Aamurutiinit haltuun

Viimeistään tässä vaiheessa suurin osa on palannut lomilta töihin, opiskelemaan tai arkeen.

Samaan aikaan lomalla on saattanut käydä niin, että arjen rutiinit ovat menneet sekaisin. Monilla tämä näkyy esimerkiksi unirytmin muutoksena. Voi olla hankala herätä tarpeeksi aikaisin ehtiäkseen töihin, hoitamaan ajoissa lasten aamutoimia, päivän ensimmäistä kokousta tai koulutehtäviä.

Miksi rutiinit ovat niin tärkeitä? Siitä syystä, että niiden kautta asioita tulee tehtyä pienellä vaivalla itseään kuormittamatta. Kun asiat sujuvat luonnostaan, ei tarvitse käyttää tahdonvoimaa, joka on kuin lihas, joka rasittuu käytössä ja kaipaa lepoa. Rutiinien myötä hyviä asioita (tai usein myös huonoja) tulee tehtyä ilman stressiä tai rasitusta.

Tahdonvoimaa on usein enemmän aamuisin kuin iltaisin. Tästä syystä tärkeät asiat – ja varsinkin uusien asioiden harjoittelu tai uuden oppiminen kannattaa ajoittaa aamuun, mikäli suinkin mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että erityisesti aamurutiinit ovat tärkeitä.

Itselle merkitykselliset rutiinit ovat tärkeitä siitäkin syystä, että ilman niitä on helppo jäädä aamulla sänkyyn torkuttamaan herätyskelloa, lukemaan uutisia tai selaamaan sosiaalisen median virtaa. Aika harvalle tämä on se asia, josta edellisenä iltana haaveilee. Silti se on monella meistä tapana. Myös itselläni. Lisäksi rutiinien kautta voi edistää omassa arjessa niitä asioita, joissa haluaa kehittyä tai joita haluaa tehdä.

Itselläni on tällä hetkellä seuraavia aamurutiineja (kunhan pääsen sängystä ylös) tässä järjestyksessä:

  • Juon lasin vettä ja syön omenan (3 min)
  • Harjoittelen espanjaa, ruotsia, kiinaa tai venäjää Duolingo-sovelluksella yhden harjoituksen verran (5 min)
  • Luen paperikirjaa noin 10-20 sivua (15 min)
  • Venyttelen (15 min)
  • Teen seitsemän minuutin lihaskuntotreenin (7 min)
  • Juon kupin teetä ja syön puurohiutaleita siemensekoituksen, kaakaorouheen, mustaherukoiden ja soijamaidon kera sekä kuuntelen samalla äänikirjaa (10 min)

Lisäksi olen näiden lisäksi nyt elokuussa tehnyt myös juoksijan lihaskuntotreenin niinä aamuina, kun en käy juoksemassa. Tämä on esimerkki uudesta aamurutiinista. Toisaalta jotain vanhaa pitäisi tiputtaa pois, koska muuten aamurutiineihin menee kohta koko päivä.

Tämän hetkisiin aamurutiineihin kuluu aikaa yhteensä noin tunti. Tämä tekee aamuistani tavallaan hiukan joustamattomia. Herään kuitenkin sen verran aikaisin, että tunnin käyttäminen päivän aluksi ei aiheuta kohtuutonta painetta muulle tekemiselle. Käytän mielelläni vuorokauden 24 tunnista yhden tunnin yllä listattuihin asioihin. Ylläolevassa kun yhdistyy sekä mielen että kehon ravintoa hyvällä tavalla. Tulee tunne, että on tehnyt jo monia päivän tärkeimpiä asioita. Näin rutiinit antavat mukavasti energiaa päivän muuhun tekemiseen.

Kun olen tehnyt aamurutiinit, päivä voi alkaa. Tyypillisesti rutiinien jälkeen olen aikatauluttanut aamuun esimerkiksi päivän tärkeimmät työtehtävät, lasten aamutoimet tai kuntoilua.

Miten sitten ottaa aamurutiinit haltuun?

Kannattaa aloittaa mahdollisimman pienestä. Jos yrittää aloittaa vaikka tuollaisella minulla olevalla kuuden kohdan listalla, käy todennäköisesti huonosti. Omat aamurutiinini elävät jatkuvasti ja ovat hioutuneet vuosien varrella. Esimerkiksi 7 minuutin lihaskuntotreenin olen tehnyt joka päivä ja tyypillisesti aina aamulla vuoden 2020 alusta lähtien. Yhteensä toistoja on tätä kirjoittaessa takana 958 päivän verran. Duolingon harjoituksia taas olen tehnyt 823 aamuna putkeen.

Tärkein tekijä on siis aloittaminen pienestä. Ehkä ensimmäisenä heräämisajasta. Sen jälkeen voi lisätä hyviä juttuja aamuun esimerkiksi 30 päivän kokeilujen kautta. Kun tässä onnistuu, alkaa korkoa korolle ilmiö vastustamattomasti edistämään hyvinvointia ja lopulta aika työskentelee puolestasi eikä sinua vastaan.

Millaiset aamurutiinit sinulla on?

Rutiinien ja tapojen voimasta voit lukea myös täältä: Rutiinien ja tapojen voima tai kirjastani Tehokkuuden taika – näin voit elää enemmän.

Jätä kommentti