Leo Stranius Helsingin kaupunginvaltuustoon: Lähiluonnon, ilmaston ja hyvinvoinnin puolella

Leo Stranius Helsingin kaupunginvaltuustoon: Lähiluonnon, ilmaston ja hyvinvoinnin puolella

Olen saanut puolustaa lähiluontoa, tehdä ilmastoystävällistä ja sosiaalisesti kestävää kaupunkipolitiikkaa Helsingin kaupunginvaltuustossa viimeisen kahdeksan vuoden ajan.

Kiitos tästä mahdollisuudesta! Nyt toivon, että voin jatkaa työtä myös seuraavat neljä vuotta. Huomenna Helsinki on vihreä. Sinä päätät.

Tavoitteeni Helsingille ovat seuraavat:

***

ILMASTO: Ilmastokriisiä käsitellään kriisinä:

 • Hiilineutraalisuustavoitetta aikaistetaan
 • Salmisaaren hiilivoimala suljetaan
 • Pyöräilyä ja joukkoliikennettä priorisoidaan kaupunkisuunnittelussa

LUONTO: Luonnon monimuotoisuutta vahvistetaan:

 • Luonnonsuojelualueita lisätään
 • Lähiluontoa puolustetaan eikä arvokkaita luontokohteita rakenneta
 • Luonnonvarojen kulutusta vähennetään

HYVINVOINTI: Huolehditaan hyvinvoinnista:

 • Heikoimmista pidetään huolta eikä ketään jätetä ilman perusturvaa
 • Koulutukseen ja varhaiskasvatukseen investoidaan
 • Eläinten oikeuksia kunnioitetaan ja lisätään vegaaniruokaa hankinnoissa

Helsingissä on saatu aikaan paljon hyviä asioita viime vuosina.

Luonnonsuojelualueiden määrä on kaksinkertaistumassa, päästöt ovat vähentyneet vauhdilla, ja kivihiilen käyttö tullaan lopettamaan. Helsinki on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Joukkoliikenteeseen on investoitu huimia summia, ja pyöräilyä priorisoidaan ennennäkemättömän paljon. Kaupunkipyörät ovat saavuttaneet suurta suosiota. Hämeentiestä on tehty joukkoliikennekatu. Liha- ja maitotuotteiden käyttö puolitetaan. Ihmisten vaikutusmahdollisuuksia on parannettu ottamalla käyttöön osallistavaa budjetointia.

Itse olen ollut osa tätä muutosta muun muassa puolustamalla kaupungin viheralueita ja lähimetsiä rakentamiselta. Aloitteideni seurauksena on tapahtunut myös esimerkiksi seuraavaa:

 • Helsinkiin julistettiin ilmastohätätila syksyllä 2020
 • Vuosaareen perustettiin Rakkauden metsä
 • Päiväkodeissa on tarjolla vegaaniruokaa sitä haluaville
 • Kaavoituksessa kokeillaan ekologista kompensaatiota
 • Kisahallin parkkipaikoille selvitetään avoimen urheilupuiston rakentamista
 • Kaupungintalolla liputetaan viittomakielen päivänä
 • Kaupungin maksuttomassa puistoruokailussa lisätään vegaaniruokien määrää

Lisäksi olen tehnyt aloitteita mm. henkilökohtaisen päästökaupan kokeilemisesta ja vapaaehtoistoiminnan mahdollistamisesta kaupungin työntekijöille. Kaupunki tukee aloitteeni ansiosta myös työntekijöiden pyöräilyä. Helsingissä on lisäksi edistetty aloitteideni pohjalta kierrätystä, hävikkiruuan hyödyntämistä, bioenergian kestävyyskriteerejä. Olen ollut ajamassa kivihiilestä luopumista, lähiluonnon ja ilmaston huomioimista kaikessa rakentamisessa sekä puolustanut kaikkein heikko-osaisimpia.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Vaikka luonnonsuojelualueita on tullut lisää ja rakentamista ohjattu pois arvokkailta luontoalueilta, uhkaa rakentaminen kaupunkilaisille rakkaita lähiluontokohteita. Ympäristötoimi tarvitsee lisää voimavaroja luonnonsuojelun edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hiilineutraalisuustavoitetta pitäisi aikaistaa.

