Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100 ja miten kuunnella kirja yhden päivän aikana

Olen kuunnellut tai lukenut viime aikoina kirjoja keskimäärin yhden päivässä. Esimerkiksi viime vuoden aikana kuuntelemani/lukemani kirjat löytyvät täältä.

Ehtiikö päivässä tehdä muuta kuin kuunnella kirjoja? Ehtii hyvin. Teen vaativaa työtä ja hoidan Helsingin kaupunginvaltuutetun tehtäviin liittyviä luottamustoimia sekä osallistun muutenkin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen samalla kun hoidan lapsiperhearjen pyörittämiseen liittyviä hommia ja kuntoilen aktiivisesti.

Seuraavassa kuvaus yhdestä päivästä (4.3.2021) ja yhdestä kirjasta.

Aloitan kirjojen kuuntelun yleensä heti aamulla, kun herään. Eilisen Maailman luonnon päivän kunniaksi valitsen tämän päivän kirjaksi Kerttu Kotakorven Suomen luonto 2100. Tutkimusretki tulevaisuuteen.

Kirjan kokonaismitta on noin 6,5 tuntia. Kuuntelen kaksinkertaisella nopeudella, joten todellisuudessa kirjan kuunteluun kuluu aikaa reilu kolme tuntia.

Aamulla teen 7 minuutin lihaskuntotreenin, syön aamupalan ja lähden 10 kilometrin juoksulenkille. Aikaa tähän kuluu vähän yli 1,5 tuntia. Olen kuunnellut kirjan tässä vaiheessa jo puoliväliin.

Kirjan myötä olen saanut loistavan kertauksen siitä, miten ilmasto eri puolilla Suomea muuttuu ja mitä tämä tarkoittaa eri lajeille ja ruuantuotannolle. Tämän jälkeen on aika siirtyä työtehtävien pariin.

Kunnes koittaa lounasaika. Pahentuneen koronapandemian myötä syön lounasravintoloiden sijaan kotona. Teen itselleni salaattia, jonka lisänä laitan lautaselle edellisenä päivänä keitettyä pastaa ja soijanakkeja. Ruuan valmistuksen ja syömisen aikana kuuntelen äänikirjaa. Lounasta lopetellessa ja päivätorkuille siirtyessä olen kuunnellut kirjasta nyt noin 70%.

Samalla olen saanut uutta tietoa ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta mm. vesiekosysteemeihimme ja kalakantoihin.

Työpäivän jälkeen lähden hakemaan lasta päivähoidosta. Teen samalla pienen ylimääräisen pyörälenkin. Pyöräilyn aikana saan hyvän kertauksen mm. siitä, mitä ilmaston lämpeneminen tarkoittaa metsille ja eri puulajeille sekä tuhohyönteisille. Päiväkodille päästyä kirjaa on kuunneltu noin 85 %. Kotiin lapsen kanssa pyöräiltyämme, on aika tarjoilla lapsille päivällistä ja siirtyä illan kokouksiin, jotka liittyvät kaupunginvaltuutetun tehtävien hoitamiseen.

Iltapalan jälkeen on aika laittaa lapset nukkumaan. Luen 6-vuotiaalle kirjaa. Tämän jälkeen jään makoilemaan hänen viereensä ja laitan kuulokkeisiin äänikirjan. Kuulen vielä kirjan lopuksi kertausta globaalista sukupuuttoaallosta. Lapsi on nukahtanut viereeni ja Suomen luonto 2100 päättyy Kerttu Kotakorven kiitoksiin.

Mitä kirjasta jäi mieleen? Kyseessä on huippuhyvä ja laadukas katsaus siihen miten Suomen luonto muuttuu eri vuodenaikoina ja eri luontotyyppien osalta ilmaston lämmetessä kuluvan vuosisadan loppuun mennessä. Mukana on kaikki se perustieto, jota en ole kehdannut kysyä muilta enkä saanut aikaiseksi selvittää muuta kautta. Kirja toimisi hyvin myös oppikirjana, joten toivottavasti se päätyy pian kouluihin, oppilaitoksiin ja yliopiston kursseille.

Vahva suositus. Suositus äänikirjoille sekä erityisesti Kerttu Kotakorven Suomen luonto 2100 -kirjalle.

Jätä kommentti