Pääsiäisen kohtuullisuusteesit

PääsiäinenPääsiäisenä on hyvä hiljentyä pohtimaan elämän suuntaviivoja: Teenkö merkityksellisiä asioita? Mitä arvoja edustan?

Itselleni tärkeitä päämääriä ovat onnellisuus, kohtuullisuus ja ekologisuus.

Erityisesti eduskuntavaalikampanjan lomassa on hyvä miettiä kohtuullisuuden teemaa.

Olisi tärkeää säilyttää kohtuus kaikessa. Silloin ei tulisi tehtyä liikaa töitä tai oltua turhaa kiire. Olisi kohtuullisesti töitä ja aikaa perheelle. Olisi kohtuullisesti ruokaa ja kohtuullisesti liikuntaa.

Yhteiskunnan tasolla kohtuullisuuden politiikka voisi puolestaan tarkoittaa seuraavaa:

1. Kohtuullisuutta luonnonvarojen käyttöön, esimerkiksi 10 % metsiensuojelua Etelä-Suomessa on kohtuulista.

2. Perustarpeet kaikille, mutta ei liikaa kellekään. Tässä apuvälineinä voisivat toimia perustulo ja verotuksen voimakkaampi progressio.

3. Työtä kaikille, mutta ei liikaa kenellekään. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa viikkotyöajan lyhentämistä ja perustulon käyttöönottoa.

4. Kohtuullisuutta talouden kasvutavoitteisiin. Bruttokansantuotteen sijaan tarvitaan muita mittareita kuvaamaan hyvinvoinnin kehityksen suuntaa.

5. Kohtuullisuutta sääntelyyn. Ympäristöä ei saa saastuttaa tai ihmisoikeuksia loukata, mutta sääntelyllä ei saa estää uusia luovia ideoita.

Ihmisten hyvinvointia pitää lisätä, mutta lisäys voi tapahtua vain ympäristön sallimissa rajoissa. Siinä on kohtuullisuuden ydin.

Oma pääsiäinen sujuu kotona Helsingissä lasten ja puolison kanssa, osittain eduskuntavaalikampanjaa tehden ja osittain muita töitä hoitaen. Kuitenkin niin, että mukana on tasapainoisesti ja kohtuullisesti kaikkea.

Iloista pääsiäistä!

Jätä kommentti