Opetukseen ja varhaiskasvatukseen tarvitaan enemmän resursseja. Varhaiskasvatuksesta tulisi tehdä maksutonta. Maksuttomuus parantaisi heikommassa asemassa olevien perheiden lasten mahdollisuuksia saada laadukasta varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatus helpottaa koulun aloitusta, parantaa lapsen oppimismahdollisuuksia ja vähentää syrjäytymisriskiä. Kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia tulisi parantaa osallistuvaa budjetointia laajentamalla ja suoria kansanäänestyksiä järjestämällä.

Tästä syystä haluan olla jatkossakin varmistamassa, että hyvät vihreät tavoitteet toteutuvat.

Unelmani on hiilineutraali kiertotalous, jossa luonnon monimuotoisuus vahvistuu ja kansalaisyhteiskunta kukoistaa. Helsinki, jossa kunnioitetaan lähiluontoa, ilmastokriisiä käsitellään kriisinä ja kaikille kaupunkilaisille taataan hyvät elämän eväät taustasta riippumatta.

Voit tukea kampanjaani täällä.


Kuka Leo Stranius

Toimitusjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Ekologisen elämän edelläkävijä, ilmastoaktivisti ja kahden lapsen isä Käpylästä. Työskennellyt ympäristö- ja kansalaisjärjestöjohtajana sekä tietoliikennealalla. Koulutus hallintotieteiden maisteri. Hiilijalanjälki: 2867 kg.

Olen elämäni aikana ollut duunari ja tietotyöläinen, kokenut yhteiskunnan turvaverkkojen merkityksen mutta myös oman yrittämisen voiman. Uskon esimerkin kautta johtamiseen, rajat ylittävään yhteistyöhön ja positiivisen tekemisen meiningin luomiseen.

Tällä hetkellä työskentelen Third Rock Finlandin toimitusjohtajana, jossa edistämme yritysten ja organisaatioiden vastuullisuustyötä sekä siirtymistä hiilineutraaliin keirtotalouteen, jossa luonnon monimuotoisuus lisääntyy.

Työni ohella toimin Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä, HSY:n hallituksen varapuheenjohtajana, HKL:n johtokunnan jäsenenä sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtajana. Omistan osan ympäristökonsulttiyritys Tyrskystä ja käyn pitämässä ajanhallintavalmennuksia eri organisaatioille.

Minulle kaikkein tärkeimpiä arvoja ovat luonnon itseisarvo, kansalaisvaikuttaminen ja vapaa kansalaistoiminta, suora demokratia, ympäristö- ja luonnonsuojelu, eläinten oikeudet, heikko-osaisimpien puolustaminen. Oman kokemuksen kautta olen huomannut, miten tärkeitä ovat lapsiperheiden jaksaminen, turvalliset päiväkodit ja koulut.

Ammennan energiaa liikunnasta, kirjoista, luonnosta ja tähtihetkistä lasten kanssa. Olen valmis laittamaan itseni likoon ilmaston, lähiluonnon, tulevien sukupolvien ja kaikkein heikko-osaisimpien puolesta.

Julkinen CV:ni löytyy täältä.
Voit katsoa myös tämän: Leo Stranius Wikipediassa.

Seuraa minua Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Mielipiteitä ja ajatuksiani noin 150 politiikan eri aihealueeseen voi käydä lukemassa täältä: Leo Stranius – Politiikka A,B,C ja Ö

TAVOITTEET:

ILMASTO: Ilmastokriisiä käsitellään kriisinä:

 • Hiilineutraalisuustavoitetta aikaistetaan
 • Salmisaaren hiilivoimala suljetaan
 • Pyöräilyä ja joukkoliikennettä priorisoidaan kaupunkisuunnittelussa

LUONTO: Luonnon monimuotoisuutta vahvistetaan:

 • Luonnonsuojelualueita lisätään
 • Lähiluontoa puolustetaan eikä arvokkaita luontokohteita rakenneta
 • Luonnonvarojen kulutusta vähennetään

HYVINVOINTI: Huolehditaan hyvinvoinnista:

 • Heikoimmista pidetään huolta eikä ketään jätetä ilman perusturvaa
 • Koulutukseen ja varhaiskasvatukseen investoidaan
 • Eläinten oikeuksia kunnioitetaan ja lisätään vegaaniruokaa hankinnoissa

Huomenna Helsinki on vihreä!

Jätä kommentti