Vastaus Helmi Päällysaholle: Miksi käyn kylmässä suihkussa?

Suomen Kuvalehti - Helmi PäällysahoSuomen Kuvalehden jutussa “18-vuotias äänestäjä: Mitä eroa oikeasti on oikeistolla ja vasemmistolla? (SK 27.3.2015) 18-vuotias Helmi Päällysaho on saanut vaalikoneessa vastaustensa perusteella läheiseksi ehdokkaaksi minut.

On hienoa että nuorella äänestäjällä on kanssani samanlainen näkemys siitä miten ja mihin suuntaan yhteiskuntaa pitää kehittää.

Politiikkaa ei voi tehdä yksin. Demokratiassa enemmistö päättää ja siksi on kiitollista että äänestäjäkunnassa löytyy kannatusta niille toimenpiteille, joita haluan edistää.

Päällysaho jatkaa jutussa, että Stranius ei käy hänelle ehdokkaaksi.

”Se on ihan hullu! Se käy kylmässä suihkussa ja sen kotona ei saa valuttaa yhtään liikaa vettä, koska se tuhoaa luonnon. Se syö puuroa, joka on tehty kylmään veteen, koska sitä ei saa lämmittää. Jotain rajaa.”

Kiitos Helmille avoimesta palautteesta. On hienoa kuulla äänestäjältä suoraa ja rehellistä kommenttia. Niin yksilöt kuin yhteiskunnatkin kehittyvät vain keskustelun kautta, joten pyrin tässä tekstissä avaamaan Helmille omia valintojani ja haluani vaikuttaa ennen kaikkea yhteiskunnallisiin päätöksiin.

Arjen merkittävimmät ympäristövalinnat eivät liity itselläni suinkaan suihkuihin tai puuroon. Näissä kyse on pikemminkin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Todelliset ympäristövalinnat, joita olen omassa arjessani tehnyt, ovat ekosähkön käyttö, kohtuullisissa neliöissä asuminen, ympärivuotinen pyöräily ja lomalentämisen lakko sekä vegaaniruokavalio.

Omassa arjessani haluan kokeilla ympäristöystävällisen elämäntavan rajoja enkä oleta, että muut ihmiset ryhtyisivät samaan.

Olen tehnyt kaikki henkilökohtaiset valintani vapaasti ja haluan säilyttää saman vapauden myös muille. En itse koe tehneeni uhrauksia, vaan eri toimillani olen ekologisuuden lisäksi parantanut myös hyvinvointiani. Haluan omalla esimerkilläni inspiroida muita toimimaan, joten on valitettavaa jos se on koettu äänestyksen estävänä tekijänä. Haluaisinkin kysyä Helmiltä ja muilta miten minun tulisi muuttaa toimintaani, jotta voisin inspiroida yhä useampia ihmisiä toimimaan ja vaikuttamaan kestävän tulevaisuuden puolesta?

Ympäristöongelmia ei ratkaista pelkästään yksilön valinnoilla. Voin yksilönä vaikuttaa monilla arjen valinnoilla, mutta yhteiskunta määrittää pitkälti ekologisuuden rajat. Helsingissä kerrostalojen lämmitys tapahtuu tällä hetkellä osin hiilivoimalla. Suomessa hajanainen yhdyskuntarakenne tarkoittaa sitä, että monille perheille auto on välttämättömyys. Lisäksi esimerkiksi maataloustuet ja verotus eivät kannusta terveellisen ja ympäristöystävällisen ruoan ostamiseen.

Minä haluan, että yhteiskunnan rakenteet tukevat puhdasta tulevaisuutta. Esimerkiksi puhtaan energiapolitiikan seurauksena saavutamme päästötavoitteet ja synnytämme Suomeen kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Investoimme energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan ja kestäviin hankkeisiin kuten raideliikenteeseen ja pyöräilyyn.

Minä haluan, että suojelemme Etelä-Suomen metsistä 10% ja toteutamme soidensuojeluohjelman viipymättä. Lisäämme perusopetuksessa ympäristökasvatusta ja ohjaamme lapset ja nuoret omaksumaan kestävän elämäntavan.

Minä haluan, että parannamme tuotantoeläinten hyvinvointia ja lakkautamme turkistarhauksen. Suomen ja EU:n maataloustuet on kohdennettava niin, että ne ohjaavat ympäristö- ja eläinystävälliseen ruuantuotantoon. Ympäristöystävällisen ruuan arvonlisäveroa on alennettava.

Minä haluan, että lisäämme ihmisten vaikutusmahdollisuuksia kansalaisaloitteilla ja suorilla kansanäänestyksillä. Tahdon, että vapautamme julkisin varoin tuotetun tiedon kaikille sekä luomme kasvualustaa kokeilukulttuurille.

Minä haluan myös, että pidämme huolta kaikista. Kavennamme tuloeroja verotuksen keinoin ja otamme käyttöön perustulon. Tuemme sosiaalista yrittäjyyttä ja pienyrittäjien sosiaaliturvaa. Tahdon, että jaamme vanhemmuuden kustannuksia tasaisemmin ja otamme käyttöön 6+6+6-perhevapaamallin. Säilytämme subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Lisäämme ympäristökasvatusta ja korjaamme homekoulut- ja päiväkodit viipymättä.

