Palmia: Ideologisesti värittynyt järkipäätös

Jaakko Eloranta Leo StraniusKotona vauva täytti tänään puoli vuotta.

Itse istuin iltaa Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa päätimme Palmian osittaisesta yhtiöittämisestä.

Alla valtuustossa käyttämäni puheenvuoro.

* * *

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Kiitos kaikille todella hyvästä keskustelusta! On ollut ilo seurata sekä vasemmiston että oikeiston hyviä ja punnittuja huomioita.

Sain ystävältäni seuraavan evästyksen Palmiaa koskevaan päätöksentekoon: tee ideologisesti värittynyt järkipäätös.

Sitä nyt yritän.

Itse olen ollut tässä teemassa vahvasti epämukavuusalueelle. Ymmärrän eri näkökulmia hyvin.

Erityiskiitos myös JHL:lle ja kumppaneille todella hyvästä kampanjasta! Vastaava aktiivisuutta kaipaisin monessa muussakin päätöksessä.

Sydämeni sanoo, että yhtiöittämisen tielle ei Palmian tapauksessa kannattaisi ehkä mennä. En usko, että Palmia pystyy yhtiönä toteuttamaan yhteiskuntavastuuta kovin hyvin. Valtuuston päätösvalta karkaa ulottumattomiin ennemmin tai myöhemmin. Paluuta entiseen ei enää yhtiöittämisen jälkeen ole.

Toisaalta pitää katsoa tulevaan. Pitää olla rohkeutta tehdä asiat paremmin.

Vihreät valtuustotoverit kaupunginhallituksessa ovat neuvotelleet niin hyvän kompromissin ja lopputuloksen, että järki sanoo, että yhtiöittämisen tielle nyt esitetyssä muodossa kannattaa ehkä kuitenkin lähteä. Ymmärrykseni mukaan työpaikat säilyvät, työehtoja ei heikennetä, palvelut monipuolistuvat ja paranevat sekä kaupungin 100-prosenttisesti omistaman yhtiön päätösvalta on kaupungilla.

Voin toki olla väärässäkin. Tulevaisuus näyttää, miten hommassa lopulta käy.

Kiitos hienosta keskustelusta!

* * *

Ohessa vielä Vihreän valtuustoryhmän perusteluita aiheesta:
Palmian työt, palkat ja työehdot säilytetään

13 kommenttia artikkeliin ”Palmia: Ideologisesti värittynyt järkipäätös”

 1. Aina pitänyt sua Leo fiksuna jätkänä, mutta onhan tämäntyyppinen toiminta ihan pohjanoteeraus. Olisit suoraselkäisesti mitä olet, on se sitten porvari tai ei. Tällainen molempiin suuntiin kumartelu on ainoastaan noloa.

  Vastaa
 2. Tää on ehkä raivostuttavin juttu mitä mä olen lukenut vähään aikaan ja mä sentään luen hommafoorumia ja muita persutöräyksiä suuttuakseni. Kiitos taas Helsingin vihreät.

  Vastaa
 3. Koeta nyt päättää hyvä mies, mitä mieltä olet. Tai olihan Se luettavissa rivien välistä, mutta enemmän selkärankaa, kiitos.

  Vastaa
 4. Kyllähän sen näki miten vaivaantuneita lähes kaikki vihreät olivat kaupunginvaltuuston kokouksessa. Soininvaaralle oli luvattu apulaiskaupunginjohtajan paikka jos vihreät äänestävät yhtiöittämisen puolesta.
  Sitä olen aina ihmetellyt, että mikä se on se apulaiskaupunki…

  Vastaa
 5. Kiitos kiitos kun myit meidät!!! Se että vihreät olisivat neuvotelleet hyvän kompromiissin ja ehdot ovat kyllä täyttä puppua! Jos et tätä ymmärrä mikä meidän kohtalo on niin ei sinun kyllä pidä kaupunginvaltuutettuna olla.Niin kuin ei muidenkaan vihreitten muuta kun neljän kohdalla niin pyydän että eroatte heti. Tuollaisia ihmisiä päättämässä tärkeistä asioista, hyi sentään! Se että EHKÄ saadaan AVAINtes ei todellakaan takaa YHTÄÄN MITÄÄN. Yhtiön toimitusjohtaja ja hallitus voi sen muuttaa halvempaan tessiin ihan milloin vaan kun itse haluavat tai olla ottamatta käyttöön olleenkaan. Ja irtisanomisia voidaan aloittaa ihan milloin vaan. Ette te valtuutetut voi sille mitään eikä teillä ole minkäänlaista valvontaa näille asioille tai oikeutta puuttua yhtiön tekemisiin vaikka omistaja on 100% kaupunki. Koettakaa nyt herätä ja katsokaa ympärillenne mitä tässä maailmassa tapahtuu. HYI TEITÄ! Olen erittäin pettynyt teidän valintoihin ja päätöksiin. Leikitte meidän työläisten toimeentulolla ja nöyryytätte meidät. Eihän me olla kun duunareita vaan ja huonopalkkaisia, meidät voidaan heittää mihin lokaan vaan.

  Vastaa

Jätä kommentti