Tunnelmia: Tour De Helsinki 2015

Tour De Helsinki - Leo StraniusElokuun viimeisenä sunnuntaina (30.8.) oli poikkeuksellisen paljon maantiepyöräilijöitä liikkeellä kun järjestyksessä kymmenes Tour De Helsinki starttasi pyöräilystadionin tuntumasta Mäkelänkadulta.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut ennätyksellisesti 2254 osallistujaa. Itselleni tämä oli elämäni ensimmäinen Tour De Helsinki.

Auringon paistaessa lähdin ajamaan 140,1 kilometrin matkaa 30 km/h vauhtia ajavien jänisten tuntumassa.

Ensimmäinen reilu kymmenen kilometriä Espooseen ajettiin tosin mateluvauhtia saattoauton perässä. Vauhti oli niin hiljainen, että välillä pyörämassa pysähtyi lähes kokonaan.

Puolimatkan jälkeen tulivat sadekuurot. Välillä taisi tulla rakeitakin. Maantiepyöräilyssä sateesta pääsee nauttimaan kaksinkertaisella voimalla, kun vettä roiskuu niin edellä ajavien renkaista kuin taivaaltakin. Paikoin oli vaikea erottaa milloin sade oli alkanut tai loppunut kun märkä tienpinta piti huolen kastumisesta.

Itselleni kolmenkympin vauhti oli juuri sopiva. Kovempaakin olisi voinut mennä, mutta nopeampia jäniksiä ei ollut järjestäjien toimesta tarjolla. Kolmenkympin ryhmässä homma sujui rennosti ja helposti.

Oma virallinen aikani oli lopulta 4:46:05 ja keskinopeus 29,57 km/h (lähtöodottelut, saattoajo + tauot mukana). Oman mittarini mukaan 140,1 km taittui keskinopeudella 30,75 km/h (tauot eivät mukana). Nopeimmillaan ajoin 69,15 km/h vauhtia. Tasaisella vauhti oli tyypillisesti 30-40 km/h tuntumassa. Ylämäissä hitaampaa ja alamäissä nopeampaa.

Tämänkään vuoden kisassa ei kaatumisilta tai rengasrikoilta vältytty. Itse en nähnyt yhtään kaatumista, mutta niitä oli ollut valitettavasti useita. Ainakin yksi oli niin paha, että paikalle tarvittiin mediheli. Itselleni sattui vain yksi läheltä piti tilanne alkumatkasta Velskolan ylämäessä, kun meinasin ajaa edessä nopeasti hidastavan takarenkaaseen. Valitettavasti monilla muilla ei ollut yhtä hyvä tuuri kuin itselläni.

Tämä oli oman pyöräilykauteni ja pyöräurani huipentuma. Viimeisen vuoden aikana kilometrejä on kertynyt hiukan yli 7000 km ja tämän vuoden (2015) aikana jo nyt lähes 5000 km. Ryhmäajoa olen pitkin kesää harjoitellut muutamilla Helsingin Polkupyöräilijöiden kuntolenkeillä. Oma pyöräni on vuoden vanha cyclocross Focus Mares AX 3.0 (Lue Cyclocrossin ylistys). Aiemmin olen ajanut pelkästään maastopyörillä tai hybrideillä.

Upea kokemus! Kiitos Tour De Helsinki! Kiitos kaikki kanssa-ajajat. Oli upeaa jakaa kokemus kanssanne. Kiitos myös kaikki matkan varrella olleet kannustajat, erityisesti rakas puolisoni Annukka! 

Pikaista toipumista kaikille, jotka joutuivat kolareihin!

Jätä kommentti