Puhtaamman tulevaisuuden eteen täytyy tehdä töitä myös eduskunnassa. Siksi olen ehdolla.

Helmille haluan vielä sanoa, että on todella hienoa, että olemme samaa mieltä tärkeimmistä poliittisista näkemyksistä. Mitä minun pitäisi tehdä, jotta saisin sinut harkitsemaan äänestämistäni?

4 kommenttia artikkeliin ”Vastaus Helmi Päällysaholle: Miksi käyn kylmässä suihkussa?”

 1. Yksilön valinnoilla ei ole tehoa ja korostamalla niitä saa vain helpotettua oikeiden syyllisten oloa kun vastuu siirtyy ja jakautuu ”meille” kaikille. Missähän se ympäristötietoinen nuoriso on, jos vedellä läträämisen moittiminenkin saa jo pitämään hulluna?

  Jos Straniuksen puheet ja teot ovat hulluutta, niin mitähän tästä samoja aiheita pohtivasta herrasta sanoisivat, joka käyttää vahvan puheenvuoron samoista asioista tässä pätkässä:
  https://www.youtube.com/watch?v=Xjqrq8OrtcI

  Vastaa
 2. Kirjoitin Leolle tämän vastauksen Facebookiin:

  Hyvä että otit mun kommentin noin positiivisesti vastaan, vaikka se olikin pikemminki sellanen vitsi, jota en olisi halunnut lehteen julkiseksi sanomisikseni. Se totuuden siemen siinä piili, että en ajatellut äänestäväni sinua.

  Mutta todella hyvä vastaus! Tekstin (ja muun suhun liittyvien lukemieni juttujen) pohjalta sun arvot ja teot politiikassa on todellakin sitä, mitä mä haluan, että kansanedustajat tekis siellä työhuoneissaan enemmän. Jos eduskunnassa olisi lisää sun kaltasia ihmisiä, sieltä tulisi varmasti parempia päätöksiä ulos. Ja kyllä, kun luin sun vastauksen sun mahdollisuudet mun äänen saajana nousivat

  Ehkä en olis sanonu noin jyrkästi toimittajalle, jos olisin tiennyt, että se painetaan lehteen, sillä oon toisaalta sitä mieltä, että tärkeintä on just teot politiikassa, ei yksityiselämässä. Monelle on kuitenki tärkeetä nykyään äänestää ehdokasta, jonka elämä ja arki on samanlaista kuin itsellä. Mun kommentissa oli taustalla just se, että mä tunnen olevani sun kanssa aika erilainen ihminen vapaa-ajalla, ja haluankin äänestää mua edustamaan jonkun mahdollisimman samanlaisen ihmisen. Monet vasemmistolaisesti ajattelevat skeittarit saattaa äänestää vasemmistoliiton Vesa Korkkulaa sen takia, että sekin skeittaa!

  Mua on myös ehkä mietityttänyt se, että koska oot niin näkyvästi painottanut vihreyttä ja ekologisuutta, että sun taloudelliset näkemykset ja vas-oik.-sijoittuminen on jääny vähän sen varjoon. Ehkei muilla, mutta mulla ainakin.

  Huh! Kiitos paljon vielä vastauksesta, avarsi paljon näkemystä susta Nyt ääni menee kuitenkin vasemmistoliittoon, ihan vaan puolueen takia! 🙂

  Haluan vielä vastata Pystymetsälle. En missään nimessä moiti Leoa veden läträämisestä! Jokaisen olisi tärkeää tehdä oma osuutensa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Mun perhe esimerkiksi ei omista autoa, kierrättää roskat, ja mä oon luopunut lihansyönnistä (sekä eettisistä että ekologisista syistä). Toki oli ristiriitaista, että kommentoin Straniusta tuolla tavalla, mutta silloin lähinnä ihmettelin kuinka on mahdollista, että joku ihminen voi noinkin hyvin turruttaa mukavuudenhalunsa ja toimia jonkun suuremman puolesta. Mahtavaa!

  Vastaa
 3. Intialainen kirjailija Tagore on sanonut, että joki ei pääsisi koskaan mereen asti, josseivät sen rantatörmät pitäisi sitä uomassaan.
  ”Vihreys” on hyvin kirjavaa koostumukseltaan! Ilmasto-ympäristöystävällistä politiikkaa voi haluta ja yrittää toteuttaa mikä tahansa edistyksellinen poliittinen puolue tai liike, jos se näin haluaa. Näin myöskin Helmin valitsema Vasemmistoliitto.

  Voimme väitellä elämäntavasta, toteutettavasta yhteiskuntapolitiikasta ja monenmoisista asioista mielenkuohullakin, mutta meidän on lopulta päätettävä mennä yhteen suuntaan, samaan päämäärään suojellaksemme ympäristöämme ja koko planeettaamme ja säilyttääksemme ne elinvoimaisina tulevaisuudessakin.Uskoisin, että vastuuntunto johdattaa meidät löytämään kaikkien osapuolten keskeisen keskustelun ja neuvottelun tien tämän päämäärän saavuttamiseksi.
  . .

  Vastaa

Jätä kommentti