Viisi vinkkiä miten aloittaa loma mahdollisimman tehokkaasti

Strömfors ruukkiTyöpöytä on siivottu. Tärkeimmät tehtävät ja lomasuunnitelmat tehty. Vapaa on valmis alkamaan.

Paitsi usein käy niin, että työt vyöryvät lomalle. Tai vaikka eivät vyöryisikään, voi olla vaikea pitää näppinsä erossa kiinnostavista hommista.

Itselleni tärkeimmät loman aloittamisen opit ja onnistumiset liittyvät alla oleviin vinkkeihin.

Kannattaa siis lähteä hetkeksi pois kotoa hyvien ystävien kanssa, ajoittaa loman aloittaminen heinäkuun alkuun (juhannuksen jälkeisen viikon jälkeen) sekä kuntoilla ja lukea kirjoja.

Ohessa on viisi vinkkiä, miten aloittaa loma tehokkaasti

1. Lähde ensimmäisenä lomapäivänä matkalle. Irtiotto arjesta helpottaa siirtymistä työmoodista vapaalle. Mikäli loman alussa jää kotiin, jäävät myös työasiat helposti pyörimään mieleen ja houkutus hypätä hommiin on suuri. Matkan ei tarvitse olla pitkä tai suuntautua kaukomaille.

2. Aloita loma parhaiden ystävien kanssa. Parhaiden ystävien kanssa voi olla oma itsensä. Yksin, puolison tai perheen kanssa aloitettu loma johtaa helposti vain arjen säätämiseen. Ystävien kanssa irtiotto on helpompaa ja tehokkaampaa ilman ylimääräisiä sosiaalisia paineita.

3. Ajoita lomasi ajankohta oikein. Esimerkiksi itse olen joskus lomaillut vasta elokuussa. Yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä tämä on ollut hankalaa, kun muu maailma vyöryy väkisin päälle. Toinen oppini on ollut se, että maailma ei tule vielä valmiiksi juhannusviikolla. Töissä kannattaa olla vielä juhannuksen jälkeenkin, mikäli haluat saada työpöydän edes siedettävästi puhtaaksi.

4. Kuntoile ja lue kirjoja. Huonon syömisen ja makoilun sijaan kannattaa kuntoilla ja syödä hyvin. Myös kirjojen lukeminen edistää tehokasta irtautumista arjen rutiineista.

5. Ota opiksi. Mieti miten aiemmat lomasi ovat onnistuneet. Millaisissa olosuhteissa loma on onnistunut tai epäonnistunut. Millaiset arjen niksit ovat itselläsi toimineet. Se mikä toimii minulla tai muilla ei tietenkään toimi välttämättä sinulla.

Lisäksi olennaista on tietysti se, että töissä asiat ovat hallinnassa. Kaikkia asioita ei koskaan saa tehtyä. Tärkeintä on, että tekemättömät hommat ovat aikataulutettu työlistalla ja kalenterissa. Näin tekemättömät työt eivät vaivaa mieltä lomalla.

Kannattaa lukea myös tämä:
– Onnistuneen loma resepti

Jätä kommentti