Valtuustoaloite vegaaniruokavaihtoehdon tarjoamikseksi kaikissa kaupungin ruokapalveluissa

Palvelukeskus Helsinki on mukana noin sadassa tuhannessa ruokahetkessä päivittäin.

Kaupungin ruokatarjontaa kasvispainoitteisemmaksi muuttamalla voidaan edistää kestävää ruokakulttuuria ja torjua ilmastonmuutosta.

Teimme kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.12.2017 Mai Kivelän, Katju Aron, Abdirahim (Husu) Mohamedin ja Petrus Pennasen kanssa aloitteen vegaaniruokavaihtoehdon tarjoamikseksi kaikissa kaupungin ruokapalveluissa.

Aloitteen allekirjoitti 33 kaupunginvaltuutettua viidestä eri puolueesta.

Seuraavaksi kaupungin viranhaltijat käsittelevät aloitetta ja se tulee aikanaan kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Ohessa aloiteteksti kokonaisuudessaan. 

Ruokajärjestelmällä on merkittävät vaikutukset ilmastonmuutokseen. Ruoan osuus ilmastopäästöistä on arvioiden mukaan samaa luokkaa, tai jopa suurempi, kuin liikenteen osuus, joka on viidenneksen kokonaispäästöistä. Ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa ruokaketjulla on siis merkittävä rooli.

Helsinki on uudessa strategiassaan sitoutunut torjumaan ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti kattaen kaikki toimialat. Julkisilla ruokapalveluilla on iso rooli ihmisten ruokailussa. Esimerkiksi Palvelukeskus Helsinki on mukana noin sadassa tuhannessa ruokahetkessä päivittäin. Kaupungin ruokatarjontaa kasvispainoitteisemmaksi muuttamalla voidaan edistää kestävää ruokakulttuuria ja torjua ilmastonmuutosta.

Me allekirjoittaneet esitämme, että osana ilmastonmuutoksen kunnianhimoista torjuntaa Helsinki vähentää ruoan ilmastovaikutuksia tarjoamalla kaikissa kaupungin ruokapalveluissa joka aterialla vegaanisen päävaihtoehdon.

Mai Kivelä (vas)
Katju Aro (fp)
Abdirahim (Husu) Mohamed (sdp)
Leo Stranius (vihr)
Petrus Pennanen (pp)

2 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoaloite vegaaniruokavaihtoehdon tarjoamikseksi kaikissa kaupungin ruokapalveluissa”

 1. Tuleeko tämä vegaaninen vaihtoehto olemaan kokonaan luomutuotteinen ?

  Monenlaisia ympäristölle myrkyllisiä aineita käyttävä intensiivinen maatalous, siis kasvisten ja hedelmien ym. ja ei vegaanisten elintarvikkeiden tehotuotantoon perustuva maanviljely, on yksi ympäristöä eniten rasittavista tekijöistä. Onko tämä otettu huomioon tuossa vegaanivaihtoehdon suunnittelussa ?

  Ranskassa maatalous on kaikkein suurin veden ja yleensä ympäristön saastuttaja, ja tällä toiminnalla on vaikutusta myöskin ilmaston lämpenemiseen. Meillä se saastuttaa eniten vesistöjä mennen tässä edelle teollisuutta, liikennettä ja yksityisten kuluttajien toimintaa. Silti siitä ei juuri puhuta, koska maatalouden uskotaan olevan ” maapallon väestön syöttäjän ” asemassa.. Perinteisessä maatalousmaassa Ranskassa maanviljelijä on ” kuningas”.

  Meillä on nyt kuitenkin saatu aikaan UFC- kuluttajajärjestön toimesta hallitukselle osoitettu kansallinen vetoomus, jossa vaaditaan hallitusta ryhtymään toimiin, jotta eniten saastuttava joutuisi maksamaan eniten saastuttamisesta. Ja jotta kuluttajia ei aina verotettaisi eniten kaikkien muiden saastuttajien.jäädessä vähemmälle. Vetooomukseen kerätään allekirjoituksia. Vetoomus toimitetaan ympäristöministerille, joka on ( omalta ) ajatustavaltaan melko vihreä, vaikkakaan hän ei nyt hallituksessa ollessaan aina muista aikaisempia vaatimuksiaan sanoen olevansa nyt …enemmän ”realisti” !

  En ole kuullut Suomessa puhuttavan ,tai lukenut paljonkaan suomailaisen maatalouden osallisuudesta ympäristön ja ilmaston saastuttamiseen ja sen asettamiseen siitä osavastuuseen.. Johtuneeko tämä vähäpuheisuus yhtäältä siitä, että nykyinen maa-ja metsätalous ( -ja ympäristö ? ) ministeri on itse pääministerin puoluetta edustava maanviljelijä ?

  Meilläkin tullaan ilmeisesti nyt Terra Nova-kansalaisjärjestön vaikutuksesta ottamaan kokeiluluontoisesti koulujen ruokalistoille ainakin muutaman kerran viikossa vegaanivaihtoehto. Ja tässä tullaan suosimaan luomutuotantoa, vaikkakin se on vielä liian vähäistä Ranskassa, jossa maatalousministeriö haluaa kasvattaa sen osuutta ja tukee sitä.

  Vastaa
 2. Korjaus:
  huomasin, että Tiilikainen ( kesk.) ei olekaan enää maa-ja metsätalousministeri , mutta kylläkin ympäristöministeri.Kuka siellä on nykyään maa-ja metsätalousmi- nisterinä ?

  Vastaa

Jätä kommentti