Rooman valtakunnan tuhon tai Waterloon taistelun? Entä mikä oli ilmaston rooli ruttoepidemiassa tai katovuosien aikana. Kiehtovaa kuvausta historian käänteistä sekä sään ja ilmaston merkityksestä näissä tapahtumissa.

Ongelma on ihmisten liian hyvä kyky sopeutua erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Siinä missä ilmaston lämpeneminen on ihmisten näkökulmasta hidasta, tapahtuu se muiden lajien näkökulmasta kuolettavan salamannopeasti.

Lukija: Aku Laitinen

 1. Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme

”Kohotamme katseemme pois siitä, mikä meitä erottaa, siihen mikä meitä odottaa. Kuromme kuilut umpeen sillä tiedämme, että tulevaisuus nousee kaiken edelle vain työntämällä eripura taka-alalle.”

Gormanin Bidenin ja Harrisin virkaanastujaisissa lausuma runo löytyi äänikirjanakin! Upea runo ja Oprah Winfreyn kauniit alkusanat.

Yksi runo ja yksi kirja. Varmasti lyhin koskaan kuuntelemani äänikirja, mutta sitäkin vaikuttavampi.

Lukija: Rebekka Kuukka
Kääntäjä: Aura Nurmi & Laura Eklund Nhaga

 1. Juha Matias Lehtonen: Terveys ja humpuuki

Mainio kirja erilaisista hulluista terveysväitteistä viime vuosisatojen ajalta.

Saa nähdä näyttävätkö jotkut tämän päivän terveysväittämät tulevaisuudessa yhtä hulluilta kuin menneiden vuosisatojen valohoito, verenpoisto, elohopean syönti tai hiekan hierominen silmiin nykyään.

Kirjassa käydään hienosti läpi myös rokotekriittisyyden ja erilaisten ruokavaliouskomusten historiaa. Myös esimerkiksi Louis Kuhnen vesihoidot ja joogalentäjät ruoditaan perusteellisesti.

Ehkä näin perusteellisessa teoksessa olisi voinut antaa enemmän tilaa vertaisarvioiduille tutkimuksille erilaisista terveysväittämistä ja sitä kautta vasta-argumentteja. Nyt kirja jää hiukan pinnalliselle tasolle keskittyessä kuvaamaan yksityiskohtaisesti lähinnä erilaisia humpuukihommia. Olkoonkin, että voi olla vaikea löytää tutkimuksia vaikka ihmeparantajista ja kivihoidoista.

Luottamuksen puute pudottaa monet kaninkoloon. Kolo on usein pelottavan syvä.

Lukija: Simo Häkli


Jätä kommentti