Ajatus Yhtenäiskoululle

YhtenäiskouluHelsingin kaupunginvaltuusto päätti 10.9.2014 Yhtenäiskoulun lukion ja Alppilan lukion yhdistämisestä.

Näin päättyi yhden ainutlaatuisen ja upean lukion historia kotikulmillani Käpylässä.

Yhtenäiskoulun lukio oli osa 12-vuotista kokonaisuutta Yhtenäiskoulun peruskoulun kanssa. Tätä jatkumoa ei jatkossa enää ole.

Kun kaupunginvaltuuston kokous oli päättynyt, pyöräilin Käpylään ja Yhtenäiskoulun pihalle.

Vietin hetken koulun pihalla ja mietin sen maineikasta historiaa. Mietin sitä, miten lujasti koulun vanhemmat ja alueen asukkaat ovat omaa kouluaan puolustaneet. Mietin, miten paljon he olivatkaan inspiroineet minuakin ja saaneet minut muistamaan, että pienetkin asiat ovat tärkeitä.

Jatkossa tuolla paikalla ei ole enää lukiota. Opiskelijat siirtyvät Alppilaan.

Prosessin edetessä kävi selväksi, että Yhtenäiskoulun itsenäisen lukion taakse ei löydy riittävää enemmistöä nykyisessä kaupunginvaltuustossa.

Yhtenäiskoulu ponsiHelpottaakseni edes jotenkin tulevaa muutosta, tein valtuuston kokouksessa seuraavan ponsiesityksen, joka hyväksyttiin äänin 49-0 (34 tyhjää) (ohessa äänestyskartta).

”Hyväksyessään Yhtenäiskoulun lukion ja Alppilan lukion yhdistämisen yhdeksi lukioksi kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuus, miten oppilaiden siirtyminen koulusta toiseen ja väistötiloihin voidaan tehdä mahdollisimman helpoksi, jotta lukiolaisten yhtenäinen ja turvallinen koulupolku voidaan muutoksen keskellä turvata.”

Raha ratkaisi. Päätösesityksessä tuodaan esille, että Alppilan lukion ja Yhtenäiskoulun lukion yhdistäminen säästää arviolta noin 500 000 euroa hallinnollisia ja toiminnallisia kuluja.

Kuunvalossa vietetty yksinäinen hetki Yhtenäiskoulun pihalla ja pyöräily halki Käpylän antoi kuitenkin uskoa ja toivoa tulevaan. Valonkajon lomassa mietin, että kyllä tästäkin muutoksesta selvitään.

Kannattaa lukea myös tämä: 
– Kolme syytä Käpylän Yhtenäiskoulun puolesta

Jätä kommentti