Henkilökohtainen valmentaja (Personal Trainer) ilmastoystävälliseen elämäntapaan

Monet hankkivat henkilökohtaisen valmentajan (Personal trainer) oman lihaskuntoharjoittelun tai liikuntasuoritustensa/hyvinvointinsa parantamiseksi.

Voisiko Personal Trainer toimia ilmastokilojen karkottamiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen?

Nyt olisi mahdollisuus saada HSY:n kautta maksutta ohjelma ilmastoystävälliseen arkeen.

Linda Kovanen treenaa halukkaita ilmastoystävälliseen ruokaan, Joosua Visuri ilmastofiksuun liikkumiseen, Riikka Suominen ekologiseen kuluttamiseen ja minä saan toimia henkilökohtaisena valmentajana asumiseen ja energiatehokkuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Oheisessa videossa siis perusvinkit energiatehokkaaseen asumiseen ja alla treeniohjelm aloittelijalle, kuntoilijalle ja tehotreenaajalle. Lopussa myös vähän haastavammat jälkiruokavinkit.

Tsekkaa lisää täältä: https://ilmastotreeni.fi ja #ilmastotreeni #personalclimatetrainer

Ilmastotreeni: Aloittelija

Tiesithän, että telkkari ja muut kodinkoneet syövät virtaa vaikka eivät olisi päällä? Hanki sähkölaitteille pistorasiat, joista voi napauttaa katkaisimella virran pois kokonaan ainakin yöksi ja silloin, kun ketään ei ole kotona. Lainaa sähköyhtiöltäsi tai kirjastosta kulutusmittari ja tutki toimivatko laitteesi kuten pitää.

Ilmastotreeni: Kuntoilija

Kilpailuta sähkösopimuksesi ja valitse vihreää sähköä. Jos asut kerrostalossa, tarkista energiayhtiöltäsi, saisitko uusiutuvaa kaukolämpöä. Ainakin Helsingissä onnistuu. Laske makuuhuoneesi lämpötilaa.

Ilmastotreeni: Tehotreeni

Tee aloittelijan ja kuntoilijan treenit sekä tarkista kodin valaistus. Joko kaikki kodin lamput ovat ledejä? Jos eivät, vaihda loputkin. Tai jos joukossa on valaisimia, jotka vaativat hehku- tai halogeenilamppua, pidä huolta, etteivät ne ole päällä turhaan.

Ilmastotreeni: Leon jälkiruoka

– Hanki uusi energiatehokas A+++ jääkaappi.
– Suunnittele, voisitko muuttaa pienempään asuntoon.
– Kokeile olla viikko ilman sähköä.

2 kommenttia artikkeliin ”Henkilökohtainen valmentaja (Personal Trainer) ilmastoystävälliseen elämäntapaan”

 1. Leo,
  ranskalaisten kuluttajajärjestöjen tekemien käyttötestien mukaan tuo A+++ , ja varsinkin nuo plussat evät tarkoita yhtään mitään. Eivätkä varsinkaan energiatehokkuutta. Järjestöt vaativatkin niiden poistoa tuotemainonnassa ja laitteissa. Noiden merkkien tulevasta poistosta on jo ilmoitettu meillä ainakin kansallisella tasolla, miten lienee EU:n päätösten kanssa ? Tulossa on kait jotakin.Tarkistappa asia ennenkuin suosittelet.

  Mitä tulee amerikkalaistermiin ( trendiin eli muotiasiaan ) ” personal trainer ”, niin jo tuo termi tuntuu hirvittävän tyhjänpäiväiseltä. Miksi englanninkielinen termi ? Tuollainen nimitys vain alentaa arvostustasi ympäristöasiantuntijana.

  Suomessa on jos minkälaista vapaasti toimivaa humpuukitreenaajaa, kaikenmaailman helppoheikkiä.Nyt on jo ainakin yksi kuolemisen valmentajakin….! Aika matalalle ollaan menty. Valtiovallan tulisi tehdä pikaisesti näitä kansalaisia huijaavia helppoheikkejä koskeva lainsäädäntö.

  Vastaa
 2. Tämä ”personal trainer” ( henkilökohtainen valmentaja ) suuntaus, jonka tarkoituksena on ohjata yksilöiden henkilökohtaista kehitystä tiettyyn valittuun suuntaan, liittyy suoraan ns.länsimaissa nykyään vallalla olevaan individualismiin eli yksilökeskeisyyden korostamiseen ja asettamiseen etusijalle kaikessa ihmisten toiminnassa ja olemisessa.
  Tämä selvästi individualismin vaikutusta painottava ilmiö ( trendi ) kuuluu olennaisena osana nykypäivän uusliberalismin olemukseen. Se avaa tien monenlaiselle petkutukselle , etenkin nykyajan ” uusavuttomien ” ihmisten hyväksikäytölle.
  Pahimpia helppoheikkejä ovat lähinnä ne ” henklökohtaiset valmentajat ”, jotka tarjoavat valmiiksi paketoituja reseptejä kaikille sopivina….!

  Tämä uusliberalistinen individualistinen suuntaus onkin todellisuudessa osoittautunut olevan ristiriidassa tämän hetken ilmastotavoitteiden toteuttamisen kanssa. Yksilötasolla tapahtuva ” aktiivisuus” on näyttänyt rajansa, ja se on osoittautunut pieneksi näpertelyksi mm.ilmastomuutoksen hidastamisprosessissa. Tällä yksilökeskeisyyttä korostavalla ” aktiivisuudella ” ei ole ole saavutettu eikä koskaan tulla saavuttamaan toivottua tulosta.
  Tässä ilmastokysymyksessäkin muutoksen on tapahduttava ennenmuuta yhteiskunnallisella tasolla poliittisen vaikuttamisen ja poliittisen päättämisen kautta. Valtiotasolla on pyrittävä poliittiseen perusteelliseen suunnanmuutokseen, muutoin emme enää voi edetä kollektiivisesti yleisesti hyväksyttyjen ilmastotavoitteiden toteuttamisessa.

  Vastaa

Jätä kommentti