Bill Gates: Kuinka välttää ilmastokatastrofi

Kuuntelin tänään (16.2.2021) ilmestyneen Bill Gatesin kirjan Kuinka välttää ilmastokatastrofi.

Ensinnäkin upeaa, että Gates on havahtunut ilmastokriisiin. Hänen tilannekuva vaikuttaa myös olevan oikea. Nykyiset päästöt pitää tiputtaa nollaan mahdollisimman nopeasti. Olkoonkin, että Gates uskoo kirjassaan kovin vahvasti nykyiseen teknologiaan ja markkinavoimien ohjaukseen.

Kirjan heikkous onkin ehkä siinä, että Bill Gatesin ratkaisut perustuvat pitkälti nykymenon jatkuvuuden turvaamiseen. Yhteiskunnan sähköistäminen, ydinvoima, hiilidioksidin talteenotto ja biopolttoaineet. Kirjan kautta välittyy vahva usko siihen, että nykymeno voi jatkua ja suuren mittakaavan teknologiset ratkaisut hoitavat homman.

Vähemmän kirjassa on asiaa siitä perustavaa laatua olevasta kulttuurisesta muutoksesta, joka myös tarvitaan. Ymmärrystä siitä, että ilmastoystävällinen arki ei ole luopumista vaan hyvinvoinnin vahvistamista. Meidän ei ole pakko jatkaa nykyistä kulutusta hamaan tulevaisuuteen.

Ihailtavasti tämä yksi maailman rikkain henkilö on kuitenkin sijoittanut miljoonia ja miljoonia dollareita hiilineutraalin yhteiskunnan edistämiseen. Hän myös muistuttaa monta kertaa siitä, että ilmastokriisi kohtelee kaikkein pahiten juuri heitä, jotka ovat vähiten syyllisiä. Ajatuksen ilmasto-oikeudenmukaisuudesta voi lukea ainakin rivien välistä.

Suurin ongelma Bill Gatesin mukaan kirjan perusteella vaikuttaa olevan ”Green Premium”. Tällä Gates tarkoittaa sitä, että ilmastoystävällisyys maksaa tällä hetkellä enemmän kuin fossiilitalouden palvelut tai tuotteet. Ratkaisuksi tarjoillaan esimerkiksi hiiliveroa.

Toki on selvää, että yksi keskeisimpiä ongelmia on se, että nykyisessä talousjärjestelmässä ympäristölle ja ilmastolle haitalliset ulkoisvaikutukset eivät näy tuotteiden tai palveluiden hinnassa. Siitä huolimatta ihmisten kulutuskäyttäytyminen ei tyhjene tähän. Eivät ihmiset osta pelkästään hinnan perusteella ja toimi kuin homo economicus. Tai miten Gates selität sen, että monet ostavat oman auton, vaikka paljon halvemmaksi tulisi ostaa liikkuminen palveluna.

Erityisen hyvää on, että Bill Gates painottaa sitä, että päästöt pitää pudottaa mahdollisimman nopeasti nollaan ja tämä ei pelkillä yksilön valinnoilla tai paahtoleivän syömisen lopettamisella onnistu. Olennaista on vaikuttaa yhteiskunnallisiin rakenteisiin niin, että se leipä valmistetaan hiilineutraalisti.

Bill Gates lupaa käyttää jatkossakin runsaasti aikaansa ilmastokysymyksen ratkaisemiseen. Hyvä näin, koska sitä todella tarvitaan. Toivottavasti muutkin yritysjohtajat seuraavat.

Jätä kommentti