Fennovoiman hankkeella ei edellytyksiä toteutua

Leo Stranius 2014Fennovoima jätti ydinvoimalahankkeensa rakennuslupahakemuksen tänään (30.6.2015) työ- ja elinkeinoministeriöön vain reilua tuntia ennen määräajan umpeutumista.

Tuntuu uskomattomalta, että Fennovoima on kehdannut lähteä hakemaan rakennuslupaa tällä kokoonpanolla. Vaihtoehtoja on kaksi: (1) Tilanne on todella epätoivoinen tai sitten (2) tällä pelataan vain aikaa, että Fortum tai joku muu uskottava toimija saadaan vielä mukaan.

Fennovoiman hanke kohtasi vain viikko sitten merkittävän takaiskun, kun Fortum ilmoitti, ettei ole saanut sovittua vesivoimaomistuksista Venäjällä, jotka se asetti ehdoksi omalle osallistumiselle Fennovoiman hankkeeseen.

Fortumin korvaajaksi saatiin ilmeisesti aivan viime metreillä kroatialainen pikkufirma.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vihreään energiaan keskittyvällä ja vuonna 2012 perustetulla Migrit Solarna Energija -yhtiöllä on ennestään yksi aurinkovoimala Kroatiassa. Yhtiön osakepääoma on noin 26 000 euroa ja sillä on tiettävästi yksi tai muutama työntekijä. Yhtiön omistussuhteet näyttävät johtavan Venäjälle.

Käsillä olevien tietojen perusteella on syytä epäillä, että kyseessä on bulvaani pöytälaatikkofirma, jonka taustalla on joitain muita toimijoita.

Tuntuu aika epäuskottavalta, että pieni kroatialaisfirma muuten saisi satojen miljoonien eurojen pääomat Fennovoiman investointia varten. Varsinkin kun yhtiön johtoa ei ole saatu edes kiinni kommentoimaan sijoitustaan.

Tuntuu uskomattomalta, että Fennovoima on kehdannut lähteä hakemaan rakennuslupaa tällä kokoonpanolla. Tai sitten tilanne on Fennovoiman kannalta todella epätoivoinen. Ilmeisesti koko EU- ja EFTA-alueelta ei löydy ketään muuta sijoittajaa tai energiayhtiötä, joka vielä uskoisi ydinvoimaan tai ainakaan Fennovoiman hankkeeseen.

Todennäköisesti Fennovoima hankki kroatialaisella bulvaanilla kuitenkin vain muutaman viikon, kuukauden tai vuoden lisäaikaa hankkeelle. Huomio kiinnittyy nyt Migrit Solarna Energija -yhtiön taustoihin. Perimmäisenä tavoitteena lienee kuitenkin saada Fortum vielä mukaan kuvioihin, kunhan vesivoimaomistukset saadaan Venäjällä sovittua.

Olli Rehnin ja istuvan hallituksen kannattaa vetää aika nopeasti johtopäätökset hankkeesta. Ei kiitos. Näillä eväillä rakennuslupaa ei tule myöntää. Jotain rajaa.

Fennovoiman ydinvoimahanke johtaisi Suomen energiapolitiikan niin sanottuun polkuriippuvuuteen, joka kaventaisi Suomen tulevia valintamahdollisuuksia. Mahdolliset investoinnit ydinvoimaan lukitsisivat energiantuotannon vuosikymmeniksi vanhentuneeseen teknologiaan. Tämä jättäisi vain vähän tilaa energiatehokkuudelle ja uusiutuville energialähteille, jotka loisivat pysyviä työpaikkoja ja puhtaan teknologian kotimarkkinoita.

Lue myös nämä:
– Suomen luonnonsuojeluliitto: Fennovoiman hanke ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukainen
– Greenpeace: Fennovoiman uusi omistaja ei tee hankkeesta uskottavaa
– Pro Hanhikivi: Fennovoiman osakaspohja arveluttava
– Ville Niinistö: Hallituksen puhallettava pilliin ja keskeytettävä Fennovoiman ydinvoimalahanke

2 kommenttia artikkeliin ”Fennovoiman hankkeella ei edellytyksiä toteutua”

Jätä kommentti