Vegaaniruokaa päiväkoteihin

Veganissimo brunssiMonissa perheissä on kesän jälkeen harjoiteltu sopeutumista päiväkotiarkeen.

Myös meillä vanhempi lapsi aloitti päiväkodin.

Monilla haaste ei ole vain sopeutuminen uuteen arkeen. Myös ruokavalio voi muodostua kynnyskysymykseksi.

Esimerkiksi omassa lähipiirissäni on aika paljon perheitä, jotka haluavat noudattaa vegaaniruokavaliota. Vegaaniruokavalion etuja ovat muun muassa ruokavalion eläin- ja ilmastoystävällisyys. Lisäksi vegaaniruokavaliolla on havaittu olevan terveyshyötyjä.

Valitettavasti päiväkotien vegaaniruokaa koskevat käytännöt ovat kirjavia.

Joissain päiväkodeissa pääsääntönä on, että vanhempien tulee tuoda ruoka päiväkotiin niinä päivinä, jolloin sitä ei ole Palmian puolelta tarjolla. Käytännössä joissain päiväkodeissa ollaan joustavia ja vegaaniruokaa saa päivittäin. Toisissa taas vegaaniruokaa ei saa lainkaan. Joissakin on vaadittu lääkärintodistusta vegaaniruuan saamiseksi.

Kirjavat käytännöt asettavat vegaanivanhemmat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Helsingin kaupunginvaltuusto palaa kesätauolta keskiviikkona 27.8.2014.

Syksyn ensimmäisessä kokouksessa jätän valtuustoaloitteen, jossa esitän että Helsingin päiväkodeissa otetaan käyttöön mahdollisuus valita lapselle myös vegaaniruoka.

Alla luonnos valmistelemastani aloitteesta.

* * *

Valtuustoaloite vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkodeissa

Vuonna 2014 on hyväksytty uudet ravitsemussuositukset. Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan vegaaniruokavalion ravitsemuksellisesti tasapainoinen koostaminen on muita kasvisruokavalioita haastavampaa.

Vegaaniruuasta on kuitenkin mahdollista saada kaikki pienten lasten tarvitsemat ravintoaineet , kunhan kotona huolehditaan ravinnon tasapainoisesta ja monipuolisesta koostamisesta sekä B12-ravintolisän saannista.

Vegaaniruokavalion etuja ovat muun muassa ruokavalion eläin- ja ilmastoystävällisyys. Lisäksi vegaaniruokavaliolla on havaittu olevan terveyshyötyjä.

Tampereella päätettiin tuoda vegaaniruokavalio vaihtoehdoksi päiväkoteihin syksyllä 2013.

Helsingissä Palmian päiväkoteihin toimittama kasvisruoka on jo nyt usein vegaanista. Lisäksi Palmia toimittaa vegaaniruokaa koululaisille, sillä koulun puolella vegaaniruokavalion valitseminen on mahdollista. Näin ollen ravitsevan ja täysipainoisen vegaaniruuan toimittaminen päiväkoteihin ei pitäisi olla Helsingissä ylivoimaisen hankalaa.

Päiväkotien vegaaniruokaa koskevat käytännöt ovat tällä hetkellä kuitenkin erittäin kirjavia, Pääsääntönä on, että vanhempien tulee tuoda ruoka päiväkotiin niinä päivinä, jolloin sitä ei ole Palmian puolelta tarjolla. Tämä asettaa vegaanivanhemmat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin päiväkodeissa otetaan käyttöön mahdollisuus valita lapselle myös vegaaniruoka.

Helsingissä 27.8.2014

Leo Stranius (Vihreät)

* * *

7 kommenttia artikkeliin ”Vegaaniruokaa päiväkoteihin”

  1. Asettaako se pihvinsyöjävanhemmat eriarvoiseen asemaan, jollei päiväkodissa tarjoilla päivittäin sisäfilettä? Paljonko uudistus maksaa ja ennen kaikkea kenelle?

    Entä ehditkö Leo vastata Pentin pelottaviin kommentteihin Saksan energiakäänteestä?

    Vastaa
  2. Tästä Vesan kommentista ja monista samankaltaisista olen ollut ymmärtävinäni, että joidenkin silmissä tämä vegaaniruokatoivomus on jonkinlaista pienen ääriryhmän kohtuutonta vaatimista saada ”kaikki meidän toiveidemme mukaan”, ja todennäköisesti kallista.

    Vegaaneja on vähän, se on totta. Enemmistökulttuurin näkökulmasta vegaaninen elämäntapa (kyseessähän on ainakin useimmilla vegaaneilla nimenomaan elämäntapa ja eettinen valinta olla käyttämättä eläimiä hyväkseen, eikä suinkaan vain ruokavalio) on myös aika äärimmäinen, senkin voin ymmärtää.

    Mutta millaisia kuvitelmia ihmisillä oikein vegaaniruokavaliosta on? Eihän se ole kenltäkään pois, päinvastoin, vegaani ”tyytyy vähempään”. Ja näin tehdessään kuluttaa vähemmän ympäristöä, eikä hänen ja hänen lapsiensa takia tarvitse pitää eläimiä vankeudessa. Eikös tämä ole positiivinen asia – vaikka ei itse samaa valintaa haluaisikaan tehdä?

    Vegaaniruokavalio päiväkodissa ei tuo sinne mitään mitä siellä ei jo ole: jo nyt maitoallergiset juovat soijamaitoa, jo nyt moni päiväkodin ruoka sisältää soijaa, papuja, palkokasveja. Se on varmaankin totta, että mitä useampaa erityisruokavaliota päiväkodeille valmistetaan, sitä kalliimmaksi tulee (koska ei saavuteta MASSAtuotannon etua samoissa määrin), mutta en millään voi uskoa että yksi erityisruokavalio (joka on helposti koostettavissa nykyisistä aineksista ja jopa lähes kokonaan nykyisen ruokalistavalikoiman varaan, katsokaa vaikka Palmian sivuilta valikoimaa) toisi merkittäviä lisäkustannuksia.

    Eikä vegaaniruoan puuttumista valikoimasta ole koskaan kustannussyin perusteltukaan.

    Haluaisin vielä vastata Vesan suoraan kysymykseen: pihvinsyöjän tapauksessa kyse on mieltymyksestä – vegaanin tapauksessa eettisestä valinnasta. Jos ajattelee, että on moraalisesti väärin käyttää eläimiä ravinnoksi (ainakin silloin kun se ei ole ihmiselle mitenkään välttämätöntä), niin eläinten syöminen on aivan mahdoton ajatus. Vaikka itse ajattelisit, että eläinten käyttäminen ravinnoksi on ihan ok, pystyt varmaan kuvittelemaan miten asian voi nähdä toisinkin, ja ymmärrät itse ettei kyse ole ihan saman tason toiveesta kuin ”pihviä joka päivä mulle”.

    Vastaa
  3. Loistava aloite.
    Oi helsingin päiväkodit ja niiden kirjavat käytännöt… Nyt Leo olet astellut jälleen todella kiinnostaville vesille. Tervetuloa! T. ”tarhantäti idästä:)”

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli