Black Friday: Viisi vinkkiä shoppailuun

Perjantaina 24.11. on hyvä hetki pysähtyä miettimään oman kulutuksensa ympäristövaikutuksia ja viettää Älä osta mitään –päivää.

Itse asiassa kulutuslakko olisi pitänyt aloittaa tänä vuonna viimeistään maailman ylikulutuspäivänä 2.8.2017, koska silloin ihmiskunta oli laskennallisesti käyttänyt loppuun kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat.

Suomalaisten osalta ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 3.4.2017.

Jos yksi päivä tuntuu kuitenkin liian vaikealta ja mielesi tekee shoppailemaan, niin ohessa viisi ostosvinkkiä Älä osta mitään –päivän kunniaksi.

1. Osta EKOenergiaa. Hanki uusi sähkösopimuksesi osoitteessa: http://www.ekoenergia.fi Vähennä samalla omaa energiankäyttöäsi ja lämpimän veden kulutusta.

2. Osta joukkoliikennelippu. Liiku Älä osta mitään –päivänä julkisilla kulkuvälineillä, pyöräile ja kävele. Vältä lentämistä, laivamatkustamista ja autoilua.

3. Osta kasvisruokaa. Kokeile uusia ja trendikkäitä vegaaniherkkuja, joita löytyy lähikaupastasi. Suosi ympäristöystävällistä kasvisruokaa. Vähennä lihansyöntiä.

4. Osta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tee lahjoitus luonnonsuojelujärjestölle ja liity jäseneksi tai kuukausilahjoittajaksi. Osta vaikka pala ikimetsää.

5. Osta hyvä ja levollinen mieli. Tuntuuko, että marraskuu ja ostoshysteria ahdistaa? Tee retki lähimetsään. Jo noin 20 minuutin oleskelu metsässä vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja lisää hyvinvointia. Hinta nolla euroa!

Kun olet suorittanut päivän shoppailut, kannusta myös ystäviäsi ja päättäjiä toimimaan tulevaisuutemme puolesta ja ottamaan ympäristöasiat huomioon jokapäiväisessä kulutuksessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Black Friday: Viisi vinkkiä shoppailuun”

  1. Mitä opimme siis tästä ? Opimme sen, että Black Friday on puhtaasti amerikkalainen ilmiö, joka on ajautunut Suomeenkin.
    Miksi suomalaiset seuraavat kaikessa amerikkalaisten touhuja ja matkivat niitä ? Eikö Suomessa olisi mahdollista järjestää ihan omintakeisia turhan kulutuksen rajoittamistempauksia , ja muulloinkin kuin amerikkalaisten valitsemana päivänä?

    Muuten, tuo kehoitus ”¨alä osta mitään ” tarkoittaa, ettei osteta yhtään mitään tuona päivänä.Ei siis noita listattuja tavaroita/asioitakaan.
    Miksi muka ” yhteiskunnallista vaikuttavuutta” ( mitä se on ? ) pitäisi ostaa ? Ja miksi ”ostaa” hyvä ja levollinen mieli, kun sen saa ostamattakin.?

    Tuosta kaikesta ” shopping” – hössötyksestä, ja ensiksi jo tuosta englanninkielisestä sanasta pitäisi päästä eroon varsinkin puhuttaessa ihan muista asioista kuin ostamisesta. Mutta taitaa Suomessa olla nykyään jo KAIKKI myytävänä ja ostettavissa. Business first-ajattelu on Suomessa yleistynyt …seuraten amerikkalaista meininkiä. Tälle tuhon ideologialle on jo vaikea laittaa kapulaa rattaisiin. Mutta pitäisi kyetä miettimään syvemmin sitä , mihin tuon ideologian sokea seuraaminen johtaa.

Kommentointi on suljettu.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.